Rassen

Australische Herder: Geschiedenis en Karkater [Foto’s]

5 Minuten

Als je op zoek bent naar een hond die zowel loyaal als actief is, dan zou de Australische Herder misschien wel de perfecte keuze voor jou kunnen zijn! Deze geweldige hond heeft zoveel te bieden en kan gemakkelijk een onafscheidelijk lid van je familie worden. Maar voordat je de beslissing neemt om een Australische Herder in je huis te verwelkomen, is het belangrijk om meer te weten te komen over de geschiedenis, het uiterlijk, karakter, temperament, gezondheid en verzorging van deze hond.

OnderwerpInformatie
RasgroepHerdershonden en veedrijvers
Andere naamAustralian Shepherd, Aussie
OorsprongVerenigde Staten
Grootte (reu)51 – 58 cm
Grootte (teef)46 – 53 cm
Gewicht (reu)25 – 32 kg
Gewicht (teef)16 – 25 kg
KleurenBlauw Merle, Zwart, Rood Merle, Rood
VachtsoortDikke, dubbele vacht met middellange tot lange haren
Gemiddelde leeftijd12 – 15 jaa

Geschiedenis van de Australische Herder

Hoewel de naam suggereert dat deze hond uit Australië komt, is dat eigenlijk niet waar. De Australische Herder is oorspronkelijk gefokt in de Verenigde Staten als een veelzijdige werkhond die voornamelijk gebruikt werd om vee te hoeden. Deze hond is ontstaan uit een mix van verschillende hondenrassen, waaronder de Collie, de Border Collie en de herdershonden van Europese immigranten.

Het uiterlijk van de Australische Herder

De Australische Herder is een middelgrote hond met een krachtige bouw en een mooie vacht die in verschillende kleuren voorkomt, waaronder blauw merle, zwart, rood merle en rood. Het opvallende uiterlijk van deze hond maakt hem gemakkelijk herkenbaar en zorgt ervoor dat hij opvalt in een menigte.

australische herder hond

Karakter en temperament

De Australische Herder is een zeer intelligente en actieve hond die van nature graag werkt en speelt. Deze hond is altijd op zoek naar iets te doen en kan snel verveeld raken als hij niet genoeg uitdagingen krijgt. Daarom is het belangrijk om hem mentaal en fysiek uit te dagen met voldoende beweging en spelletjes.

De Australische Herder is ook een zeer loyale en toegewijde metgezel die sterk gehecht raakt aan zijn eigenaar en zijn gezin. Hij kan soms terughoudend zijn tegenover vreemden en heeft de neiging om beschermend te zijn over zijn gezin.

Gezondheid van de Australische Herder

De Australische Herder is over het algemeen een gezonde hond met een levensverwachting van 12 tot 15 jaar. Zoals bij alle hondenrassen zijn er echter bepaalde gezondheidsproblemen waar deze hond vatbaar voor kan zijn. Enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij de Australische Herder zijn heupdysplasie, elleboogdysplasie, oogproblemen en epilepsie. Het is belangrijk om de gezondheid van je Australische Herder regelmatig te laten controleren door een dierenarts.

Verzorging

De Australische Herder heeft een dikke, dubbele vacht die regelmatig borstelen vereist om klitten en vuil te voorkomen. Deze hond verhaart matig en heeft tijdens het verharen extra aandacht nodig voor het borstelen om losse haren te verwijderen en te voorkomen dat deze in huis rondslingeren.

Naast het verzorgen van de vacht is het ook belangrijk om de nagels van je Australische Herder regelmatig te knippen om overgroei te voorkomen. Het schoonhouden van de oren en tanden is ook van cruciaal belang om tandplak, infecties en andere problemen te voorkomen.

Kan de Australische Herder goed met kinderen?

De Australische Herder is over het algemeen een geweldige metgezel voor kinderen. Ze hebben een zachtmoedig karakter en zijn gewend aan het hoeden van vee, wat betekent dat ze van nature beschermend zijn en zullen zorgen voor kinderen die onder hun hoede staan.

Het is echter belangrijk om kinderen te leren hoe ze goed met honden om moeten gaan en om nooit een hond te plagen, trekken aan de staart of aan de oren te trekken. Ook is het belangrijk om kinderen te leren om nooit voedsel of traktaties aan de hond te geven zonder toestemming van de eigenaar.

Kan de Australische Herder goed alleen zijn?

De Australische Herder is een hond die veel aandacht en interactie nodig heeft van zijn eigenaar. Deze hond is niet geschikt om langere tijd alleen gelaten te worden. Als ze voor langere tijd alleen worden gelaten, kunnen ze destructief gedrag gaan vertonen, zoals kauwen op meubels, kussens of andere persoonlijke eigendommen.

Als je een Australische Herder hebt en je bent van plan om voor langere tijd van huis te zijn, zorg er dan voor dat je hem voldoende beweging en stimulatie geeft voordat je weggaat en overweeg een oppas of hondenuitlaatservice om hem gezelschap te houden.

australische herder karakter

Vergelijkbare honden

Als je op zoek bent naar een hond die vergelijkbaar is met de Australische Herder, dan zijn er een paar hondenrassen die je misschien leuk vindt. Hier zijn enkele van de beste alternatieven:

Border Collie: Dit ras is nauw verwant aan de Australische Herder en is ook gefokt om vee te hoeden. Het zijn zeer intelligente en actieve honden die veel mentale en fysieke stimulatie nodig hebben.

Cattle Dog: Dit ras staat ook bekend als de Australische veedrijver en heeft veel overeenkomsten met de Australische Herder. Het zijn taaie, energieke en loyale honden die perfect zijn voor actieve gezinnen.

Shetland Sheepdog: Dit ras lijkt qua uiterlijk en karakteristieken veel op de Collie. Ze zijn intelligent, alert en actief en zijn uitstekende gezelschapshonden.

Hoe oud kan een Australische herder worden?

Een Australische Herder heeft over het algemeen een levensverwachting van 12 tot 15 jaar, maar sommige kunnen zelfs ouder worden als ze goed verzorgd worden en een gezonde levensstijl hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat de levensverwachting van een hond afhankelijk is van verschillende factoren, zoals hun gezondheid, genetica, dieet en levensstijl.

Om de levensverwachting van je Australische Herder te maximaliseren, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze een uitgebalanceerd dieet krijgen dat rijk is aan voedingsstoffen, voldoende beweging krijgen en regelmatig door een dierenarts worden gecontroleerd op eventuele gezondheidsproblemen. Door goed voor je hond te zorgen en tijdig medische aandacht te geven aan eventuele problemen, kun je ervoor zorgen dat je Australische Herder een lang en gezond leven leidt.

Leuke weetjes over de Australische herder

Hier zijn een paar leuke weetjes over de Australische Herder:

Ondanks hun naam komen Australische Herders oorspronkelijk niet uit Australië, maar uit het westen van de Verenigde Staten. Ze werden gefokt om te helpen bij het hoeden van vee op de ranches van het Wilde Westen.

Australische Herders zijn ook bekend als “Aussies” en worden vaak verward met de Australische veedrijvershond, die een vergelijkbare naam heeft maar een ander ras is.

Australische Herders zijn ongelooflijk intelligent en worden vaak gebruikt als hulphonden, zoek- en reddingshonden en therapiehonden.

Hoewel Australische Herders oorspronkelijk gefokt werden om te hoeden, zijn ze ook geweldige atleten en kunnen ze uitblinken in hondensporten zoals behendigheid, flyball en frisbee.

Australische Herders hebben een dikke, dubbele vacht die ze beschermt tegen extreme temperaturen. Hun vacht kan blauwmerle, zwart, roodmerle of rood van kleur zijn.

Australische Herders zijn bekend om hun waakzaamheid en bescherming van hun gezin. Ze zijn loyaal en beschermend, maar kunnen ook vriendelijk en speels zijn.

Zijn Australische herders gek op water?

Over het algemeen houden Australische Herders van water, maar zoals bij alle honden, hangt het van het individu af. Sommige Australische Herders zijn dol op zwemmen en spelen in het water, terwijl andere er niet zo van houden.

Als je wilt weten of jouw Australische Herder van water houdt, kun je hem/haar langzaam introduceren aan ondiep water en kijken hoe hij/zij reageert. Begin bijvoorbeeld met een klein badje in de tuin en beloon je hond als hij/zij erin stapt en rustig blijft. Als je hond enthousiast en speels reageert, kun je overwegen om hem/haar mee te nemen naar een meer of de zee voor een echte zwemervaring.

Het is belangrijk om op te merken dat niet alle honden van nature goed kunnen zwemmen, dus het is belangrijk om je Australische Herder goed in de gaten te houden wanneer hij/zij in het water is en eventueel een reddingsvest te gebruiken als dat nodig is. Ook is het belangrijk om je hond na het zwemmen goed af te drogen en zijn/haar oren goed schoon te maken om infecties te voorkomen.

Al met al zijn Australische Herders over het algemeen wel liefhebbers van water en kunnen ze genieten van zwemmen en spelen in het water, zolang het op een veilige en verantwoorde manier gebeurt.

Conclusie

De Australische Herder is een fantastische hond die veel te bieden heeft als gezelschapshond en als werkhond. Het is echter belangrijk om te onthouden dat deze hond veel beweging, aandacht en interactie nodig heeft om gelukkig en gezond te blijven. Als je bereid bent om tijd en moeite te investeren in de verzorging en training van je Australische Herder, dan zal deze hond je jarenlang plezier en liefde geven.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *