Rassen

Engelse Springer Spaniel: Karakter en Uiterlijk [Foto’s]

3 Minuten

Als je op zoek bent naar een vriendelijke en loyale hond, dan is de Engelse Springer Spaniel misschien wel de perfecte keuze voor jou. Deze hond staat bekend om zijn liefdevolle karakter en energieke persoonlijkheid. In dit artikel zullen we ingaan op de geschiedenis, het uiterlijk, karakter, temperament, gezondheid en verzorging van deze prachtige hond.

We zullen ook bespreken of de Engelse Springer spaniel goed met kinderen kan en hoe goed hij alleen kan zijn. Tot slot zullen we een aantal vergelijkbare honden bespreken en afsluiten met een conclusie. Maar we beginnen met een aantal uiterlijke kenmerken van deze hond!

OnderwerpInformatie
RasgroepJachthonden
Andere naamSpringer Spaniel, Springer
OorsprongEngeland
GrootteReu: 48 – 56 cm – Teef: 46 – 51 cm
GewichtReu: 18 – 23 kg – Teef: 16 – 20 kg
KleurenLever & wit, zwart & wit, blauw-roan & wit,
zwart-wit & tan, oranje & wit, citroen & wit
VachtsoortGolvend of recht, middellang
Gemiddelde leeftijd12 – 14 jaar

Geschiedenis van de Engelse Springer spaniel

De Engelse Springer spaniel is ontstaan in Engeland in de 16e eeuw. Het ras werd oorspronkelijk gefokt als jachthond voor het opsporen en ophalen van wild, met name vogels. Ze staan bekend om hun uitstekende reukvermogen en hun vermogen om over moeilijk begaanbaar terrein te rennen. Het ras is ontstaan uit een combinatie van verschillende Spaniels, waaronder de Engelse Cocker Spaniel en de Welsh Springer Spaniel.

Uiterlijk

De Engelse Springer spaniel heeft een gemiddelde grootte en weegt tussen de 18 en 25 kilo. Ze hebben een dikke vacht die zacht aanvoelt en in verschillende kleuren kan voorkomen, waaronder zwart en wit, lever en wit, en rood en wit. Hun oren zijn lang en hangend en hun staart is kort en dik. De Engelse Springer spaniel heeft een atletisch lichaam en een vriendelijke uitstraling.

engelse springerspaniel hond

Karakter en temperament

De Engelse Springer spaniel staat bekend om zijn vriendelijke en energieke karakter. Ze zijn zeer intelligent en hebben een sterke wil, wat kan leiden tot koppigheid als ze niet goed worden getraind. Deze honden zijn ook erg sociaal en houden ervan om bij hun baasjes te zijn. Ze zijn erg speels en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

Gezondheid

Over het algemeen zijn Engelse Springer spaniels gezonde honden met een gemiddelde levensverwachting van 12 tot 14 jaar. Net als veel andere hondenrassen hebben ze echter wel kans op bepaalde gezondheidsproblemen, zoals heupdysplasie, oorinfecties en oogproblemen. Het is belangrijk om regelmatig naar de dierenarts te gaan en de gezondheid van je Engelse Springer spaniel goed in de gaten te houden.

Verzorging van de Engelse Springer Spaniel

De Engelse Springer spaniel heeft een dikke vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten te voorkomen. Het is ook belangrijk om hun oren regelmatig schoon te maken om oorinfecties te voorkomen. Deze honden hebben veel beweging nodig en moeten regelmatig worden uitgelaten en getraind.

Kan de Engelse Springer Spaniel goed met kinderen?

De Engelse Springer spaniel is een uitstekende keuze voor gezinnen met kinderen. Ze zijn speels en vriendelijk en kunnen goed overweg met kinderen van alle leeftijden. Deze honden zijn zeer beschermend en zullen hun gezin altijd beschermen. Het is echter belangrijk om kinderen te leren hoe ze op een respectvolle manier met honden om moeten gaan, om te voorkomen dat de hond gestrest raakt of agressief gedrag vertoont.

Kan de Engelse Springer Spaniel goed alleen zijn?

De Engelse Springer spaniel is een sociale hond die graag in de buurt van zijn baasjes is. Als ze voor langere tijd alleen worden gelaten, kunnen ze zich eenzaam en gestrest voelen. Het is belangrijk om de Engelse Springer spaniel te trainen om alleen te zijn en om ervoor te zorgen dat ze voldoende speelgoed en bezigheden hebben om zichzelf te vermaken terwijl je weg bent.

Vergelijkbare honden

Als je geïnteresseerd bent in de Engelse Springer spaniel, zijn er nog een aantal vergelijkbare hondenrassen waar je misschien ook in geïnteresseerd bent. Hieronder vind je een overzicht van enkele vergelijkbare hondenrassen:

Welsh Springer Spaniel: deze honden lijken erg op de Engelse Springer Spaniel, maar zijn iets kleiner en hebben een langere vacht.

Engelse Cocker Spaniel: dit ras is ook afkomstig uit Engeland en werd oorspronkelijk gefokt als jachthond. Cocker Spaniels zijn kleiner dan Engelse Springer Spaniels en hebben een kortere vacht.

Ierse Waterspaniel: deze honden zijn iets groter dan Engelse Springer Spaniels en hebben een krullende vacht. Ze staan bekend om hun uitstekende zwemvaardigheden.

Conclusie

De Engelse Springer spaniel is een geweldige hond voor gezinnen die op zoek zijn naar een vriendelijke en loyale metgezel. Ze zijn speels en energiek en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Het is belangrijk om hun gezondheid goed in de gaten te houden en om ze voldoende beweging en mentale stimulatie te geven. Als je op zoek bent naar een vergelijkbare hond, zijn er een aantal andere spaniels waar je misschien in geïnteresseerd bent.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *