Rassen

Bearded Collie: Verzorging en Karakter [Foto’s]

4 Minuten

In deze blogpost wil ik het hebben over de Bearded Collie, een prachtige hond met een onmiskenbare uitstraling. Deze hond heeft veel te bieden, van zijn geschiedenis tot zijn verzorging en temperament. Als hondentrainer heb ik veel ervaring met dit ras en ik kan je vertellen dat het echt een geweldige keuze kan zijn voor gezinnen. Laten we eens kijken naar wat de Bearded Collie zo’n unieke hond maakt. We beginnen met een aantal opvallende uiterlijke kenmerken van deze hond.

OnderwerpInformatie
RasgroepHerdershonden en Veedrijvers
Andere naamBeardie
OorsprongSchotland
Grootte (reu en teef)53-56 cm en 51-53 cm
Gewicht (reu en teef)18-27 kg en 18-25 kg
KleurenZwart, blauw, bruin, fawn en wit
VachtsoortLangharig en dicht, met een zachte ondervacht
Gemiddelde leeftijd12-14 jaar

Geschiedenis van de Bearded Collie

De Bearded Collie, ook wel bekend als de “Beardie”, is een herdershond die oorspronkelijk uit Schotland komt. Het ras werd voor het eerst gefokt in de 16e eeuw om schapen te hoeden op de Schotse Hooglanden en de grensstreek met Engeland. De Beardie werd vaak gebruikt als een multifunctionele hond die niet alleen schapen hoedde, maar ook als waakhond diende en zelfs als jachthond voor klein wild werd gebruikt.

Het ras werd bijna uitgestorven na de Eerste Wereldoorlog, maar gelukkig werd het in de jaren 1940 nieuw leven ingeblazen. De Bearded Collie werd in 1955 voor het eerst erkend door de Kennel Club in het Verenigd Koninkrijk en later in de Verenigde Staten.

Uiterlijk

De Bearded Collie is een middelgrote hond met een schattig, harig uiterlijk. Ze hebben een lang, stevig lichaam en kunnen tussen de 18 en 22 inch hoog worden. De vacht van de Bearded Collie is de meest opvallende eigenschap van het ras. Ze hebben een dikke, wollige vacht die over het hele lichaam groeit en soms zelfs over hun ogen valt. De vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder zwart, bruin, blauw en grijs.

Bearded Collie hond

Karakter

De Bearded Collie staat bekend om zijn vrolijke en speelse karakter. Ze zijn zeer energiek en houden van spelen en rennen. Deze honden hebben ook een zeer sociaal karakter en houden ervan om bij mensen te zijn. De Bearded Collie is van nature vriendelijk en loyaal en heeft een geweldige persoonlijkheid.

Temperament van de Bearded Collie

De Bearded Collie is een zeer intelligente hond en heeft een zeer vriendelijk temperament. Ze zijn zeer actief en hebben veel beweging nodig. Deze honden houden ervan om te spelen en kunnen soms een beetje ondeugend zijn. Het is belangrijk om voldoende tijd te besteden aan het trainen en socialiseren van de Bearded Collie om te voorkomen dat ze ongewenst gedrag vertonen.

Gezondheid van de Bearded Collie

Over het algemeen is de Bearded Collie een gezonde hond. Ze hebben echter een aantal aandoeningen waar ze vatbaar voor zijn, waaronder heupdysplasie, hypothyreoïdie en oogproblemen. Het is belangrijk om regelmatig de dierenarts te bezoeken en eventuele gezondheidsproblemen op tijd te behandelen om de levenskwaliteit van je Bearded Collie te behouden.

Verzorging

De vacht van de Bearded Collie heeft regelmatig onderhoud nodig. Dit betekent dat je de vacht moet borstelen en kammen om klitten en vervilting te voorkomen. Het is belangrijk om de vacht van je Bearded Collie minstens twee keer per week te borstelen. Je kunt ook overwegen om je hond naar een professionele trimmer te brengen om de vacht te laten knippen en bij te werken.

De Bearded Collie heeft ook regelmatige lichaamsbeweging nodig om fit en gezond te blijven. Ze hebben minstens 60 minuten per dag nodig om te wandelen, rennen en spelen. Als je een tuin hebt, is het ook een goed idee om je Bearded Collie regelmatig buiten te laten spelen.

Naast het verzorgen van hun vacht en het geven van lichaamsbeweging, is het belangrijk om je Bearded Collie mentaal te stimuleren. Deze honden zijn zeer intelligent en hebben een actieve geest. Het is een goed idee om hen puzzels en denkspelletjes te geven om hun geest scherp te houden.

Kan de Bearded Collie goed met kinderen?

Ja, de Bearded Collie is een geweldige hond voor gezinnen met kinderen. Ze zijn zeer speels en houden van aandacht, wat hen geweldige metgezellen maakt voor kinderen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de Bearded Collie ook zeer actief is en de neiging heeft om soms een beetje wild te worden. Zorg er daarom voor dat je kinderen leren hoe ze veilig met je Bearded Collie kunnen spelen en voorkom dat de hond overprikkeld raakt.

Kan de Bearded Collie goed alleen zijn?

De Bearded Collie houdt van gezelschap en kan zich eenzaam voelen als hij te lang alleen wordt gelaten. Het is belangrijk om je Bearded Collie te leren om alleen te zijn door ze geleidelijk aan steeds langer alleen te laten. Het is ook een goed idee om je Bearded Collie een speciale plek te geven waar ze zich veilig en comfortabel voelen wanneer je niet thuis bent.

Bearded Collie hondenras

Vergelijkbare honden

Als je geïnteresseerd bent in de Bearded Collie, zijn er een aantal andere rassen die je misschien ook leuk vindt. De Old English Sheepdog lijkt qua uiterlijk erg op de Bearded Collie en heeft ook een vriendelijk karakter. De Border Collie is een andere populaire herdershond die zeer intelligent en energiek is.

Conclusie

De Bearded Collie is een prachtige hond met een geweldig karakter. Ze zijn zeer sociaal en houden van gezelschap en beweging. Als je op zoek bent naar een speelse en energieke hond die goed met kinderen kan omgaan, dan is de Bearded Collie een geweldige keuze. Vergeet niet dat deze honden veel verzorging en aandacht nodig hebben om gezond en gelukkig te blijven.

Als je de Bearded Collie overweegt, zorg er dan voor dat je bereid bent om de tijd en inspanning te leveren die nodig is om voor deze prachtige hond te zorgen. Met de juiste verzorging en training kan de Bearded Collie een loyale en liefdevolle metgezel zijn voor jou en je gezin.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *