Honden

Kleine hondenrassen: 37x Bijzondere kleine honden [Foto’s]

27 Minuten

Als je op zoek bent naar een hond als huisdier, dan is het de moeite waard om te overwegen om een kleine hond te nemen. Kleine hondenrassen hebben veel voordelen, zoals hun compacte formaat, hun schattige uiterlijk en hun vriendelijke karakter.

Bovendien zijn kleine hondenrassen gemakkelijker te onderhouden en hebben ze minder ruimte nodig dan grotere honden. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende aspecten van kleine hondenrassen en geven we je meer informatie over deze leuke huisdieren.

Wat zijn kleine hondenrassen?

Kleine hondenrassen zijn honden die over het algemeen minder wegen dan 10 kilogram. Er zijn veel verschillende rassen die als klein worden beschouwd, zoals de Chihuahua, de Franse Bulldog, de Pug, de Yorkshire Terrier, de Shih Tzu en de Cavalier King Charles Spaniel. Elk ras heeft zijn eigen unieke eigenschappen en temperament, dus het is belangrijk om te weten welk ras het beste bij jou past voordat je een beslissing neemt.

De populairste kleine hondenrassen

Er zijn veel verschillende kleine hondenrassen om uit te kiezen, elk met zijn eigen unieke persoonlijkheid en temperament. Hieronder hebben we enkele van de populairste kleine hondenrassen op een rijtje gezet:

1 Affenpinscher

affenpinscher

De Affenpinscher is een klein hondenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit Duitsland. Het is een compacte, gedrongen hond met een pluizige vacht en een levendig karakter. Hoewel het een kleine hond is, heeft de Affenpinscher een sterk persoonlijkheid en een onafhankelijk karakter.

De Affenpinscher is een oud ras dat teruggaat tot de 17e eeuw in Duitsland. Het was oorspronkelijk gefokt als ratten- en muizenjager en als metgezel voor kooplieden. Het ras heeft zijn naam te danken aan de gelijkenis met een aapje (Affen betekent aap in het Duits), vanwege zijn harige gezicht en expressieve ogen.

De Affenpinscher is een kleine hond met een gewicht van 3-6 kilogram en een schofthoogte van 25-30 centimeter. Het heeft een compacte, gedrongen lichaamsbouw en een ronde kop met een korte, brede snuit. De oren van de Affenpinscher zijn hoog aangezet en worden vaak bijgesneden om een puntige vorm te krijgen. De vacht van de Affenpinscher is kort en pluizig en kan verschillende kleuren hebben, waaronder zwart, grijs, zilver en beige.

2 Beagle

beagle

De Beagle is een van de populairste kleine hondenrassen ter wereld. Het is een energieke, nieuwsgierige hond met een speels karakter en een uitgesproken geurzin. De Beagle is een oud ras dat teruggaat tot de 14e eeuw in Engeland. Het ras werd oorspronkelijk gefokt voor de jacht op konijnen en hazen, vanwege zijn scherpe geurzin en uithoudingsvermogen. Het ras kreeg zijn naam vanwege zijn luidruchtige blaf, die vergelijkbaar is met het Franse woord “beugler”, wat “huilen” betekent.

De Beagle is een kleine hond met een gewicht van 9-18 kilogram en een schofthoogte van 33-41 centimeter. Het heeft een compacte, atletische lichaamsbouw en een brede schedel met lange, hangende oren. De vacht van de Beagle is kort en dicht en kan verschillende kleuren hebben, waaronder zwart, wit, bruin en tricolor.

3 Bichon frisé

bichon frise

De Bichon Frisé is een klein hondenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit het Middellandse Zeegebied. Het ras staat bekend om zijn witte, donzige vacht en vrolijke persoonlijkheid. De geschiedenis van de Bichon Frisé gaat terug tot de 13e eeuw, waar het ras populair was in het Middellandse Zeegebied.

Het ras werd vooral gehouden door kooplieden en zeelieden als gezelschapshond. In de loop der jaren raakte het ras echter bijna uitgestorven, totdat het in de jaren 30 van de 20e eeuw weer werd herontdekt en opnieuw werd gefokt in Frankrijk.

De Bichon Frisé is een kleine hond met een gewicht van 3-6 kilogram en een schofthoogte van ongeveer 25 centimeter. Het heeft een krullende, witte vacht die niet veel verhaart en weinig geur afgeeft. De Bichon Frisé heeft een vierkante lichaamsbouw en een ronde kop met donkere, ronde ogen en lange, hangende oren.

4 Bolognezer

bolognezer

De Bolognezer, ook wel bekend als de Bolognese, is een kleine hond van het bichon type, oorspronkelijk afkomstig uit Italië. Het ras staat bekend om zijn witte, zachte vacht en vrolijke persoonlijkheid. De geschiedenis van de Bolognezer gaat terug tot de 12e eeuw, waar het ras populair was in Italië als gezelschapshond.

Het ras werd vooral gehouden door aristocraten en was ook populair in de Italiaanse koninklijke hoven. In de loop der jaren raakte het ras echter bijna uitgestorven, totdat het in de jaren 70 van de 20e eeuw weer werd herontdekt en opnieuw werd gefokt in Italië.

De Bolognezer is een kleine hond met een gewicht van 2-4 kilogram en een schofthoogte van ongeveer 25 centimeter. Het heeft een zachte, wollige, witte vacht die niet veel verhaart en weinig geur afgeeft. De Bolognezer heeft een vierkante lichaamsbouw en een ronde kop met donkere, ronde ogen en lange, hangende oren.

5 Boston Terriër

boston terrier

De Boston Terriër, ook wel bekend als de Amerikaanse Gentleman, is een kleine hond van ongeveer 5 tot 11 kilogram en een hoogte van 38 centimeter. Het ras is ontstaan in de Verenigde Staten en is vernoemd naar de stad Boston. De Boston Terriër is ontstaan in de 19e eeuw in Boston, Massachusetts.

Dit ras werd gefokt uit een kruising tussen de Engelse Bulldog en de terriërs uit die tijd. Oorspronkelijk werden Boston Terriërs gefokt voor gevechten, maar later werden ze populair als gezelschapshond vanwege hun vriendelijke persoonlijkheid en kleine formaat.

De Boston Terriër heeft een compacte, gedrongen lichaamsbouw met een korte, gladde vacht in de kleuren zwart, zegel of gestroomd met witte aftekeningen. Het ras heeft een vierkante kop met grote, ronde, donkere ogen en grote rechtopstaande oren. De staart van de Boston Terriër is kort en recht. Het ras heeft een alerte en zelfverzekerde uitstraling.

6 Cairn terriër

Carin Terrier hondenras

De Cairn Terriër is een kleine, robuuste terriër die oorspronkelijk afkomstig is uit Schotland. Het ras staat bekend om zijn uitbundige persoonlijkheid en energieke karakter. De Cairn Terriër is ontstaan in het Schotse Hoogland en werd oorspronkelijk gefokt om op klein wild zoals otters, dassen en vossen te jagen.

Het ras is vernoemd naar de steenhopen, of “cairns”, waarin de dieren zich vaak verstopten. In de loop der jaren werd de Cairn Terriër steeds populairder als gezelschapshond en werd het ras erkend door de American Kennel Club in 1913.

De Cairn Terriër is een kleine hond, met een hoogte van ongeveer 25-30 cm en een gewicht van 6-7 kg. Het ras heeft een dichte, ruwe vacht die meestal crème, grijs, zwart, rood of brindle van kleur is. De Cairn Terriër heeft grote, expressieve ogen en kleine, rechtopstaande oren. Het ras heeft een korte, stevige nek en een diepe borstkas. De Cairn Terriër heeft een compacte lichaamsbouw en sterke poten.

7 Cavalier King Charles-Spaniël

cavalier king charles spaniel

De Cavalier King Charles Spaniël is een ras dat bekend staat om zijn elegante en aanhankelijke karakter. Deze hond is populair bij eigenaren vanwege zijn sociale aard en gemakkelijke omgang met kinderen en andere huisdieren. De Cavalier King Charles Spaniël is vernoemd naar koning Charles II van Engeland, die in de 17e eeuw een grote liefhebber van dit ras was.

Het ras stamt af van de kleine Toy Spaniëls die in de middeleeuwen populair waren bij de Europese adel. Tegen het einde van de 19e eeuw werden er in Engeland verschillende Spaniëlrassen gekruist om een nieuw type Spaniël te creëren dat op de Toy Spaniël leek. Het resultaat was de Cavalier King Charles Spaniël.

De Cavalier King Charles Spaniël is een kleine, compacte hond met een gewicht van 5 tot 8 kg en een hoogte van 30 tot 33 cm. Het ras heeft een lange, zijdeachtige vacht die in verschillende kleuren voorkomt, waaronder blenheim (rood en wit), ruby (donkerrood), black and tan en tricolour (zwart, wit en bruin). De Cavalier King Charles Spaniël heeft grote, expressieve ogen en lange, hangende oren. Het ras heeft een levendige uitstraling en is zeer elegant.

8 Chihuahua

Chihuahua

De Chihuahua is een van de kleinste hondenrassen ter wereld en wordt vaak beschouwd als een symbool van Mexicaanse cultuur. Dit ras staat bekend om zijn levendige persoonlijkheid, waakzaamheid en toewijding aan zijn eigenaar. De oorsprong van de Chihuahua is onduidelijk, maar er wordt gedacht dat het ras afkomstig is uit Mexico.

Er zijn verschillende theorieën over hoe de Chihuahua zijn naam kreeg, waarvan de meest populaire is dat het vernoemd is naar de staat Chihuahua in Mexico. Het ras werd voor het eerst erkend door de American Kennel Club in 1904.

De Chihuahua is een klein hondenras met een gewicht van slechts 1-3 kg en een hoogte van 15-23 cm. Het ras heeft twee variëteiten: de kortharige Chihuahua en de langharige Chihuahua. De vacht kan verschillende kleuren hebben, zoals zwart, wit, crème, chocolade, enz. De Chihuahua heeft grote, alerte ogen en grote oren die rechtop staan. Het ras heeft een korte, puntige snuit en een kleine, compacte lichaamsbouw.

9 Chinese naakthond

chinese naakthond

De Chinese naakthond, ook wel bekend als de “Chinese Crested”, is een uniek uitziend ras dat geliefd is om zijn tedere karakter en charmante persoonlijkheid. De Chinese naakthond heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de tijd van de oude Chinese keizers.

Het ras was een favoriet van de aristocratie in het oude China en werd gefokt als gezelschapshond. Tegenwoordig zijn er twee variëteiten van het ras: de Chinese naakthond en de Chinese gekuifde hond, die een lange, zachte vacht heeft op zijn hoofd, staart en voeten.

De Chinese naakthond is een klein ras met een gewicht van 2,7 tot 5,5 kg en een hoogte van 28 tot 33 cm. Het ras heeft een opvallend uiterlijk met een kale, zachte huid en haar op de staart, voeten en hoofd. De vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder wit, zwart, bruin en crème. De Chinese gekuifde hond heeft een lange, zijdeachtige vacht op zijn hoofd, staart en voeten, en heeft een kale huid op de rest van zijn lichaam.

10 Coton de tuléar

Coton de Tulear

De Coton de Tuléar is een charmant hondenras dat afkomstig is uit Madagaskar. Het ras staat bekend om zijn witte, zachte vacht en levendige persoonlijkheid. De Coton de Tuléar is vernoemd naar de havenstad Tuléar in Madagaskar, waar het ras oorspronkelijk vandaan komt.

De honden werden gefokt om op schepen te jagen op ratten en andere plaagdieren. In de jaren 70 van de vorige eeuw werd het ras populair in Europa en Amerika als gezelschapshond. In 1974 werd de Coton de Tuléar officieel erkend als een ras door de Fédération Cynologique Internationale.

De Coton de Tuléar is een klein ras met een gewicht van 4-6 kg en een hoogte van 25-30 cm. Het ras heeft een witte, katoenachtige vacht die bestaat uit lange, zachte haren. De ogen van de Coton de Tuléar zijn groot en donker, en de oren zijn bedekt met lange haren. De staart van het ras is lang en pluizig.

11 Dandie Dinmont Terriër

Dandie Dinmont Terrier

De Dandie Dinmont Terriër is een klein en uniek ras dat bekend staat om zijn onderscheidende uiterlijk en onafhankelijke persoonlijkheid. De Dandie Dinmont Terriër is een oud Schots ras dat vernoemd is naar een personage in de roman “Guy Mannering” van Sir Walter Scott. Het ras werd oorspronkelijk gefokt voor de jacht op otters en dassen. Het aantal Dandie Dinmont Terriërs is door de jaren heen afgenomen, maar het ras blijft geliefd bij hondenliefhebbers over de hele wereld.

De Dandie Dinmont Terriër heeft een lang en laag lichaam met korte poten. Het ras heeft een opvallend uiterlijk met een zachte, pluizige vacht in een zilverachtig grijs of geelbruin kleurenpalet. Het hoofd van de Dandie Dinmont Terriër is groot in verhouding tot zijn lichaam en heeft kenmerkende kwastjes van haar boven de ogen. Het ras heeft ook grote oren die naar voren hangen.

12 Dwergschnauzer

De Dwergschnauzer is een kleine, stevige hond die afkomstig is uit Duitsland. Het ras is ontstaan uit de Standard Schnauzer en is gefokt om op ratten en muizen te jagen. Tegenwoordig staat de Dwergschnauzer vooral bekend als een liefdevolle gezelschapshond. De Dwergschnauzer is ontstaan uit de Standard Schnauzer en werd gefokt in Duitsland in de 19e eeuw.

Het ras werd oorspronkelijk gefokt om op ratten en muizen te jagen op boerderijen en in steden. Tegenwoordig wordt de Dwergschnauzer vooral gehouden als gezelschapshond.

De Dwergschnauzer is een kleine hond met een stevige bouw. Het ras heeft een lange, rechte vacht die in verschillende kleuren kan voorkomen, zoals zwart, peper-en-zout en wit. De vacht heeft een ruwe textuur en vereist regelmatig onderhoud om klitten te voorkomen. Het hoofd van de Dwergschnauzer is vierkant en heeft kenmerkende wenkbrauwen en een baard.

13 Duitse spits

duitse spits

De Duitse Spits is een hondenras dat afkomstig is uit Duitsland en al eeuwenlang populair is als gezelschapshond. Dit ras staat bekend om zijn schattige uiterlijk, vriendelijke karakter en hoge energieniveau. De Duitse Spits is een oud hondenras dat zijn oorsprong vindt in het Noordpoolgebied. Het ras werd oorspronkelijk gefokt als waakhond en om te jagen op kleine dieren, zoals muizen en ratten. Tegenwoordig is de Duitse Spits vooral populair als gezelschapshond.

De Duitse Spits heeft een schattig uiterlijk met een zachte, pluizige vacht die in verschillende kleuren kan voorkomen, zoals wit, crème, zwart, grijs en bruin. Het ras heeft een spitse snuit, kleine oren die rechtop staan en een hoog geplaatste staart die over de rug krult. Het ras heeft een compact lichaam en korte, stevige poten.

14 Dwergpinscher

Dwergpinscher

De Dwergpinscher, ook wel bekend als de Zwergpinscher, is een klein hondenras dat afkomstig is uit Duitsland. Het ras staat bekend om zijn levendige persoonlijkheid, hoge energieniveau en waakzaamheid. De Dwergpinscher is een oud hondenras dat zijn oorsprong vindt in Duitsland. Het ras werd oorspronkelijk gefokt om op ratten en muizen te jagen op boerderijen en in steden. Tegenwoordig staat de Dwergpinscher vooral bekend als een liefdevolle gezelschapshond.

De Dwergpinscher is een kleine, compacte hond met een gladde, glanzende vacht die in verschillende kleuren kan voorkomen, zoals zwart, rood, bruin en gestroomd. Het ras heeft een elegant, gespierd lichaam met een spitse snuit, kleine oren die rechtop staan en een hoog geplaatste staart die over de rug krult.

15 Franse bulldog

franse bulldog hond

De Franse Bulldog is een populair hondenras dat zijn oorsprong vindt in Frankrijk. Het ras staat bekend om zijn unieke uiterlijk, liefdevolle persoonlijkheid en intelligente karakter. De Franse Bulldog is ontstaan uit een kruising tussen Engelse Bulldogs en lokale rassen in Frankrijk. Het ras werd oorspronkelijk gefokt als gezelschapshond voor de hogere klasse in Frankrijk. Tegenwoordig is de Franse Bulldog wereldwijd populair als gezelschapshond.

De Franse Bulldog heeft een uniek uiterlijk met een gespierd, compact lichaam en een platte snuit. Het ras heeft een korte, gladde vacht die in verschillende kleuren kan voorkomen, zoals wit, zwart, fawn en gestroomd. De Franse Bulldog heeft grote, expressieve ogen en rechtopstaande oren.

16 Havanezer

havanezer

De Havanezer is een klein en schattig hondenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit Cuba. Het ras staat bekend om zijn aanhankelijke persoonlijkheid, zachte vacht en intelligentie. De Havanezer is een oud ras dat al meer dan 500 jaar bestaat. Het ras werd gefokt in Havana, Cuba en werd oorspronkelijk gebruikt als gezelschapshond voor de rijke en machtige families in Cuba.

De Havanezer is een kleine hond met een pluizige vacht die in verschillende kleuren kan voorkomen, zoals wit, zwart, bruin en grijs. Het ras heeft grote, expressieve ogen en lange oren die naar beneden hangen. De Havanezer heeft een compact lichaam met een krullende staart.

17 Italiaans windhond

italiaanse windhond karakter

De Italiaanse windhond, ook wel bekend als de Italiaanse Greyhound, is een sierlijk en elegant hondenras dat zijn oorsprong vindt in Italië. Het ras staat bekend om zijn gracieuze verschijning, energieke karakter en hoge intelligentie. De Italiaanse windhond is een oud ras dat al sinds de tijd van de oude Egyptenaren bestaat.

Het ras werd in de oudheid gebruikt voor de jacht op kleine prooien, zoals konijnen en hazen. De Italiaanse windhond werd in de Renaissance populair als gezelschapshond voor de adel en werd vaak afgebeeld in schilderijen en kunstwerken. Tegenwoordig is de Italiaanse windhond een populaire huisdier over de hele wereld.

De Italiaanse windhond heeft een slank en atletisch lichaam met een gladde, zijdeachtige vacht die in verschillende kleuren kan voorkomen, zoals wit, zwart, blauw en rood. Het ras heeft grote, expressieve ogen en een lange snuit met rechtopstaande oren. De Italiaanse windhond heeft lange poten en een sierlijke staart.

18 Fox terriër

fox terrier

De Fox terriër, ook wel bekend als de Vos terriër, is een dapper en energiek hondenras dat oorspronkelijk uit Engeland komt. Het ras staat bekend om zijn jachtinstinct, intelligentie en levendige persoonlijkheid. De Fox terriër is ontstaan in Engeland in de 18e eeuw. Het ras werd oorspronkelijk gefokt om te jagen op vossen en ander klein wild. De Fox terriër werd al snel populair als gezelschapshond vanwege zijn energieke en aanhankelijke karakter.

Er zijn twee soorten Fox terriërs, de gladharige en de draadharige. De gladharige Fox terriër heeft een korte, glanzende vacht die meestal wit van kleur is met zwarte of bruine aftekeningen op de kop en de staart. De draadharige Foxterriër heeft een ruwe, harde vacht die ook wit van kleur is met zwarte of bruine aftekeningen. Beide soorten hebben een gespierd en compact lichaam met een scherpe neus en kleine oren.

19 Leeuwhondje

Leeuwhondje

Het Leeuwhondje, ook wel bekend als de Petit Brabançon, is een kleine hond met een grote persoonlijkheid. Dit hondenras is afkomstig uit België en staat bekend om zijn intelligente en aanhankelijke karakter. Het Leeuwhondje komt oorspronkelijk uit het Brabantse gebied in België. Het ras werd oorspronkelijk gefokt om te jagen op ratten en ander ongedierte.

Later werd het Leeuwhondje een populair huisdier bij de aristocratie vanwege zijn elegante uiterlijk en aanhankelijke persoonlijkheid. Het ras werd in de 19e eeuw voor het eerst erkend als een apart ras en is sindsdien populair gebleven als gezelschapshond.

Het Leeuwhondje is een kleine hond met een gewicht van ongeveer 3 tot 6 kilo. Het ras heeft een kort, dicht vachtje dat eruitziet als een leeuwenmanen rond de nek en schouders, vandaar de naam Leeuwhondje. Het vachtje kan verschillende kleuren hebben, zoals zwart, beige, grijs of rood. Het ras heeft een compact en vierkant lichaam met grote, donkere ogen en kleine, rechtopstaande oren.

20 Lhasa Apso

lhasa apso

De Lhasa Apso is een kleine hond die afkomstig is uit Tibet. Dit ras staat bekend om zijn lange, zijdeachtige vacht en zijn waakzame, onafhankelijke karakter. De Lhasa Apso komt oorspronkelijk uit Tibet, waar het ras werd gefokt als waakhond in kloosters en tempels. Het ras werd gekoesterd om zijn vaardigheden als waakhond en als metgezel van boeddhistische monniken.

Lhasa Apsos waren lange tijd alleen te vinden in Tibet, maar in de jaren dertig van de vorige eeuw werden de eerste exemplaren naar Engeland gebracht en later verspreid over de hele wereld.

De Lhasa Apso is een kleine hond met een compact lichaam en een lange, zijdeachtige vacht. Het ras heeft een platte, brede schedel met grote, ronde ogen en hangende oren. De vacht van de Lhasa Apso kan verschillende kleuren hebben, zoals wit, beige, goud, zwart, grijs of rood. De vacht moet regelmatig worden verzorgd om klitten te voorkomen en het dier er mooi uit te laten zien.

21 Maltezer

maltezer

De Maltezer is een kleine hond die afkomstig is uit Malta en al meer dan 2000 jaar bekend is. Dit ras staat bekend om zijn lange, witte vacht en zijn aanhankelijke karakter. De Maltezer heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot meer dan 2000 jaar geleden, toen het ras werd gefokt op het eiland Malta. De honden werden gefokt als gezelschapsdieren en als muizenvangers op schepen.

De Maltezer was vooral populair bij de aristocratie in Europa, en het ras werd vaak gezien als een symbool van rijkdom en welvaart. Tegenwoordig is de Maltezer nog steeds populair als gezelschapsdier over de hele wereld.

De Maltezer is een kleine, elegante hond met een lange, zijdeachtige witte vacht. Het ras heeft een compact lichaam met een brede schedel en grote, ronde ogen. De vacht van de Maltezer moet regelmatig worden verzorgd om klitten te voorkomen en om het dier er mooi uit te laten zien. Sommige eigenaren kiezen ervoor om de vacht kort te knippen om de verzorging te vergemakkelijken.

22 Mopshond

mopshond

De mopshond is een kleine, compacte hond met een karakteristieke ronde kop en een kort, plat gezicht. Het ras is afkomstig uit China en werd oorspronkelijk gefokt als gezelschapsdier voor de aristocratie. Tegenwoordig is de mopshond populair over de hele wereld vanwege zijn levendige persoonlijkheid en schattige uiterlijk.

De mopshond heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot het oude China, waar hij werd gefokt als gezelschapsdier voor de keizers en hun hofhouding. Het ras verspreidde zich later naar Europa en werd populair bij de aristocratie in de 18e eeuw. Tegenwoordig is de mopshond nog steeds populair als gezelschapsdier over de hele wereld.

De mopshond is een kleine hond met een gedrongen lichaam en een kort, plat gezicht. Het ras heeft een ronde kop met grote, donkere ogen en een korte, krullende staart. De vacht van de mopshond is kort en glanzend en kan verschillende kleuren hebben, waaronder beige, zwart en zilver.

23 Norfolk terriër

norfolk terrier

De Norfolk Terriër is een kleine, actieve hond met een ruige, draadharige vacht en lange hangoren. Het ras is ontstaan in Groot-Brittannië en werd oorspronkelijk gefokt om te helpen bij de jacht op vossen en andere kleine dieren. Tegenwoordig is de Norfolk Terriër een populair gezelschapsdier vanwege zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter en zijn schattige uiterlijk.

De Norfolk Terriër is ontstaan in het oosten van Engeland in de 19e eeuw. Het ras is ontstaan door het fokken van kleine terriërs die werden gebruikt voor de jacht op vossen en dassen. De Norfolk Terriër werd oorspronkelijk “Cantab Terriër” genoemd, maar werd later hernoemd naar zijn geboorteplaats in Norfolk. Tegenwoordig is de Norfolk Terriër een populair ras als gezelschapsdier en wordt het nog steeds gebruikt voor de jacht.

De Norfolk Terriër is een kleine hond met een ruige, draadharige vacht die meestal rood, tarwe, zwart of grizzle van kleur is. Het ras heeft een kort, compact lichaam met lange, stevige poten en lange hangende oren. De Norfolk Terriër heeft een alerte en intelligente uitdrukking en heeft meestal een hoogstaande staart.

24 Norrbottenspets

Norrbottenspets

De Norrbottenspets, ook wel bekend als de Noordelijke jachthond van Zweden, is een kleine, robuuste hond die afkomstig is uit het noorden van Zweden. Dit ras staat bekend om zijn goede jachtcapaciteiten en zijn aanhankelijke en trouwe karakter.

De Norrbottenspets is een oud Zweeds ras dat al eeuwenlang wordt gebruikt als jachthond in het noorden van Zweden. Het ras werd oorspronkelijk gefokt om te helpen bij de jacht op kleine dieren zoals hazen en vossen. De Norrbottenspets staat bekend om zijn uitstekende jachtinstinct en zijn vermogen om zelfstandig te werken. Het ras is ook populair als gezelschapshond vanwege zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter.

De Norrbottenspets is een kleine, compacte hond met een korte, dichte vacht die meestal wit is met bruine of zwarte vlekken. Het ras heeft een spitse snuit en rechtopstaande oren. De Norrbottenspets heeft een sterke bouw en een atletisch lichaam, waardoor hij goed is in het werken op ruw terrein. Het ras heeft een gemiddelde hoogte van 42-47 cm en een gewicht van 8-15 kg.

25 Norwich terriër

De Norwich terriër is een kleine, maar sterke hond met een grote persoonlijkheid. Het ras staat bekend om zijn alerte en levendige karakter en zijn liefde voor avontuur en uitdaging. De Norwich terriër is ontstaan in het oosten van Engeland en is ontwikkeld om te jagen op ratten en ander ongedierte op boerderijen en in huizen.

Het ras werd oorspronkelijk gefokt in de 19e eeuw en was populair bij de lokale boeren. In de loop der jaren is de Norwichterriër uitgegroeid tot een populaire gezelschapshond vanwege zijn charmante karakter en zijn levendige persoonlijkheid.

De Norwich terriër is een kleine hond met een langharige vacht die meestal rood, zwart en bruin of tarwekleurig is. Het ras heeft een sterke en gespierde bouw en een rechthoekige lichaamsvorm. De Norwichterriër heeft een uniek uiterlijk met zijn donkere ogen en driehoekige oren die rechtop staan. De Norwich terriër heeft een gemiddelde hoogte van 25-28 cm en een gewicht van 5-6 kg.

26 Pekinees

pekinees

De Pekinees, ook wel Pekingees genoemd, is een kleine, langharige hond met een opvallend uiterlijk en een rijke geschiedenis. Het ras komt oorspronkelijk uit China en is vernoemd naar de oude hoofdstad van het land, Peking. De Pekinees werd oorspronkelijk gefokt voor de keizers en adel van China.

Het ras was een symbool van welvaart en prestige en werd beschouwd als een bewaker van de paleizen en tempels. In de jaren 1800 werden de eerste Pekinezen naar Europa gebracht en al snel werd het ras populair bij de adel en het grote publiek.

De Pekinees is een kleine, stevig gebouwde hond met een lange, zijdeachtige vacht. Het ras heeft een plat gezicht, grote ogen en een opvallende, opgeheven staart. De vacht van de Pekinees is er in verschillende kleuren, zoals wit, zwart, rood en beige. De gemiddelde hoogte van een Pekinees is ongeveer 20 cm en het gemiddelde gewicht is 3,5 kg.

27 Schipperke

Schipperke

De Schipperke is een kleine Belgische hond die oorspronkelijk gefokt werd als waakhond en rattenvanger op schepen. Het ras is bekend om zijn levendige en alerte persoonlijkheid, evenals zijn kenmerkende uiterlijk en unieke geschiedenis. De Schipperke is ontstaan in de regio Vlaanderen in België, waar het ras voornamelijk op schepen werd gebruikt als waakhond en rattenvanger.

Het ras werd vroeger ook wel de “Spits” genoemd vanwege zijn puntige oren. Schipperkes werden populair bij schippers en boeren vanwege hun vaardigheden als wakers en rattenbestrijders. In de jaren 1880 werd het ras erkend door de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus in België en werd het officieel bekend als de Schipperke.

Het Schipperke is een kleine hond met een compact en gespierd lichaam. Het ras heeft een kenmerkende zwarte vacht en een schattig gezicht met puntige oren. Schipperkes hebben meestal een hoogte van 25-33 cm en wegen tussen de 3 en 9 kg. De vacht van het Schipperke is kort en dicht, en vereist minimale verzorging.

28 Schotse terriër

Schotse Terrier

De Schotse Terriër is een kleine, stevige hond met een kenmerkend uiterlijk en een eigenzinnig karakter. Deze honden zijn zeer loyaal aan hun gezin en staan bekend om hun moed en onafhankelijkheid. De Schotse Terriër is ontstaan in Schotland, waar het ras werd gefokt voor de jacht op vossen, dassen en otters.

Het ras werd voor het eerst geregistreerd in 1881 door de Britse Kennel Club. Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren Schotse Terriërs populair als mascottes bij het Schotse leger en de Schotse Rode Kruis.

De Schotse Terriër is een kleine, stevige hond met een ruige vacht. De vacht kan zwart, wit of tarwekleurig zijn en heeft een kenmerkende baard en wenkbrauwen. Schotse Terriërs hebben een hoogte van ongeveer 25 cm en wegen tussen de 8 en 10 kg. Hun kleine formaat maakt hen ideaal voor wonen in appartementen, hoewel ze wel voldoende beweging nodig hebben om fit en gezond te blijven.

29 Shih Tzu

Shih Tzu

De Shih Tzu is een kleine hond met een kenmerkend uiterlijk en een vriendelijk, speels karakter. Deze honden zijn zeer aanhankelijk en trouw aan hun gezin en hebben een lange geschiedenis als gezelschapshonden in China. De Shih Tzu is afkomstig uit China, waar ze eeuwen geleden werden gefokt als gezelschapshonden voor de Chinese adel.

Deze honden werden vaak beschouwd als een waardevol geschenk en werden dan ook zeer gewaardeerd. Het ras werd voor het eerst in het Westen geïntroduceerd in de jaren 1930 en is sindsdien uitgegroeid tot een populaire gezelschapshond over de hele wereld.

De Shih Tzu is een kleine hond met een lange, zijdeachtige vacht. De vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder wit, zwart, bruin en grijs. De Shih Tzu heeft grote, ronde ogen en een kort, plat gezicht met een kenmerkende neus. Ze hebben een gemiddelde hoogte van ongeveer 20 cm en wegen tussen de 4 en 7 kg. Hun kleine formaat maakt hen ideaal voor wonen in appartementen, hoewel ze wel voldoende beweging nodig hebben om fit en gezond te blijven.

30 Skye terriër

skye terrier

De Skye Terriër is een opvallende hond met een langharige vacht en een vastberaden, onafhankelijk karakter. Deze honden zijn afkomstig uit Schotland, waar ze al eeuwenlang worden gefokt om te jagen op kleine prooien zoals vossen en konijnen. De Skye Terriër is een van de oudste terriër-rassen ter wereld en stamt af van honden die al in de 16e eeuw in Schotland werden gefokt.

Deze honden werden gebruikt om te jagen op kleine prooien zoals vossen en konijnen en waren dan ook zeer gewaardeerd door boeren en jagers. Het ras werd later populair bij de adel en werd gezien als een statussymbool. In de 19e eeuw werd het ras bijna uitgestorven, maar door gerichte fokprogramma’s werd het ras gered en is het nog steeds populair als gezelschapshond.

De Skye Terriër heeft een langharige vacht die tot op de grond kan reiken. De vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder grijs, zwart, crème en gestroomd. Deze honden hebben een lang, gespierd lichaam en korte poten, waardoor ze laag bij de grond blijven tijdens het jagen. Ze hebben een opvallend hoofd met lange oren en een donkere, intelligente uitdrukking in hun ogen.

31 Teckel

teckel

De Teckel, ook wel bekend als de Dashond, is een ras dat afkomstig is uit Duitsland. Ze zijn herkenbaar aan hun lange, lage lichaam en korte poten, wat hen uitermate geschikt maakt voor de jacht op dassen en konijnen. Tegenwoordig is de Teckel een populair huisdier vanwege hun aanhankelijke persoonlijkheid en schattige uiterlijk.

De Teckel werd voor het eerst gefokt in Duitsland in de 17e eeuw als jachthond. De lange, lage bouw van de Teckel maakte hen geschikt voor het jagen op dassen en konijnen, die zich verschuilen in holen in de grond. Door de jaren heen werd het ras verder ontwikkeld om te jagen op ander wild, zoals vossen en wilde zwijnen. Vandaag de dag wordt de Teckel nog steeds gebruikt als jachthond, maar is ook populair als gezelschapshond.

De Teckel komt in drie verschillende maten: standaard, dwerg en kaninchen (ook wel konijnen-teckel genoemd). Elk van deze maten heeft zijn eigen unieke kenmerken en verschillende kleuren en patronen. De standaard Teckel heeft een gewicht van ongeveer 9 tot 15 kilogram en een hoogte van ongeveer 20 tot 27 centimeter. De dwergteckel weegt tussen de 4 en 5 kilogram en heeft een hoogte van ongeveer 13 tot 18 centimeter. De kaninchenteckel is de kleinste van de drie en weegt minder dan 4 kilogram en heeft een hoogte van minder dan 13 centimeter.

De vacht van de Teckel kan glad, langharig of ruwharig zijn. De gladharige variant heeft een korte, glanzende vacht, terwijl de langharige Teckel een zachte, zijdeachtige vacht heeft die tot op de grond kan hangen. De ruwharige Teckel heeft een ruwe, draadachtige vacht die ongeveer 4 tot 6 centimeter lang is. De kleuren van de Teckel variëren van rood, zwart, chocoladebruin, bruin, crème en wildkleur.

32 Teddy Roosevelt terriër

Teddy Roosevelt Terrier

De Teddy Roosevelt Terriër is een ras dat bekend staat om zijn atletische bouw, kracht en levendige persoonlijkheid. Het is een relatief nieuw ras, dat pas in de jaren ’90 officieel werd erkend. De Teddy Roosevelt Terriër is vernoemd naar de 26e president van de Verenigde Staten, Theodore Roosevelt. Roosevelt stond bekend om zijn liefde voor honden en had zelf meerdere terriërs, waaronder een Cairn Terriër die hij Rags noemde.

Roosevelt was ook een fervent jager en gebruikte terriërs om te jagen op ongedierte zoals ratten en muizen. In de jaren ’70 van de vorige eeuw begon een fokker genaamd Debbie Decker met het fokken van een nieuwe soort terriër, die de kenmerken van de terriërs van Roosevelt moesten behouden. Haar doel was om een gezonde, atletische hond te fokken die geschikt was voor verschillende taken, zoals jagen, bewaking en gezelschap.

De Teddy Roosevelt Terriër is een kleine tot middelgrote hond, met een atletische en gespierde bouw. De vacht is kort en dicht, met een gladde textuur. De kleur kan variëren van wit tot bruin of zwart, en sommige honden hebben ook aftekeningen of vlekken.

33 Tibetaanse terriër

tibetaanse terrier

De Tibetaanse Terriër, ook wel TT genoemd, is een charmante hond die bekend staat om zijn liefdevolle persoonlijkheid en zijn lange, zachte vacht. Oorspronkelijk gefokt in Tibet als waakhond en metgezel, is de Tibetaanse Terriër nu een populair huisdier over de hele wereld. De Tibetaanse Terriër is een van de oudste hondenrassen ter wereld en wordt verondersteld te zijn ontstaan in Tibet, waar hij duizenden jaren geleden werd gefokt als waakhond en metgezel voor boeddhistische monniken.

De honden werden beschouwd als heilige dieren en werden vaak weggegeven als geschenken aan bezoekers van de kloosters. Pas in de jaren vijftig kwamen de eerste Tibetaanse Terriërs naar Europa en Amerika en sindsdien is hun populariteit alleen maar toegenomen.

De Tibetaanse Terriër staat bekend om zijn liefdevolle, aanhankelijke en intelligente persoonlijkheid. Deze honden zijn erg sociaal en houden ervan om bij hun baasjes te zijn. Ze zijn ook levendig en speels, wat ze tot geweldige metgezellen maakt voor kinderen en actieve gezinnen. Omdat ze gefokt zijn als waakhonden, zijn Tibetaanse Terriërs ook alert en kunnen ze goed blaffen om indringers af te schrikken.

34 West highland white terriër

West Highland White Terrier

De West Highland White Terriër is een populaire kleine hondenras die oorspronkelijk afkomstig is uit Schotland. Deze levendige en speelse hond is populair over de hele wereld vanwege zijn schattige uiterlijk en vriendelijke persoonlijkheid. De West Highland White Terriër, ook wel bekend als de “Westie”, is ontstaan in de Schotse Hooglanden in de 19e eeuw.

Het ras werd gefokt om te jagen op ongedierte zoals ratten, vossen en konijnen. De Westie was ontwikkeld als een witte versie van de Cairn Terriër en de twee rassen waren oorspronkelijk bekend als dezelfde hond.

De West Highland White Terriër is een kleine hond die ongeveer 25 cm hoog wordt en tussen de 6 en 9 kg weegt. Het is een compacte en stevige hond met een dikke, dubbele vacht die uit twee lagen bestaat. De bovenste laag is ruw en hard, terwijl de ondervacht zacht en donzig is.

De vacht van de Westie is volledig wit en vereist regelmatig onderhoud om in goede conditie te blijven. De hond heeft kleine, donkere ogen en een korte snuit met een zwarte neus. De oren zijn rechtopstaand en driehoekig van vorm.

35 Vlinderhondje

vlinderhondje

Het vlinderhondje, ook bekend als de Phalène, is een klein hondenras dat zijn oorsprong vindt in Frankrijk en België. Ze staan bekend om hun schattige uiterlijk, lange oren en levendige persoonlijkheid. Het ras is geliefd om zijn vriendelijke karakter en gemakkelijke omgang met kinderen en andere huisdieren. Het vlinderhondje is ontstaan in Frankrijk en België in de 16e eeuw.

Dit ras stond destijds bekend als de Epagneul nain Continental of de Continental Toy Spaniel. In de 17e en 18e eeuw werden de honden populair bij de Franse aristocratie en werden ze vaak afgebeeld in schilderijen en afbeeldingen uit die tijd.

In de late 19e eeuw werd het ras opnieuw gefokt en werden de honden kleiner en eleganter van bouw. Ze kregen ook hun karakteristieke hangende oren en hun naam veranderde in het “vlinderhondje” vanwege de manier waarop hun oren langs hun gezicht bungelen en lijken op de vleugels van een vlinder. In 1955 werd de Phalène erkend als apart ras door de FCI, de internationale hondenfederatie.

36 Yorkshire Terriër

Yorkshire Terrier

De Yorkshire Terriër, ook wel bekend als de Yorkie, is een klein hondenras dat populair is vanwege zijn schattige uiterlijk en levendige persoonlijkheid. Oorspronkelijk gefokt in Yorkshire, Engeland, was de Yorkie oorspronkelijk een werkhond die werd gebruikt om ratten te vangen in textielfabrieken en mijnen. Tegenwoordig zijn Yorkies vooral gezelschapshonden die geliefd zijn om hun intelligentie en vriendelijke aard.

De Yorkshire Terriër werd voor het eerst gefokt in de 19e eeuw in Yorkshire, Engeland. De oorspronkelijke Yorkie was groter dan de huidige versie en werd gefokt om ratten en ander ongedierte te vangen in textielfabrieken en mijnen. In de loop der jaren werd het ras verfijnd en kleiner gemaakt, wat resulteerde in de huidige Yorkie, die voornamelijk als gezelschapshond wordt gehouden.

De Yorkshire Terriër is een klein hondenras, dat meestal niet groter is dan 23 centimeter en niet meer dan 3,5 kilogram weegt. Yorkies hebben een lange vacht die recht en glanzend is en meestal blauw en bruin van kleur. De vacht van een Yorkie is hypoallergeen, wat betekent dat mensen met allergieën voor huisdieren vaak geen last hebben van dit ras.

37 Zweedse vallhund

zweedse vallhund

De Zweedse vallhund, ook bekend als de Västgötaspets, is een middelgroot hondenras afkomstig uit Zweden. Het ras is verwant aan de Corgi vanwege de vergelijkbare bouw en afstamming van herdershonden. De Zweedse vallhund is een intelligent, energiek en vriendelijk ras dat graag werkt en een sterke band met zijn eigenaar ontwikkelt.

Het is niet precies bekend hoe oud de Zweedse vallhund is, maar er zijn afbeeldingen van het ras gevonden die teruggaan tot de achtste eeuw. Het ras werd oorspronkelijk gefokt als herdershond in de regio Västergötland in Zweden, waar het hielp bij het hoeden van vee en het beschermen van de boerderij. Het ras was ook populair als jachthond en was bedreven in het vangen van ratten en andere knaagdieren.

Tijdens de 20e eeuw dreigde het ras bijna uit te sterven. Een groep toegewijde fokkers zette zich echter in om het ras te redden en in 1942 werd de Zweedse Vallhund Club opgericht. Sindsdien is het ras in populariteit toegenomen en wordt het nu erkend door verschillende internationale kennelclubs.

De Zweedse vallhund is een middelgrote hond met een robuuste, compacte bouw. Het ras heeft korte, stevige poten en een wigvormige kop met spitse oren die rechtop staan. De vacht is kort en dicht, en kan verschillende kleuren hebben, waaronder grijs, roodbruin en zwart. Een opvallend kenmerk van het ras is de staart, die van nature kort is en lijkt op de staart van een Corgi.

De voordelen van kleine hondenrassen

Er zijn verschillende redenen waarom kleine hondenrassen een goede keuze zijn als huisdier. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen op een rijtje gezet:

Compact formaat

Het grootste voordeel van kleine hondenrassen is hun compacte formaat. Ze zijn gemakkelijk te vervoeren en passen in bijna elk huis. Dit maakt ze een perfecte metgezel voor mensen die in een appartement wonen of die weinig ruimte hebben.

Gemakkelijk te onderhouden

Kleine hondenrassen zijn gemakkelijker te onderhouden dan grotere honden. Ze hebben minder ruimte nodig om te leven en hebben ook minder beweging nodig. Bovendien zijn ze gemakkelijker te verzorgen en kost het minder tijd en moeite om ze te borstelen en te wassen.

Vriendelijk karakter

Kleine hondenrassen hebben over het algemeen een vriendelijk karakter en zijn gemakkelijk in de omgang. Ze zijn geweldig met kinderen en maken uitstekende metgezellen voor oudere mensen.

Levensverwachting

Kleine hondenrassen hebben vaak een langere levensverwachting dan grotere honden. Dit betekent dat je langer van je huisdier kunt genieten en dat je minder kans hebt om afscheid te moeten nemen van je geliefde huisdier.

Schattig uiterlijk

Het is moeilijk om niet verliefd te worden op de schattige uitstraling van kleine hondenrassen. Hun kleine formaat, grote ogen en zachte vacht maken ze onweerstaanbaar.

De nadelen van kleine hondenrassen

Hoewel er veel voordelen zijn aan het hebben van een kleine hond als huisdier, zijn er ook een paar nadelen waar je rekening mee moet houden. Hieronder hebben we de belangrijkste nadelen op een rijtje gezet:

Gezondheidsproblemen

Sommige kleine hondenrassen hebben een hogere kans op gezondheidsproblemen dan grotere honden. Dit komt omdat ze vatbaarder zijn voor genetische afwijkingen en omdat sommige rassen kwetsbaarder zijn voor bepaalde ziekten. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen naar het ras voordat je een beslissing neemt en om ervoor te zorgen dat je regelmatig een dierenarts bezoekt.

Minder geschikt voor activiteiten

Kleine hondenrassen zijn over het algemeen minder geschikt voor activiteiten zoals wandelen, hardlopen en andere sporten. Dit komt omdat ze minder uithoudingsvermogen hebben en minder goed in staat zijn om langdurig te bewegen. Als je een actieve levensstijl hebt en van plan bent om veel tijd buiten door te brengen, dan is een kleine hond misschien niet de beste keuze.

Training en socialisatie

Hoewel kleine hondenrassen vaak vriendelijk zijn, hebben ze soms de neiging om jaloers te zijn en te beschermen wat van hen is. Het is daarom belangrijk om ze goed te trainen en te socialiseren, zodat ze zich comfortabel voelen bij andere mensen en dieren. Dit kan wat extra tijd en moeite kosten, maar het is het zeker waard.

Hoe zorg je voor een kleine hond?

Als je eenmaal hebt besloten om een kleine hond in huis te nemen, is het belangrijk om te weten hoe je goed voor ze kunt zorgen. Hieronder hebben we enkele belangrijke tips op een rijtje gezet:

Geef ze een gebalanceerd dieet

Een gebalanceerd dieet is belangrijk voor de gezondheid van je hond, ongeacht de grootte. Zorg ervoor dat je hond een dieet krijgt dat rijk is aan voedingsstoffen en niet te veel calorieën bevat. Overvoeding kan leiden tot obesitas, wat een groot gezondheidsrisico is voor kleine hondenrassen.

Houd ze actief

Hoewel kleine hondenrassen over het algemeen minder uithoudingsvermogen hebben dan grotere honden, hebben ze nog steeds voldoende beweging nodig om gezond te blijven. Zorg ervoor dat je ze dagelijks uitlaat en ze voldoende stimulatie biedt in de vorm van speelgoed en andere activiteiten.

Zorg voor hun gezondheid

Kleine hondenrassen hebben een hogere kans op gezondheidsproblemen dan grotere honden, dus het is belangrijk om regelmatig een dierenarts te bezoeken en eventuele gezondheidsproblemen zo snel mogelijk aan te pakken. Houd ook hun tanden en oren schoon en controleer regelmatig op tekenen van huidirritaties of andere problemen.

Train en socialiseer ze goed

Training en socialisatie zijn belangrijk voor alle honden, maar vooral voor kleine hondenrassen. Zorg ervoor dat je ze van jongs af aan goed traint en socialiseert, zodat ze comfortabel zijn bij andere mensen en dieren en zich goed gedragen in verschillende situaties.

Geef ze voldoende liefde en aandacht

Kleine hondenrassen zijn vaak erg aanhankelijk en hebben veel liefde en aandacht nodig. Zorg ervoor dat je voldoende tijd doorbrengt met je hond en ze de aandacht geeft die ze verdienen.

Conclusie

Kleine hondenrassen zijn geweldige huisdieren voor mensen die op zoek zijn naar een trouwe metgezel die niet veel ruimte in beslag neemt. Ze hebben echter wel wat extra zorg en aandacht nodig vanwege hun kwetsbaarheid voor gezondheidsproblemen en hun behoefte aan training en socialisatie. Door goed voor je kleine hond te zorgen en ze veel liefde en aandacht te geven, kun je ervoor zorgen dat ze gelukkig en gezond blijven en een waardevolle toevoeging zijn aan je gezin.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 2

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *