Rassen

Basset Artesien Normand: Uiterlijk en Karakter [Foto’s]

3 Minuten

Ben jij op zoek naar een bijzondere hond? Misschien is de Basset Artesien Normand wel iets voor jou! In dit artikel ga ik je alles vertellen wat je moet weten over deze schattige hond. De Basset Artesien Normand is een Franse hondenras die zijn oorsprong vindt in de regio Artois en Normandië.

Het is een middelgrote hond die vooral wordt gebruikt voor de jacht op klein wild zoals konijnen en hazen. Deze hond heeft een lange geschiedenis en is al eeuwen een populaire metgezel voor jagers.

OnderwerpInformatie
RasgroepHound
Andere naamArtois Hound
OorsprongFrankrijk
Grootte (reu en teef)Ongeveer 52-58 cm voor reuen en 50-56 cm voor teven
Gewicht (reu en teef)Ongeveer 20-23 kg voor reuen en 18-20 kg voor teven
KleurenDriekleurig (zwart, bruin en wit)
VachtsoortKortharig en dicht
Gemiddelde leeftijd10-12 jaar

Geschiedenis

De Basset Artesien Normand werd voor het eerst gefokt in de 19e eeuw en is ontstaan uit een combinatie van verschillende hondenrassen, waaronder de Griffon Vendéen en de Basset Hound. Het doel was om een hond te creëren die geschikt was voor de jacht op klein wild, vooral in het moeilijk begaanbare terrein van de regio Artois en Normandië. Door de jaren heen heeft de Basset Artesien Normand zich ontwikkeld tot een geliefd gezelschapshond en jachthond.

Uiterlijk

De Basset Artesien Normand heeft een typisch basset-achtig uiterlijk, met korte poten en een lang lichaam. Ze hebben een dichte, korte vacht die in verschillende kleuren kan voorkomen, waaronder wit, zwart, bruin en citroen. Hun oren zijn groot en hangend, en hun ogen zijn groot en vriendelijk.

Karakter

De Basset Artesien Normand staat bekend om zijn zachtaardige en vriendelijke karakter. Ze zijn sociaal en houden ervan om bij hun gezin te zijn. Deze honden zijn loyaal en toegewijd aan hun eigenaren en vinden het heerlijk om te knuffelen. Ze zijn ook slim en leergierig, waardoor ze gemakkelijk te trainen zijn.

Temperament

Het temperament van de Basset Artesien Normand is over het algemeen rustig en ontspannen. Ze zijn geen hyperactieve honden en hebben niet veel lichaamsbeweging nodig. Ze zijn echter wel nieuwsgierig en hebben graag nieuwe dingen om te ontdekken en te verkennen. Deze honden zijn ook dol op eten en kunnen soms de neiging hebben om te veel te eten, dus het is belangrijk om hun dieet goed in de gaten te houden.

Gezondheid

Over het algemeen zijn Basset Artesien Normands gezonde honden, maar zoals bij alle rassen zijn er enkele gezondheidsproblemen waarmee eigenaren rekening moeten houden. Deze honden kunnen last hebben van gewrichtsproblemen, vooral heupdysplasie. Daarnaast kunnen ze vatbaar zijn voor huidaandoeningen en oorinfecties vanwege hun hangende oren. Het is belangrijk om regelmatig dierenartscontroles uit te voeren om eventuele gezondheidsproblemen op te sporen en te behandelen.

Verzorging

De Basset Artesien Normand heeft niet veel verzorging nodig, maar er zijn enkele zaken waar je als eigenaar rekening mee moet houden. Hun korte vacht hoeft niet vaak geborsteld te worden, maar het is wel belangrijk om hun oren regelmatig schoon te maken om infecties te voorkomen. Het is ook aan te raden om hun nagels regelmatig te knippen, omdat ze anders te lang kunnen worden en problemen kunnen veroorzaken bij het lopen.

De Basset Artesien Normand heeft niet veel beweging nodig, maar het is wel belangrijk om ze af en toe uit te laten voor wat lichaamsbeweging. Ze vinden het heerlijk om te snuffelen en te verkennen, dus lange wandelingen in de natuur zijn ideaal voor deze honden.

Kan de Basset Artesien Normand goed met kinderen?

Ja, de Basset Artesien Normand is over het algemeen een zeer kindvriendelijke hond. Ze zijn geduldig en zachtaardig van nature en vinden het heerlijk om bij kinderen te zijn. Het is echter wel belangrijk om kinderen te leren hoe ze met honden moeten omgaan en ervoor te zorgen dat ze altijd onder toezicht staan bij interactie met de hond.

Kan de Basset Artesien Normand goed alleen zijn?

Hoewel de Basset Artesien Normand graag bij zijn gezin is, kunnen ze ook goed alleen zijn gedurende korte periodes van tijd. Het is echter belangrijk om te voorkomen dat ze te lang alleen thuis zitten, omdat ze dan angstig of verveeld kunnen worden en destructief gedrag kunnen vertonen.

Vergelijkbare honden

Als je op zoek bent naar een hond die lijkt op de Basset Artesien Normand, zijn er enkele andere rassen die je misschien wilt overwegen:

Basset Hound: Deze hond is ook een basset hondenras en lijkt qua uiterlijk veel op de Basset Artesien Normand. Ze zijn echter groter en hebben een iets rustiger karakter.

Beagle: De Beagle is ook een jachthond die geschikt is voor het jagen op klein wild. Ze hebben ook een vergelijkbaar uiterlijk en karakter als de Basset Artesien Normand.

Engelse Cocker Spaniel: De Engelse Cocker Spaniel is een kleinere hond met een vergelijkbaar karakter als de Basset Artesien Normand. Ze zijn echter niet geschikt voor de jacht.

Conclusie

De Basset Artesien Normand is een geweldige hond voor gezinnen die op zoek zijn naar een vriendelijke en zachtaardige metgezel. Deze hond is gemakkelijk te verzorgen en heeft niet veel beweging nodig, maar vindt het wel heerlijk om nieuwe dingen te ontdekken. Ze zijn ook geweldig met kinderen en kunnen goed alleen zijn gedurende korte periodes van tijd. Als je op zoek bent naar een hond die lijkt op de Basset Artesien Normand, zijn er enkele vergelijkbare rassen die je misschien ook wilt overwegen. Al met al is de Basset Artesien Normand een geweldige keuze voor een nieuwe harige vriend!

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *