Rassen

Engelse Pointer: Karakter en Gezondheid [Foto’s]

3 Minuten

Als je op zoek bent naar een hond die je kan helpen bij de jacht, maar ook een geweldige huishond is, dan is de Engelse Pointer misschien wel de juiste keuze voor jou. Deze intelligente, actieve en aanhankelijke hond heeft veel te bieden en kan een geweldige metgezel zijn voor mensen die houden van buitenactiviteiten en een huiselijke sfeer.

OnderwerpInformatie
RasgroepJachthonden
Andere naamPointer
OorsprongEngeland
GrootteReu: 63-69 cm – Teef: 61-66 cm
GewichtReu: 25-32 kg – Teef: 20-28 kg
KleurenLeverkleurig met witte aftekeningen
VachtsoortKort, dicht en glanzend
Gemiddelde leeftijd12-14 jaar

Geschiedenis

De Engelse Pointer is een van de oudste jachthondenrassen ter wereld en heeft zijn oorsprong in Engeland. Het ras werd ontwikkeld in de 17e eeuw door kruisingen tussen de Spaanse Pointer, de Foxhound en de Greyhound. Het doel was om een hond te fokken die snel, wendbaar en vastberaden was bij het opsporen en aanduiden van wild tijdens de jacht. Tegenwoordig is de Engelse Pointer nog steeds een populaire keuze voor jagers, maar wordt hij ook gewaardeerd als een sportieve en sociale familiehond.

Uiterlijk

De Engelse Pointer is een elegante, slanke en gespierde hond met een atletische bouw. De vacht is kort, dicht en glanzend en kan verschillende kleuren hebben, waaronder oranje, citroen, zwart, lever en gestroomd. De oren zijn hoog aangezet en hangen tegen het hoofd aan. De ogen zijn donker, expressief en intelligent en geven de hond een alerte uitstraling. De staart is dun, kort en licht gebogen.

engelse pointer hond

Karakter

De Engelse Pointer staat bekend om zijn vriendelijke, sociale en aanhankelijke karakter. Deze hond is dol op mensen en vindt het heerlijk om betrokken te zijn bij hun activiteiten. Hij is intelligent, enthousiast en leergierig en heeft veel energie om te spelen en te rennen. Hij kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren en is een goede waakhond die zijn eigenaren beschermt en waarschuwt voor gevaar.

Temperament

De Engelse Pointer heeft een hoog energieniveau en heeft regelmatige beweging en mentale stimulatie nodig om gelukkig en gezond te blijven. Deze hond heeft een sterk jachtinstinct en kan soms onstuimig zijn tijdens het spelen of tijdens de jachttraining. Het is belangrijk om de hond goed te socialiseren en te trainen om hem te helpen zijn energie op een positieve manier te kanaliseren. De Engelse Pointer is een loyale en toegewijde metgezel die graag in de buurt van zijn eigenaren is en veel liefde en aandacht nodig heeft.

Gezondheid

De Engelse Pointer is over het algemeen een gezond ras, maar zoals bij alle rassen zijn er enkele erfelijke aandoeningen waarop gefokt moet worden gelet. Deze kunnen onder meer heup- en elleboogdysplasie, oogproblemen en hartproblemen omvatten. Het is belangrijk om een goede fokker te vinden die de ouderhonden heeft getest op gezondheidsproblemen en om de hond regelmatig te laten controleren door een dierenarts om eventuele gezondheidsproblemen op tijd op te merken.

Verzorging

De Engelse Pointer heeft een korte, dichte vacht die relatief gemakkelijk te onderhouden is. Het is belangrijk om de vacht regelmatig te borstelen om losse haren en vuil te verwijderen. De nagels moeten ook regelmatig worden geknipt en de tanden moeten worden gepoetst om tandplak en tandsteen te voorkomen. Het is ook belangrijk om de oren regelmatig te controleren op tekenen van infecties en deze schoon te houden.

Kan de Engelse Pointer goed met kinderen?

Ja, de Engelse Pointer kan goed overweg met kinderen en kan een geweldige speelkameraad zijn voor kinderen die houden van buitenactiviteiten. Het is echter belangrijk om kinderen te leren hoe ze op een respectvolle en veilige manier met honden moeten omgaan en om de hond goed te socialiseren en te trainen om hem te helpen zich comfortabel te voelen rond kinderen.

Kan de Engelse Pointer goed alleen zijn?

Nee, de Engelse Pointer is een sociaal dier en kan zich eenzaam en gestrest voelen als hij langere tijd alleen wordt gelaten. Het is belangrijk om de hond regelmatig uit te laten en tijd met hem door te brengen om hem gezelschap te bieden. Als je van plan bent om langere tijd van huis te zijn, is het belangrijk om een ​​oppas of hondenuitlaatservice in te schakelen om voor de hond te zorgen.

Vergelijkbare honden

Er zijn verschillende hondenrassen die vergelijkbaar zijn met de Engelse Pointer in termen van uiterlijk, temperament en energieniveau. Enkele voorbeelden zijn:

Duitse Staande Korthaar: een ander jachthondenras dat intelligent, loyaal en energiek is.

Vizsla: een slanke, elegante hond met een kortere vacht die dol is op bewegen en spelen.

Weimaraner: een atletische, loyale en intelligente hond met een zilvergrijze vacht.

Labrador Retriever: een populaire hond die bekend staat om zijn vriendelijke, sociale en energieke karakter.

Conclusie

De Engelse Pointer is een veelzijdige, energieke en loyale metgezel die geschikt is voor mensen die houden van buitenactiviteiten en een huiselijke sfeer. Dit intelligente, aanhankelijke en speelse ras kan een geweldige jachthond, sportpartner en familiehond zijn. Het is belangrijk om de hond goed te socialiseren, te trainen en te verzorgen om hem te helpen zich te ontwikkelen tot een gelukkige, gezonde en evenwichtige hond. Als je op zoek bent naar een hond die je leven kan verrijken en je hart kan veroveren, overweeg dan zeker de Engelse Pointer.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *