Rassen

Cesky Terrier: Gezondheid en Uiterlijk [Foto’s]

3 Minuten

In deze blogpost ga ik het met jullie hebben over de Cesky Terrier. Dit is een relatief onbekend hondenras, maar wel eentje die het waard is om te leren kennen. In dit artikel gaan we het hebben over de geschiedenis, het uiterlijk, het karakter en temperament, de gezondheid en de verzorging van deze bijzondere hond. Ook gaan we kijken of de Cesky Terrier goed met kinderen kan en of hij goed alleen kan zijn. Tot slot vergelijken we de Cesky Terrier met andere hondenrassen en geven we een conclusie.

OnderwerpInformatie
RasgroepTerriers
Andere naamBohemian Terrier, Czech Terrier
OorsprongTsjechië
Grootte (reu)28-34 cm
Grootte (teef)25-30 cm
Gewicht (reu)6-10 kg
Gewicht (teef)4.5-8 kg
KleurenGrijs, zwart, bruin, wit
VachtsoortLang, ruw
Gemiddelde leeftijd12-15 jaar

Geschiedenis

De Cesky Terrier, ook wel Tsjechische Terrier genoemd, is een hondenras dat oorspronkelijk uit Tsjechië komt. Het ras werd in de jaren 50 van de vorige eeuw ontwikkeld door de Tsjechische fokker Frantisek Horak. Hij wilde een hond creëren die geschikt was voor de jacht op dassen en ander wild, maar die ook als gezelschapshond kon worden gehouden. Horak gebruikte hiervoor de Schotse Terrier en de Sealyham Terrier. Het resultaat was de Cesky Terrier, die in 1963 officieel werd erkend als ras.

Uiterlijk

De Cesky Terrier is een kleine hond die ongeveer 28 tot 33 centimeter hoog wordt en tussen de 6 en 10 kilo weegt. Hij heeft een langharige vacht die meestal blauw-grijs van kleur is, maar soms ook andere kleuren kan hebben, zoals lichtbruin of wit. De vacht is golvend en vereist regelmatige verzorging om klitten te voorkomen. De oren van de Cesky Terrier zijn lang en hangend, en zijn staart wordt vaak gecoupeerd.

Cesky Terrier hond

Karakter en temperament

De Cesky Terrier staat bekend om zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter. Hij is erg loyaal aan zijn baasje en is graag in de buurt van mensen. Ook kan hij goed opschieten met andere honden en huisdieren, mits hij hier op jonge leeftijd aan gewend is geraakt. Door zijn achtergrond als jachthond heeft de Cesky Terrier wel een hoge prooidrift en kan hij soms achter kleine dieren aan gaan. Het is belangrijk om hem hier goed in te trainen en hem niet los te laten lopen in de buurt van drukke wegen.

Gezondheid

Over het algemeen is de Cesky Terrier een gezonde hond zonder veel gezondheidsproblemen. Net als bij veel andere hondenrassen komt heupdysplasie soms voor. Daarnaast kan de Cesky Terrier gevoelig zijn voor oogproblemen en allergieën. Het is daarom belangrijk om regelmatig een bezoek te brengen aan de dierenarts en te zorgen voor een goede voeding en verzorging.

Verzorging

De vacht van de Cesky Terrier vereist regelmatige verzorging om klitten en knopen te voorkomen. Het is belangrijk om de vacht minstens eens per week te borstelen en om de hond regelmatig te wassen. Ook is het belangrijk om de oren van de Cesky Terrier regelmatig schoon te maken om oorinfecties te voorkomen. Het is aan te raden om de nagels van de hond regelmatig te knippen en om de tanden te poetsen om gebitsproblemen te voorkomen.

Kan de Cesky Terrier goed met kinderen?

De Cesky Terrier kan over het algemeen goed overweg met kinderen. Hij is een vriendelijke en aanhankelijke hond die graag in de buurt van mensen is. Het is wel belangrijk om kinderen te leren hoe ze op een respectvolle manier met de hond om moeten gaan. Ook is het belangrijk om de hond nooit alleen te laten met kleine kinderen, omdat hij door zijn jachtdrift soms achter kleine dieren aan kan gaan.

Kan de Cesky Terrier goed alleen zijn?

De Cesky Terrier is een hond die graag in de buurt van mensen is. Als hij te lang alleen wordt gelaten, kan hij last krijgen van verlatingsangst. Het is daarom belangrijk om hem van jongs af aan te leren om alleen te zijn en dit langzaam op te bouwen. Het is aan te raden om de hond regelmatig uit te laten en hem voldoende beweging en mentale stimulatie te geven.

Vergelijkbare honden

Er zijn verschillende hondenrassen die qua uiterlijk en karakter op de Cesky Terrier lijken. Zo lijken de Schotse Terrier en de Sealyham Terrier, de rassen waaruit de Cesky Terrier is ontstaan, sterk op hem. Deze honden hebben ook een jachtachtergrond en zijn vriendelijke en aanhankelijke gezelschapshonden.

Andere hondenrassen die qua karakter en temperament op de Cesky Terrier lijken zijn de West Highland White Terrier en de Cairn Terrier. Hoewel deze rassen enkele verschillen hebben, delen ze veel eigenschappen met de Cesky Terrier en zijn het goede alternatieven als je op zoek bent naar een vergelijkbare hond.

Conclusie

De Cesky Terrier is een bijzondere hond die door zijn vriendelijke karakter en bijzondere uiterlijk steeds populairder wordt. Hij is een ideale gezelschapshond voor mensen die op zoek zijn naar een hond die graag bij mensen is en goed overweg kan met andere huisdieren. Het is belangrijk om de Cesky Terrier regelmatig te verzorgen en voldoende beweging en mentale stimulatie te geven. Als je op zoek bent naar een hond die goed met kinderen kan en die niet te groot is, is de Cesky Terrier zeker het overwegen waard.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 2

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *