Rassen

Engelse Toy Spaniel: Verzorging en Karakter [Foto’s]

3 Minuten

De Engelse Toy Spaniel is een kleine gezelschapshond die erg populair is vanwege zijn charmante uitstraling en liefdevolle karakter. Deze hond wordt vaak verward met de Cavalier King Charles Spaniel, maar ze zijn wel degelijk verschillend. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, het uiterlijk, het karakter, de gezondheid en de verzorging van de Engelse Toy Spaniel. We bespreken ook of deze hond goed kan samenleven met kinderen en of hij goed alleen kan zijn.

OnderwerpInformatie
RasgroepGezelschapshonden
Andere naamGeen
OorsprongEngeland
Grootte (reu en teef)25-28 cm (reu) – 23-25 cm (teef)
Gewicht (reu en teef)4.5-6.8 kg (reu) – 4.1-6.4 kg (teef)
KleurenZwart en tan, rood en wit, tricolor (zwart, wit en bruin)
VachtsoortLang, zijdeachtig en recht
Gemiddelde leeftijd10-12 jaar

Geschiedenis

De Engelse Toy Spaniel is een oud ras dat al sinds de 16e eeuw in Engeland voorkomt. Ze werden oorspronkelijk gefokt als gezelschapshondjes voor de adel en waren erg populair bij de royals. Het ras was vooral populair bij koning Charles II, vandaar de naam King Charles Spaniel. In de loop der jaren zijn er verschillende varianten van de Engelse Toy Spaniel gefokt, elk met hun eigen kenmerken en uiterlijk.

Uiterlijk

De Engelse Toy Spaniel is een kleine hond met een gewicht tussen de 3,5 en 6,5 kilo. Hij heeft een platte schedel, een korte snuit en grote, expressieve ogen. De oren zijn lang en hangen naar beneden. De vacht van de Engelse Toy Spaniel is lang, zijdeachtig en vaak gekruld. Er zijn vier kleuren die erkend worden door de rasvereniging: zwart en bruin, ruby, blenheim en tricolor.

engelse toy spaniel hond

Karakter

De Engelse Toy Spaniel is een zachte, lieve en aanhankelijke hond. Hij is erg loyaal aan zijn baasjes en houdt ervan om bij hen te zijn. Deze hond heeft een zachtaardig karakter en is daarom ook geschikt voor gezinnen met kinderen. De Engelse Toy Spaniel is ook een rustige hond die niet veel beweging nodig heeft. Hij is meer dan tevreden om op de bank te liggen en lekker te knuffelen.

Temperament

Het temperament van de Engelse Toy Spaniel is zeer aangenaam. Hij is erg vriendelijk en sociaal, en houdt van de aandacht van zijn baasjes. Deze hond is ook erg intelligent en leergierig. Dit maakt hem een geweldige hond om te trainen en om nieuwe trucjes te leren. Hij heeft ook een groot aanpassingsvermogen en past zich gemakkelijk aan aan verschillende situaties en omgevingen.

Gezondheid

De Engelse Toy Spaniel heeft over het algemeen een goede gezondheid. Maar net als bij alle hondenrassen kunnen er ook bij de Engelse Toy Spaniel bepaalde gezondheidsproblemen voorkomen. De meest voorkomende problemen zijn hart- en oogproblemen, syringomyelie en patella luxatie. Het is daarom belangrijk om de hond regelmatig te laten controleren door een dierenarts en om hem een gezonde voeding en voldoende beweging te geven.

Verzorging

De Engelse Toy Spaniel heeft een lange vacht die regelmatig geborsteld moet worden. Dit voorkomt klitten en houdt de vacht gezond en glanzend. Het is ook belangrijk om de oren van de hond regelmatig schoon te maken, omdat deze honden gevoelig zijn voor oorontstekingen. Verder heeft de Engelse Toy Spaniel niet veel beweging nodig, maar hij vindt het wel leuk om af en toe een wandeling te maken en nieuwe dingen te ontdekken.

Kan de Engelse Toy Spaniel goed met kinderen?

De Engelse Toy Spaniel is een zeer geschikte hond voor gezinnen met kinderen. Hij heeft een zachtaardig karakter en is erg geduldig met kinderen. Deze hond vindt het heerlijk om aandacht te krijgen en zal graag spelen met kinderen. Het is wel belangrijk om kinderen te leren hoe ze de hond moeten benaderen en behandelen. Het is ook belangrijk om kinderen te leren dat ze de hond niet moeten storen als hij slaapt of eet.

Kan de Engelse Toy Spaniel goed alleen zijn?

De Engelse Toy Spaniel is geen hond die graag alleen is. Hij houdt ervan om bij zijn baasjes te zijn en kan soms verlatingsangst ontwikkelen als hij te lang alleen wordt gelaten. Het is daarom belangrijk om de hond te leren wennen aan alleen zijn en hem te voorzien van speeltjes en kauwbotjes om hem bezig te houden. Het is ook een goed idee om de hond te trainen om alleen te zijn door hem steeds langer alleen te laten en hem te belonen als hij rustig blijft.

Vergelijkbare honden

Naast de Engelse Toy Spaniel zijn er nog andere kleine hondenrassen die populair zijn als gezelschapshondjes. Een paar voorbeelden zijn de Chihuahua, de Franse Bulldog en de Maltezer. Elk van deze rassen heeft zijn eigen unieke kenmerken en persoonlijkheid.

Conclusie

De Engelse Toy Spaniel is een lieve en zachte hond die perfect is als gezelschapshond. Hij is geschikt voor gezinnen met kinderen en past zich gemakkelijk aan aan verschillende omgevingen en situaties. Het is belangrijk om deze hond regelmatig te laten controleren door een dierenarts en hem een gezonde voeding en voldoende beweging te geven. Als je op zoek bent naar een trouwe en aanhankelijke huisgenoot, dan is de Engelse Toy Spaniel zeker een goede keuze!

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *