Rassen

Appenzeller Sennenhond: Karakter en geschiedenis [Foto’s]

4 Minuten

Heb je ooit gehoord van de Appenzeller Sennenhond? Deze prachtige, atletische hond is een van de vier Sennenhonden die afkomstig zijn uit Zwitserland. De Appenzeller staat bekend om zijn intelligentie, levendige persoonlijkheid en trouwe aard. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, het uiterlijk, karakter, temperament, gezondheid en verzorging van deze mooie hond. We zullen ook enkele vergelijkbare hondenrassen bespreken en uiteindelijk tot een conclusie komen over de Appenzeller Sennenhond.

De Appenzeller Sennenhond is een middelgrote hond die oorspronkelijk werd gefokt als veedrijver in de Appenzeller regio van Zwitserland. Het ras werd voor het eerst geregistreerd in de late jaren 1800 en is sindsdien populair geworden vanwege zijn veelzijdigheid en trainbaarheid. De Appenzeller staat bekend om zijn atletische bouw, krachtige kaken en opvallende driekleurige vacht, bestaande uit zwart, bruin en wit. Laten we nu eens kijken naar de geschiedenis van de Appenzeller Sennenhond.

OnderwerpInformatie
RasgroepWerkhonden
Andere naamAppenzeller
OorsprongZwitserland
GrootteReu: 52-56 cm – Teef: 50-54 cm
GewichtReu: 25-32 kg – Teef: 22-30 kg
KleurenZwart met roestbruine aftekeningen
VachtsoortKorte, dichte vacht
Gemiddelde leeftijd12-14 jaar

Geschiedenis van de Appenzeller Sennenhond

De Appenzeller Sennenhond is een van de vier Sennenhonden die afkomstig zijn uit Zwitserland. De andere drie rassen zijn de Berner Sennenhond, de Entlebucher Sennenhond en de Grote Zwitserse Sennenhond. De Sennenhonden werden oorspronkelijk gefokt als veehoeders en wakers van de boerderijen en de familie-eigendommen in de Zwitserse Alpen.

Het is niet precies bekend wanneer de Appenzeller Sennenhond voor het eerst verscheen, maar het ras werd voor het eerst geregistreerd in 1898. Het ras werd aanvankelijk gebruikt als veehoeder, maar later werden ze ook gebruikt als waakhonden, gezelschapshonden en zelfs als reddingshonden.

Uiterlijk van de Appenzeller Sennenhond

De Appenzeller Sennenhond is een middelgrote hond met een atletische bouw. Het ras heeft een opvallende driekleurige vacht, bestaande uit zwart, bruin en wit. De vacht is kort en dicht, en vereist regelmatig borstelen om deze in goede conditie te houden. De Appenzeller heeft ook opvallende driehoekige oren die rechtop staan.

De Appenzeller heeft een krachtige kaken en een sterke nek. De borst is diep en breed en de poten zijn gespierd en krachtig. De staart van de Appenzeller is van gemiddelde lengte en wordt omhoog gedragen als de hond alert is.

appenzeller sennenhond karakter

Karakter van de Appenzeller Sennenhond

De Appenzeller Sennenhond staat bekend om zijn intelligentie en levendige persoonlijkheid. Deze hond is altijd alert en waakzaam, waardoor hij een uitstekende waakhond is. De Appenzeller is ook zeer trouw aan zijn gezin en houdt van gezelschap en aandacht. Dit maakt hem een geweldige familiehond die goed kan omgaan met kinderen en andere huisdieren.

De Appenzeller heeft echter wel een baas nodig die consequent en geduldig is en hem op een positieve manier kan trainen. Deze hond heeft een sterke wil en kan soms koppig zijn, dus het is belangrijk om hem op een respectvolle manier te benaderen en hem op een consistente manier te trainen. Met de juiste training kan de Appenzeller Sennenhond echter uitblinken in gehoorzaamheid, behendigheid en andere hondensporten.

Temperament van de Appenzeller Sennenhond

De Appenzeller Sennenhond is een zeer energieke hond die veel beweging nodig heeft. Deze hond houdt ervan om te spelen en te rennen, dus het is belangrijk om hem dagelijks voldoende lichaamsbeweging te geven. Een lange wandeling of een jog in het park is perfect voor deze hond. Als hij niet voldoende beweging krijgt, kan hij zich gaan vervelen en destructief gedrag gaan vertonen.

De Appenzeller is ook zeer sociaal en houdt ervan om tijd door te brengen met zijn gezin. Deze hond kan echter wel wat verlegen zijn tegenover vreemden en heeft soms een beetje tijd nodig om aan nieuwe mensen te wennen. Het is belangrijk om de Appenzeller op jonge leeftijd te socialiseren, zodat hij goed kan omgaan met verschillende mensen en situaties.

Gezondheid van de Appenzeller Sennenhond

Over het algemeen is de Appenzeller Sennenhond een gezonde hond. Zoals bij alle rassen kunnen er echter bepaalde gezondheidsproblemen voorkomen. Een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij de Appenzeller is heupdysplasie, wat kan leiden tot pijn en stijfheid in de heupen. Het is belangrijk om de heupen van de ouderdieren te laten testen voordat je een puppy koopt.

Andere mogelijke gezondheidsproblemen bij de Appenzeller zijn oogproblemen, epilepsie en de zeldzame ziekte van von Willebrand, een aandoening die bloedstolling beïnvloedt. Regelmatige dierenartscontroles en het volgen van het vaccinatieschema zijn belangrijk om de gezondheid van je Appenzeller te waarborgen.

Verzorging van de Appenzeller Sennenhond

De Appenzeller Sennenhond heeft een korte, dichte vacht die weinig onderhoud vereist. Het is belangrijk om de hond regelmatig te borstelen om de vacht gezond te houden en overtollig haar te verwijderen. Een bad is slechts af en toe nodig, bijvoorbeeld als de hond vuil is geworden tijdens een wandeling. Het is belangrijk om de oren van de hond schoon te houden om infecties te voorkomen.

De Appenzeller heeft ook regelmatige lichaamsbeweging nodig om gezond te blijven. Dit betekent dat je dagelijks met hem moet wandelen, hem moet laten rennen en spelen. Dit ras is niet geschikt om lange uren alleen thuis te blijven. Als je fulltime werkt, is het misschien beter om geen Appenzeller te nemen, tenzij je bereid bent om iemand in te huren om voor hem te zorgen terwijl je weg bent.

Vergelijkbare honden

Er zijn verschillende hondenrassen die vergelijkbaar zijn met de Appenzeller Sennenhond. Hieronder staan een paar voorbeelden:

Berner Sennenhond: Net als de Appenzeller Sennenhond is de Berner Sennenhond afkomstig uit Zwitserland. Het is een grote, zachtaardige hond met een dikke vacht en een vriendelijk karakter.

Entlebucher Sennenhond: Dit ras is ook afkomstig uit Zwitserland en lijkt qua uiterlijk en karakter veel op de Appenzeller. Het is echter iets kleiner en heeft een kortere vacht.

Boxer: De Boxer is een energieke, speelse hond die net als de Appenzeller veel beweging nodig heeft. Het is ook een goede familiehond.

Conclusie

De Appenzeller Sennenhond is een geweldige hond voor actieve eigenaren die op zoek zijn naar een trouwe, levendige en liefdevolle metgezel. Dit ras heeft veel beweging nodig en heeft een baas nodig die consequent en geduldig is in de training. Met de juiste zorg en aandacht kan de Appenzeller Sennenhond een geweldige metgezel zijn voor het hele gezin.

Als je geïnteresseerd bent in het kopen van een Appenzeller Sennenhond, zorg er dan voor dat je een gerenommeerde fokker vindt die gezonde, goed getrainde puppies aanbiedt. Overweeg ook om een volwassen hond uit een opvangcentrum te adopteren. Door een hond te adopteren geef je hem een tweede kans op een liefdevol thuis en help je een opvangcentrum dat vol zit met honden die wachten op hun voor altijd thuis.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *