Rassen

Broholmer: Karakter en Geschiedenis [Foto’s]

5 Minuten

Als je op zoek bent naar een grote, vriendelijke en zachtaardige hond, dan is de Broholmer wellicht de hond voor jou. Deze Deense hond is een van de grootste rassen ter wereld en heeft een liefdevol karakter dat perfect is voor gezinnen. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis van de Broholmer, hun uiterlijk, persoonlijkheid, verzorging en voeding. We geven je ook tips over hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw Broholmer gelukkig en gezond blijft.

OnderwerpInformatie
RasgroepDogachtigen
Andere naamDeense Mastiff
OorsprongDenemarken
Grootte (reu en teef in cm)Reu: 75-80 cm – Teef: 70-75 cm
Gewicht (reu en teef in kg)Reu: 50-70 kg – Teef: 40-60 kg
KleurenBruin, gestroomd, zwart
VachtsoortKort, dicht en glanzend
Gemiddelde leeftijd7-12 jaar

Geschiedenis

De Broholmer is een oud Deens hondenras, dat teruggaat tot de Middeleeuwen. Deze hond is vernoemd naar het landgoed Broholm in Funen, Denemarken, waar het ras voor het eerst werd gefokt. De Broholmer werd gebruikt als waakhond, jachthond en zelfs als veedrijver.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna uitgestorven, maar gelukkig overleefde de Broholmer door de inspanningen van een paar enthousiaste fokkers. Vandaag de dag wordt de Broholmer nog steeds gefokt, voornamelijk in Denemarken, Duitsland en Nederland. Het ras is nog steeds zeldzaam en er zijn slechts een paar honderd Broholmers over de hele wereld.

Uiterlijk

De Broholmer is een grote hond die opvalt door zijn stevige en gespierde lichaamsbouw. Mannetjes kunnen tot wel 75 cm hoog worden en wegen tussen de 45 en 70 kilo. Vrouwtjes zijn iets kleiner, maar nog steeds groot genoeg met een hoogte tussen 68 en 75 cm en een gewicht tussen de 40 en 60 kilo.

De Broholmer heeft een kort, glad en glanzend vacht die in verschillende kleuren voorkomt. Zwart, rood, geel, fawn of brindle zijn allemaal toegestane kleuren voor de Broholmer. Hun hoofd is breed en imposant, met kleine oren die dicht bij het hoofd staan. De ogen zijn donker van kleur en de neus is groot en zwart. De Broholmer heeft ook een sterke en stevige kaaklijn, wat een indicatie is van hun kracht en vastberadenheid.

Broholmer hond

Persoonlijkheid

De Broholmer is een liefdevolle en aanhankelijke hond die van nature goed omgaat met kinderen en andere huisdieren. Dit ras staat bekend om hun zachtaardige karakter, waardoor ze perfect zijn voor gezinnen.

De Broholmer is ook beschermend van nature, wat betekent dat ze waakzaam zijn en graag hun familie beschermen. Dit maakt ze ook goede waakhonden, omdat ze niet bang zijn om hun territorium te beschermen.

De Broholmer is over het algemeen ook rustig en kalm, waardoor ze ideaal zijn voor mensen die op zoek zijn naar een hond die niet te actief is. Ze hebben wel dagelijkse beweging nodig, maar over het algemeen zijn ze tevreden met een korte wandeling of spelen in de tuin.

Vanwege hun grootte en beschermende aard, is het belangrijk om de Broholmer goed te socialiseren en te trainen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat ze regelmatig beweging krijgen om te voorkomen dat ze te zwaar worden en om te zorgen voor hun algehele gezondheid en welzijn.

Karakter

De Broholmer staat bekend om zijn vriendelijke en loyale karakter en is een uitstekende metgezel voor mensen van alle leeftijden. Dit ras is over het algemeen gemakkelijk te trainen en heeft een rustige en geduldige persoonlijkheid. Broholmers zijn erg sociaal en hechten zich snel aan hun eigenaar en gezin.

Verzorging en voeding

Vanwege hun korte en gladde vacht is de Broholmer relatief gemakkelijk te verzorgen. Het wordt aanbevolen om ze minstens een keer per week te borstelen om dode haren te verwijderen en de vacht glanzend te houden. Tijdens het ruien kan het nodig zijn om vaker te borstelen om te voorkomen dat de haren zich in het huis ophopen.

Het is ook belangrijk om de tanden van de Broholmer regelmatig te poetsen en hun oren schoon te houden om infecties te voorkomen. Het is ook belangrijk om hun nagels te knippen als dat nodig is, om te voorkomen dat ze te lang worden en pijnlijk kunnen worden.

Als het gaat om voeding, is het belangrijk om de Broholmer een uitgebalanceerd dieet te geven dat past bij hun leeftijd, gewicht en activiteitenniveau. Het is aan te bevelen om hoogwaardig hondenvoer te geven, dat veel eiwitten bevat om hun spiermassa te ondersteunen. Het is ook belangrijk om hun portiegrootte te controleren om te voorkomen dat ze te zwaar worden en om hun algehele gezondheid te behouden.

Gezondheid

Net als alle hondenrassen kan de Broholmer last hebben van bepaalde gezondheidsproblemen, waaronder heupdysplasie, elleboogdysplasie en oogaandoeningen. Het is belangrijk om uw Broholmer regelmatig naar de dierenarts te brengen voor controle en om ervoor te zorgen dat hij of zij de juiste voeding en beweging krijgt om gezond te blijven.

Tips om jouw Broholmer gelukkig en gezond te houden

Zorg voor regelmatige beweging: De Broholmer heeft regelmatige beweging nodig om gezond te blijven en om hun energie te verbranden. Het is belangrijk om ze minstens één keer per dag uit te laten voor een wandeling of om te spelen in de tuin.

Socialiseer en train je Broholmer: Het is belangrijk om je Broholmer goed te socialiseren en te trainen om ervoor te zorgen dat ze zich goed gedragen en goed omgaan met andere dieren en mensen. Dit zal ook helpen om hun beschermende aard te verminderen en om ervoor te zorgen dat ze niet te agressief zijn.

Geef ze voldoende voeding: Het is belangrijk om je Broholmer voldoende voeding te geven om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven en hun energie op peil blijft. Geef ze hoogwaardig hondenvoer en controleer hun portiegrootte om overeten te voorkomen.

Geef ze veel liefde en aandacht: De Broholmer is een liefdevolle hond die veel aandacht nodig heeft. Zorg ervoor dat je genoeg tijd met ze doorbrengt en geef ze veel liefde en genegenheid.

Kan de Broholmer goed met kinderen?

Ja, de Broholmer is een uitstekende keuze voor gezinnen met kinderen. Dit ras staat bekend om zijn geduldige en vriendelijke karakter en zal graag spelen en knuffelen met kinderen van alle leeftijden.

Kan de Broholmer goed alleen zijn?

Nee, de Broholmer is geen ras dat goed alleen kan zijn. Dit ras hecht zich sterk aan zijn eigenaar en gezin en heeft de neiging om angstig en gestrest te worden als hij of zij langere tijd alleen wordt gelaten. Als u van plan bent om een Broholmer in huis te nemen, is het belangrijk om voldoende tijd en aandacht aan uw hond te besteden en hem of haar niet te lang alleen te laten.

Vergelijkbare honden

Als u op zoek bent naar een ras dat vergelijkbaar is met de Broholmer, zijn er enkele andere hondenrassen die je misschien interessant vindt. De Sint Bernard, de Leonberger en de Bullmastiff zijn allemaal grote en vriendelijke honden die goede metgezellen kunnen zijn voor gezinnen. Elk ras heeft zijn eigen unieke kenmerken en het is belangrijk om de tijd te nemen om te beslissen welk ras het beste bij u en uw levensstijl past.

Conclusie

De Broholmer is een prachtige hond met een liefdevol en zachtaardig karakter. Dit ras is perfect voor gezinnen die op zoek zijn naar een beschermende hond die ook goed kan opschieten met kinderen en andere huisdieren. Met hun grote formaat en beschermende aard, is het belangrijk om ze goed te socialiseren en te trainen om ervoor te zorgen dat ze zich goed gedragen en zich comfortabel voelen in verschillende situaties.

Als het gaat om verzorging en voeding, is de Broholmer relatief gemakkelijk te verzorgen en heeft hij een uitgebalanceerd dieet nodig om gezond te blijven. Door ervoor te zorgen dat ze regelmatige beweging krijgen, voldoende voeding, en veel liefde en aandacht, kun je jouw Broholmer gelukkig en gezond houden.

Als je overweegt om een Broholmer aan te schaffen, is het belangrijk om te onthouden dat dit ras veel aandacht en zorg nodig heeft. Als je bereid bent om de tijd en moeite te investeren in het trainen en verzorgen van je Broholmer, dan zul je beloond worden met een trouwe en liefdevolle metgezel voor het leven.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *