Rassen

Basset Fauve de Bretagne: Karakter en Temperament [Foto’s]

4 Minuten

Zoek je een hond waar je heerlijke lange wandelinge mee kunt maken, of wil je een hondensport gaan doen? De Basset Fauve de Bretagne misschien wel de perfecte keuze voor jou! Deze prachtige honden zijn niet alleen heel mooi om naar te kijken, maar hebben ook een geweldig karakter en temperament.

In dit artikel gaan we alles bespreken wat je moet weten over de Basset Fauve de Bretagne, inclusief hun geschiedenis, uiterlijk, karakter, temperament, gezondheid en verzorging. Laten we beginnen met een aantal uiterlijke kenmerken van deze honden!

OnderwerpInformatie
RasgroepJachthonden
Andere naamFawn-colored Brittany Basset
OorsprongFrankrijk
Grootte (reu en teef)32-38 cm (reu) – 32-36 cm (teef)
Gewicht (reu en teef)16-18 kg (reu) – 14-16 kg (teef)
KleurenFawn, wheaten, red, with or without white markings
VachtsoortKorte, harde en dichte vacht
Gemiddelde leeftijd10-14 jaar

Geschiedenis van de Basset Fauve de Bretagne

De Basset Fauve de Bretagne, ook wel bekend als de Fawn Brittany Basset, is een ras dat oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Het ras werd voor het eerst gefokt in de jaren 1800 en is ontstaan uit een combinatie van verschillende lokale rassen, waaronder de Griffon Vendéen en de Grand Fauve de Bretagne.

Het doel van het fokken van dit ras was om een hond te creëren die geschikt was voor de jacht op klein wild in de ruige terreinen van Bretagne, een regio in het noordwesten van Frankrijk. Het ras bleek al snel zeer succesvol te zijn in deze taak vanwege hun uitstekende reukvermogen, uithoudingsvermogen en vastberadenheid.

In de loop der jaren is de populariteit van de Basset Fauve de Bretagne toegenomen en hebben deze honden ook in andere delen van de wereld bekendheid gekregen vanwege hun charmante persoonlijkheden en unieke uiterlijk.

Uiterlijk

De Basset Fauve de Bretagne is een middelgrote hond met een typisch basset-achtig uiterlijk. Ze hebben korte, gedrongen poten en lange, hangende oren. Hun vacht is kort en dicht, met een ruige textuur en een goudbruine kleur. Het is deze kleur die het ras zijn naam heeft gegeven – “fauve” betekent “wild goudbruin” in het Frans. Hoewel ze misschien klein lijken, zijn de Basset Fauve de Bretagne zeer gespierd en hebben ze een sterk, stevig lichaam. Reutjes wegen doorgaans tussen de 16 en 18 kilo, teefjes zijn iets lichter en zijn tussen de 14 en 16 kilo.

Basset Fauve de Bretagne hond

Karakter en temperament

De Basset Fauve de Bretagne staat bekend om zijn geweldige karakter en temperament. Deze honden zijn zeer aanhankelijk en genieten van de aandacht van hun eigenaren. Ze zijn ook zeer sociaal en zijn over het algemeen erg vriendelijk tegenover andere honden en mensen.

Vanwege hun jachtinstincten zijn ze soms wat eigenzinnig en kunnen ze moeilijk te trainen zijn als het gaat om gehoorzaamheid. Dit betekent echter niet dat ze niet intelligent zijn – ze hebben gewoon de neiging om hun eigen plan te trekken als ze iets interessant ruiken!

Omdat ze zo aanhankelijk zijn, zijn deze honden zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Ze houden ervan om te spelen en zijn geduldig genoeg om met kinderen om te gaan. Het is wel belangrijk om kinderen te leren hoe ze met honden om moeten gaan en om ze nooit alleen te laten met een hond, ongeacht het ras.

Temperament van de Basset Fauve de Bretagne

Het temperament van de Basset Fauve de Bretagne is een van hun grootste sterke punten. Deze honden hebben een geweldige persoonlijkheid en zijn over het algemeen zeer vriendelijk en speels. Ze zijn zeer aanhankelijk en zullen vaak op zoek gaan naar genegenheid van hun eigenaar.

Hoewel ze soms wat eigenzinnig kunnen zijn als het gaat om gehoorzaamheidstraining, zijn ze over het algemeen zeer slim en kunnen ze snel leren. Het is belangrijk om ze van jongs af aan te trainen en socialiseren, zodat ze zich goed kunnen aanpassen aan verschillende situaties en omgevingen.

Gezondheid van de Basset Fauve de Bretagne

Over het algemeen is de Basset Fauve de Bretagne een gezond ras. Zoals bij alle hondenrassen kunnen ze echter vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij deze honden zijn onder meer oorinfecties, heupdysplasie en huidallergieën.

Het is belangrijk om regelmatig naar de dierenarts te gaan om de gezondheid van je hond te controleren en om ervoor te zorgen dat hij of zij de juiste zorg krijgt. Met de juiste zorg en aandacht kunnen deze honden een lang, gezond leven leiden.

Verzorging van de Basset Fauve de Bretagne

De Basset Fauve de Bretagne heeft een korte, dichte vacht die niet veel verzorging vereist. Ze moeten regelmatig worden geborsteld om dode haren te verwijderen en hun vacht in goede conditie te houden. Het is ook belangrijk om hun oren schoon te houden om oorinfecties te voorkomen. Het is een goed idee om regelmatig hun tanden te poetsen om tandplak en tandsteen te voorkomen.

Kan de Basset Fauve de Bretagne goed met kinderen?

Ja, de Basset Fauve de Bretagne is over het algemeen zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Ze zijn speels en vriendelijk en genieten van de aandacht van kinderen. Het is wel belangrijk om kinderen te leren hoe ze met honden om moeten gaan en om ze nooit alleen te laten met een hond, ongeacht het ras.

Kan de Basset Fauve de Bretagne goed alleen zijn?

Over het algemeen kan de Basset Fauve de Bretagne goed alleen zijn, maar zoals bij alle hondenrassen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze de juiste hoeveelheid aandacht en stimulatie krijgen. Deze honden zijn zeer aanhankelijk en houden ervan om bij hun eigenaar te zijn, dus het is belangrijk om ze niet te lang alleen te laten.

Vergelijkbare honden

Er zijn verschillende hondenrassen die vergelijkbaar zijn met de Basset Fauve de Bretagne. Enkele van deze rassen zijn onder meer:

Basset Hound: De Basset Hound is een andere basset-hond die afkomstig is uit Frankrijk. Ze hebben een vergelijkbaar uiterlijk, maar zijn iets groter dan de Basset Fauve de Bretagne.

Beagle: De Beagle is een kleinere hond dan de Basset Fauve de Bretagne, maar heeft een vergelijkbaar uiterlijk. Ze zijn ook zeer vriendelijk en geschikt voor gezinnen met kinderen.

Amerikaanse Cocker Spaniel: De Amerikaanse Cocker Spaniel is ook een vriendelijke en aanhankelijke hond die geschikt is voor gezinnen. Ze hebben een vergelijkbare grootte en temperament als de Basset Fauve de Bretagne.

Conclusie

De Basset Fauve de Bretagne is een geweldige hond voor gezinnen die op zoek zijn naar een vriendelijke en aanhankelijke metgezel. Ze zijn zeer geschikt voor gezinnen met kinderen en hebben een geweldig temperament. Hoewel ze soms eigenzinnig kunnen zijn, zijn ze over het algemeen zeer slim en kunnen ze snel leren. Met de juiste verzorging en aandacht kunnen deze honden een lang, gelukkig en gezond leven leiden. Als je op zoek bent naar een vriendelijke en aanhankelijke hond die geschikt is voor gezinnen, dan is de Basset Fauve de Bretagne zeker het overwegen waard.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *