Gezondheid

Honden yoga

5 Minuten

In deze blog nemen we je mee in de wereld van honden yoga. Dit is een opkomende trend die zowel jou als je hond tal van voordelen biedt. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe manier om te ontspannen of de band met je hond wilt versterken, honden yoga kan een geweldige toevoeging zijn aan je routine. Lees verder om alles te weten te komen over wat honden yoga precies inhoudt, waarom het zo nuttig is en hoe je kunt beginnen.

Dit is honden yoga!

Honden yoga, ook wel bekend als “doga”, is een vorm van yoga die je samen met je hond beoefent. Het combineert traditionele yoga-oefeningen met specifieke bewegingen en posities waarbij je hond betrokken wordt. Het idee is om zowel jou als je hond te helpen ontspannen, de flexibiliteit te verbeteren en de onderlinge band te versterken.

Wat houdt het in?

Bij honden yoga doe je verschillende yoga-oefeningen waarbij je hond actief deelneemt of gewoon rustig bij je in de buurt is. Sommige oefeningen omvatten het tillen en strekken van je hond, terwijl andere posities je aanmoedigen om je hond te aaien en te kalmeren. Het doel is om een rustige en ontspannen omgeving te creëren waarin jij en je hond kunnen genieten van elkaars gezelschap.

Waarvoor is het bedoeld?

Honden yoga is bedoeld om zowel fysieke als mentale voordelen te bieden voor jou en je hond. Voor mensen helpt yoga bij het verbeteren van de flexibiliteit, het verminderen van stress en het bevorderen van een gevoel van welzijn. Voor honden kan het een geweldige manier zijn om overtollige energie kwijt te raken, angst te verminderen en een diepere band met hun baasje te ontwikkelen.

Waarom helpt het?

De combinatie van fysieke activiteit en de aanwezigheid van je hond kan een krachtig kalmerend effect hebben. De zachte bewegingen en rekken helpen om spanning in het lichaam te verminderen, terwijl de interactie met je hond positieve emoties kan stimuleren. Veel eigenaren merken dat honden yoga hen helpt om meer mindful te zijn en een diepere connectie met hun huisdier te ervaren.

De voordelen van honden yoga

Honden yoga biedt zowel voor de hond als de eigenaar talrijke voordelen. Hieronder volgen enkele van de belangrijkste voordelen die deze activiteit kan bieden:

Versterking van de band

Honden yoga is een uitstekende manier om de band tussen hond en eigenaar te versterken. Door samen oefeningen te doen, werk je aan wederzijds vertrouwen en begrip, wat de relatie dieper en harmonieuzer maakt.

Verbetering van flexibiliteit en balans

Net als bij reguliere yoga helpt doga zowel de hond als de eigenaar om hun flexibiliteit te verbeteren. Voor honden kan dit vooral gunstig zijn als ze ouder worden en hun mobiliteit natuurlijk afneemt.

Stressvermindering

Yoga staat bekend om zijn stressverlagende effecten, en dit geldt ook voor honden yoga. De rustige, ontspannen sfeer en de zachte oefeningen helpen om stress en spanning bij zowel de hond als de eigenaar te verminderen.

Sociale interactie

Honden yoga sessies worden vaak in groepsverband gegeven, wat sociale interactie voor zowel de hond als de eigenaar aanmoedigt. Honden krijgen de kans om te socialiseren met andere honden, wat goed is voor hun sociale vaardigheden. Tegelijkertijd kunnen eigenaren ervaringen uitwisselen en mogelijk nieuwe vriendschappen sluiten.

Plezier en ontspanning

Een van de grootste voordelen van honden yoga is dat het gewoon leuk is. Het biedt een unieke ervaring om op een heel andere manier met je hond bezig te zijn. Het speelse aspect van de oefeningen zorgt voor plezier en ontspanning, wat bijdraagt aan een positieve levenshouding voor zowel de hond als de eigenaar.

Door deze voordelen is honden yoga een activiteit die zowel bevorderlijk is voor de fysieke gezondheid als voor het emotionele welzijn van hond en eigenaar.

Zo begin je met honden yoga

Honden yoga, of “doga”, kan een geweldige manier zijn om tijd door te brengen met je hond terwijl je werkt aan ontspanning en fysieke fitheid. Hier zijn drie basisoefeningen om te beginnen met honden yoga, die je helpen om een idee te krijgen van hoe je deze activiteit samen met je hond kunt uitvoeren:

De hart-opener

Deze oefening helpt bij het ontspannen en openen van de borst, zowel voor jou als voor je hond. Ga zitten met je benen gekruist en je hond voor je, als je hond klein genoeg is. Plaats je handen zachtjes op de ribben van je hond en adem diep in terwijl je je borst naar voren duwt. Bij het uitademen laat je langzaam los en herhaal je dit een paar keer. Deze beweging helpt niet alleen om spanning in de borst los te laten maar versterkt ook jullie emotionele band door fysiek contact.

De zen-zit

De zen-zit is een rustgevende oefening voor zowel de geest als het lichaam, die je kan helpen om een moment van rust te vinden met je hond. Laat je hond zitten of liggen naast je op een comfortabele plek. Zit zelf in een gemakkelijke houding naast je hond en plaats een hand zachtjes op de rug of borst van je hond. Sluit je ogen en focus op gelijktijdig ademen. Probeer jullie ademhalingen te synchroniseren. Dit bevordert rust en synchroniciteit tussen jou en je hond.

Paw stretch

Dit is een eenvoudige oefening om de spieren van je hond zachtjes te rekken en tegelijkertijd je eigen lichaam actief te houden. Zit op de grond met je benen gestrekt voor je uit. Hef een poot van je hond op en houd deze voorzichtig vast, probeer zachtjes de poot naar je toe te trekken om een lichte rek in de schouders van je hond te creëren. Houd deze positie een paar seconden vast en laat dan langzaam los. Herhaal dit met de andere poten. Let op de reactie van je hond en zorg ervoor dat je geen ongemak veroorzaakt.

Deze basisoefeningen zijn een uitstekende manier om te beginnen met honden yoga en kunnen helpen om een routine te ontwikkelen die zowel verrijkend is voor jou als je hond.

Honden yoga bij een specialist

Honden yoga, ook wel bekend als “doga”, wordt steeds populairder, en er zijn enkele specialisten die bekend staan om hun expertise op dit gebied. Hieronder vind je informatie over enkele van de meest gerenommeerde honden yoga-instructeurs waar je terecht kunt voor professionele sessies.

YogaDogz in Amsterdam

YogaDogz in Amsterdam staat bekend om hun professionele en empathische benadering van honden yoga. De oprichter, Anne Bakker, heeft een achtergrond in zowel menselijke als dierfysiotherapie, wat haar sessies een diepgaand inzicht in beweging en welzijn geeft. Haar klassen zijn ontworpen om zowel de emotionele als fysieke band tussen hond en eigenaar te versterken.

PetYogi in Utrecht

PetYogi in Utrecht biedt gespecialiseerde sessies in een rustige en ontspannende omgeving die zowel honden als hun eigenaren ten goede komt. De instructeur, Lisa de Groot, heeft zich gespecialiseerd in dierengedrag en integreert dit met yogaprincipes om een harmonieuze sessie te garanderen. Haar klassen zijn vooral populair vanwege de persoonlijke aandacht en de op maat gemaakte oefeningen.

CanineCalming in Rotterdam

CanineCalming in Rotterdam richt zich op het verminderen van angst en stress bij honden door middel van yoga. De oprichter, Emma Jansen, is een gecertificeerde honden gedragstherapeut en yoga-instructeur die haar kennis van dierwelzijn combineert met yoga om een kalmerende invloed op honden te hebben. Haar workshops zijn ideaal voor honden die last hebben van nervositeit of hyperactiviteit.

Deze specialisten bieden een veilige en effectieve manier om honden yoga te beoefenen, waarbij zowel het fysieke als mentale welzijn van de hond centraal staat.

Advies nodig?

Heb je nog vragen over honden yoga of wil je meer informatie over hoe je kunt beginnen? Aarzel niet om contact op te nemen met hondjesgids. Ons team van experts staat klaar om al je vragen te beantwoorden en je te helpen de beste manier te vinden om deze prachtige activiteit met je hond te verkennen. Of je nu zoekt naar de juiste specialist of advies nodig hebt over oefeningen die je thuis kunt doen, wij zijn hier om te helpen. Stuur ons gerust een bericht voor meer informatie of persoonlijke begeleiding.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *