Rassen

Dogo Argentino: Uiterlijk en Verzorging [Foto’s]

3 Minuten

Als je op zoek bent naar een hond met karakter, dan is de Dogo Argentino zeker het overwegen waard. Deze hond staat bekend om zijn indrukwekkende uiterlijk en zijn vastberadenheid. Maar er is meer dan alleen uiterlijk. We beginnen met een aantal opvallende uiterlijke kenmerken!

In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis van de Dogo Argentino, zijn uiterlijk, karakter, temperament, gezondheid en verzorging. Ook bespreken we of deze hond goed met kinderen kan en of hij goed alleen kan zijn. Tot slot vergelijken we hem met andere honden en sluiten we af met een conclusie.

OnderwerpInformatie
RasgroepMolossers
Andere naamArgentijnse Mastiff
OorsprongArgentinië
Grootte (reu)60 – 68 cm
Grootte (teef)60 – 65 cm
Gewicht (reu)40 – 45 kg
Gewicht (teef)35 – 40 kg
KleurenWit
VachtsoortKort, glanzend en dicht
Gemiddelde leeftijd10 – 12 jaar

Geschiedenis van de Dogo Argentino

De Dogo Argentino is een relatief jong hondenras dat ontstaan is in Argentinië in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Hij is ontwikkeld door de Argentijnse arts Antonio Nores Martinez, die op zoek was naar een veelzijdige hond die kon worden ingezet voor de jacht op groot wild, zoals puma’s en wilde zwijnen, maar ook als waakhond en gezelschapshond kon fungeren.

Om deze eigenschappen te combineren, kruiste Nores Martinez verschillende rassen, waaronder de Pointer, de Bulldog en de Boxer. Uiteindelijk ontstond de Dogo Argentino, die al snel populair werd bij jagers en hondenliefhebbers in Argentinië en daarbuiten.

Uiterlijk van de Dogo Argentino

De Dogo Argentino is een grote, imposante hond die kan oplopen tot een gewicht van 45 tot 65 kilo en een schofthoogte van 60 tot 68 cm. Hij heeft een krachtige, gespierde bouw en een korte, gladde vacht die meestal helemaal wit is. Zijn kop is breed en krachtig, met sterke kaken en een brede snuit. Zijn oren zijn hoog aangezet en kunnen worden gecoupeerd of natuurlijk blijven.

Dogo Argentino hond

Karakter en temperament van de Dogo Argentino

De Dogo Argentino staat bekend om zijn vastberadenheid en doorzettingsvermogen. Hij is een zelfverzekerde hond die goed kan omgaan met stressvolle situaties. Daarnaast is hij zeer loyaal en toegewijd aan zijn baasje. Hij kan soms wat dominant zijn, maar met de juiste training en socialisatie kan hij goed overweg met andere dieren en mensen.

Gezondheid van de Dogo Argentino

Over het algemeen is de Dogo Argentino een gezonde hond, maar zoals bij elk ras kunnen er bepaalde gezondheidsproblemen voorkomen. Zo kunnen sommige Dogo Argentino’s aanleg hebben voor heupdysplasie, een aandoening waarbij de heupgewrichten niet goed ontwikkeld zijn. Ook kunnen ze gevoelig zijn voor huidaandoeningen en oorinfecties. Het is daarom belangrijk om de hond regelmatig te laten controleren door een dierenarts.

Verzorging van de Dogo Argentino

De Dogo Argentino heeft weinig verzorging nodig. Zijn korte, gladde vacht hoeft alleen af en toe geborsteld te worden om losse haren te verwijderen. Het is wel belangrijk om zijn oren schoon te houden om infecties te voorkomen. Daarnaast moet de hond voldoende beweging krijgen om gezond te blijven. Een dagelijkse wandeling van een uur is bijvoorbeeld aan te raden.

Kan de Dogo Argentino goed met kinderen?

De Dogo Argentino kan goed met kinderen overweg, maar het is belangrijk om hem goed te socialiseren en te trainen. Hij kan soms wat speels en enthousiast zijn, waardoor hij per ongeluk een kind kan omverlopen. Ook kan hij beschermend zijn over zijn gezin, waardoor hij kan reageren op potentiële bedreigingen. Het is daarom belangrijk om kinderen te leren hoe ze op een veilige en respectvolle manier met de hond om kunnen gaan.

Kan de Dogo Argentino goed alleen zijn?

De Dogo Argentino is een sociale hond die niet goed tegen eenzaamheid kan. Hij heeft regelmatig interactie nodig met zijn gezin om gelukkig en gezond te blijven. Als de hond langere tijd alleen moet zijn, kan dat leiden tot destructief gedrag, zoals blaffen en kauwen. Het is daarom belangrijk om de hond voldoende aandacht te geven en hem te trainen om alleen te zijn.

Vergelijkbare honden

Er zijn enkele hondenrassen die vergelijkbaar zijn met de Dogo Argentino. Zo heeft de Amerikaanse Pit Bull Terrier ook een krachtige bouw en een vastberaden karakter. Ook de Presa Canario, de Cane Corso en de Bullmastiff hebben vergelijkbare eigenschappen als de Dogo Argentino. Het is belangrijk om je goed te informeren over deze rassen voordat je een keuze maakt.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een hond met karakter, dan is de Dogo Argentino zeker het overwegen waard. Deze hond heeft een indrukwekkend uiterlijk en een vastberaden karakter, maar is ook loyaal en toegewijd aan zijn baasje. Het is wel belangrijk om de hond goed te socialiseren en te trainen, zodat hij goed overweg kan met andere dieren en mensen.

Daarnaast heeft hij voldoende beweging en aandacht nodig om gelukkig en gezond te blijven. Als je deze dingen in gedachten houdt, dan kan de Dogo Argentino een geweldige toevoeging zijn aan je gezin.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *