Rassen

Alpenlandische dachsbracke: Uiterlijk en Karakter [Foto’s]

3 Minuten

In deze blogpost gaan we het hebben over een hondenras dat misschien niet zo bekend is, maar wel heel speciaal, namelijk de Alpenlandische Dachsbracke. Dit ras komt oorspronkelijk uit Oostenrijk en is een geweldige hond voor mensen die van jagen houden. Maar dat betekent niet dat dit ras alleen voor jagers geschikt is. Laten we eens dieper ingaan op dit ras en ontdekken waarom de Alpenlandische Dachsbracke zo bijzonder is.

OnderwerpInformatie
RasgroepJachthonden en speurhonden
Andere naamGeen
OorsprongOostenrijk
Grootte (reu en teef in cm)34 – 42 cm
Gewicht (reu en teef in kg)15 – 18 kg
KleurenDonker geelbruin met zwarte haren op rug
VachtsoortKorthaar
Gemiddelde leeftijd12-14 jaar

Geschiedenis van de Alpenlandische Dachsbracke

De Alpenlandische Dachsbracke is een oud ras dat al eeuwenlang in de Alpen wordt gefokt. Het ras werd oorspronkelijk gebruikt om te jagen op klein wild zoals hazen, vossen en eekhoorns. De Alpenlandische Dachsbracke staat bekend om zijn uitstekende neus en het vermogen om het spoor van een prooi te volgen, zelfs als het al uren oud is. Dit maakt het ras ideaal voor de jacht in bergachtige gebieden waar wild zich gemakkelijk kan verstoppen.

Uiterlijk van de Alpenlandische Dachsbracke

De Alpenlandische Dachsbracke is een kleine hond, met een gemiddelde hoogte van ongeveer 35 cm en een gewicht van ongeveer 16 kg. Het ras heeft een compact lichaam met korte poten en een dikke, harige vacht. De vacht is meestal zwart met bruine aftekeningen en is gemakkelijk te onderhouden. De oren van de Alpenlandische Dachsbracke zijn lang en hangend, waardoor ze een uitstekend gehoor hebben.

Karakter en temperament

De Alpenlandische Dachsbracke is een zeer energieke hond en heeft veel beweging nodig. Het ras is intelligent en heeft een sterke wil, dus het is belangrijk om vanaf jonge leeftijd met training te beginnen. De Alpenlandische Dachsbracke is een trouwe en aanhankelijke hond, en is geweldig met kinderen en andere huisdieren. Het ras heeft echter wel een sterke jachtinstinct, dus het is belangrijk om de hond in de buurt te houden van kleine huisdieren zoals katten.

Gezondheid van de Alpenlandische Dachsbracke

Over het algemeen is de Alpenlandische Dachsbracke een gezond ras. Er zijn echter wel enkele gezondheidsproblemen waar u op moet letten. Net als veel andere hondenrassen kunnen Alpenlandische Dachsbrackes last hebben van heupdysplasie. Dit is een aandoening waarbij de heupen van de hond zich niet goed ontwikkelen, waardoor de hond pijn kan hebben en moeite kan hebben met bewegen. Het is belangrijk om de heupen van uw hond te laten controleren door een dierenarts.

Verzorging

De vacht van de Alpenlandische Dachsbracke is vrij gemakkelijk te onderhouden. Regelmatig borstelen is voldoende om klitten te voorkomen en de vacht schoon en glanzend te houden. De Alpenlandische Dachsbracke heeft echter wel een hoge activiteitsbehoefte, dus het is belangrijk om de hond regelmatig te laten bewegen. Dagelijkse wandelingen en speeltijd zijn een must voor dit ras. Het is ook belangrijk om de voeding van uw Alpenlandische Dachsbracke in de gaten te houden om overgewicht te voorkomen.

Kan de Alpenlandische Dachsbracke goed met kinderen?

Ja, de Alpenlandische Dachsbracke is een geweldige hond voor gezinnen met kinderen. Het ras is aanhankelijk en speels en geniet van het gezelschap van kinderen. Het is echter belangrijk om kinderen te leren hoe ze met honden moeten omgaan en om de hond in de gaten te houden als kinderen met de hond spelen.

Kan de Alpenlandische Dachsbracke goed alleen zijn?

Net als veel andere hondenrassen kan de Alpenlandische Dachsbracke last hebben van verlatingsangst als hij te lang alleen wordt gelaten. Het is belangrijk om de hond te trainen om alleen te zijn en om ervoor te zorgen dat hij voldoende afleiding heeft wanneer hij alleen is. Het is ook een goed idee om een ​​hondenoppas te overwegen als u niet in staat bent om regelmatig thuis te zijn.

Vergelijkbare honden

Er zijn verschillende hondenrassen die vergelijkbaar zijn met de Alpenlandische Dachsbracke. Een van de meest vergelijkbare rassen is de Duitse Brak, die ook bekend staat om zijn uitstekende neus en jachtinstinct. Andere vergelijkbare rassen zijn de Beagle en de Basset Hound, die beide ook goede jachthonden zijn.

Conclusie

De Alpenlandische Dachsbracke is een uniek en bijzonder ras dat perfect is voor mensen die van jagen houden. Het ras heeft een uitstekende neus en kan het spoor van een prooi volgen, zelfs als het al uren oud is. Maar de Alpenlandische Dachsbracke is ook een geweldige hond voor gezinnen met kinderen. Het ras is aanhankelijk en speels en geniet van het gezelschap van kinderen.

Het is belangrijk om de hond regelmatig te laten bewegen en om de hond te trainen om alleen te zijn als dat nodig is. Als je op zoek bent naar een trouwe en aanhankelijke hond, dan is de Alpenlandische Dachsbracke zeker het overwegen waard!

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *