Rassen

Fila Brasileiro: Gezondheid en Uiterlijk [Foto’s]

3 Minuten

De Fila Brasileiro is een imposante hond met een fascinerende geschiedenis. Deze prachtige hond is van oorsprong afkomstig uit Brazilië en heeft een robuust uiterlijk en een krachtige persoonlijkheid. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, uiterlijk, karakter, temperament, gezondheid en verzorging van de Fila Brasileiro. We bespreken ook of deze hond goed met kinderen kan omgaan, of hij alleen kan zijn en vergelijken we hem met andere rassen.

OnderwerpInformatie
RasgroepMolosser
Andere naamBraziliaanse Mastiff
OorsprongBrazilië
Grootte (reu)65 – 75 cm
Grootte (teef)60 – 70 cm
Gewicht (reu)50 – 80 kg
Gewicht (teef)40 – 60 kg
KleurenZwart, geel, gestroomd
VachtsoortKort, glad
Gemiddelde leeftijd9 – 11 jaar

Geschiedenis van de Fila Brasileiro

De Fila Brasileiro is een van de oudste hondenrassen ter wereld. Het ras stamt af van de Mastiff-achtige honden die in de oudheid in Mesopotamië leefden en is door de eeuwen heen verfijnd door fokkers in Brazilië. De Fila Brasileiro werd oorspronkelijk gefokt om het vee te beschermen en te jagen op groot wild, zoals jaguars en poema’s. De hond werd ook gebruikt als waakhond en om gevangenen te bewaken. Tegenwoordig wordt de Fila Brasileiro nog steeds gebruikt als waakhond en gezelschapshond, maar hij wordt niet langer gebruikt voor de jacht.

Uiterlijk van de Fila Brasileiro

De Fila Brasileiro is een grote hond, met een gespierd en krachtig lichaam. Mannetjes kunnen tot 75 cm hoog worden en tot 80 kg wegen, terwijl vrouwtjes tot 70 cm hoog kunnen worden en tot 65 kg kunnen wegen. De vacht van de Fila Brasileiro is kort, dicht en glanzend en kan verschillende kleuren hebben, waaronder zwart, grijs, rood, geel en gestroomd.

De kop van de Fila Brasileiro is imposant en kenmerkend voor het ras. De hond heeft een sterke kaaklijn en opvallend grote tanden. De oren van de Fila Brasileiro zijn klein en driehoekig van vorm, en de ogen zijn donker en expressief.

Fila Brasileiro hond

Karakter van de Fila Brasileiro

De Fila Brasileiro is een zeer loyale en beschermende hond. Hij is van nature terughoudend tegenover vreemden en zal zijn gezin met grote toewijding beschermen. Deze hond is intelligent en heeft een sterk instinct voor het bewaken van zijn territorium. Hij kan afstandelijk zijn tegenover vreemden, maar is zeer aanhankelijk en speels met zijn eigenaar.

Temperament van de Fila Brasileiro

De Fila Brasileiro heeft een dominante persoonlijkheid en heeft een baasje nodig die ervaring heeft met het opvoeden van honden. De hond heeft een sterk karakter en heeft een baasje nodig die zijn leiderschap begrijpt en respecteert. Deze hond heeft veel beweging nodig en heeft een afgebakend territorium nodig om te beschermen.

Gezondheid van de Fila Brasileiro

Over het algemeen is de Fila Brasileiro een gezonde hond, maar zoals bij alle hondenrassen kunnen er gezondheidsproblemen optreden. Veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij de Fila Brasileiro zijn heup- en elleboogdysplasie, oogproblemen, huidproblemen en maagproblemen. Het is belangrijk om regelmatig naar de dierenarts te gaan voor controles en om de hond op tijd te laten vaccineren en ontwormen. Ook is het belangrijk om de hond op een gezond dieet te houden en voldoende lichaamsbeweging te geven om overgewicht te voorkomen.

Verzorging van de Fila Brasileiro

De vacht van de Fila Brasileiro heeft weinig verzorging nodig. Een wekelijkse borstelbeurt is voldoende om de vacht gezond en glanzend te houden. Het is belangrijk om de oren regelmatig schoon te maken en de tanden van de hond te poetsen om tandproblemen te voorkomen. De nagels van de Fila Brasileiro moeten ook regelmatig worden geknipt om te voorkomen dat ze te lang worden.

Kan de Fila Brasileiro goed met kinderen omgaan?

De Fila Brasileiro is een zeer beschermende hond en kan goed overweg met kinderen als hij op jonge leeftijd aan ze wordt voorgesteld en goed gesocialiseerd is. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat deze hond een krachtig en dominant karakter heeft en niet geschikt is voor families met jonge kinderen die niet weten hoe ze met een hond moeten omgaan. Kinderen moeten altijd onder toezicht staan ​​als ze met de Fila Brasileiro spelen.

Kan de Fila Brasileiro goed alleen zijn?

De Fila Brasileiro is een sociale hond en kan moeite hebben met alleen zijn. Deze hond heeft veel aandacht en beweging nodig en kan ongelukkig en destructief worden als hij te lang alleen wordt gelaten. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de hond voldoende beweging krijgt en niet te lang alleen wordt gelaten.

Vergelijkbare honden

Als je geïnteresseerd bent in de Fila Brasileiro, zijn er een aantal andere hondenrassen die vergelijkbaar zijn in uiterlijk en persoonlijkheid. Enkele voorbeelden zijn de Dogo Argentino, de Cane Corso en de Perro de Presa Canario. Elk van deze rassen heeft zijn eigen unieke kenmerken en eigenschappen, dus het is belangrijk om te onderzoeken welk ras het beste bij jou en je levensstijl past.

Conclusie

De Fila Brasileiro is een prachtige hond met een krachtige persoonlijkheid. Deze loyale en beschermende hond is een geweldige metgezel voor ervaren hondenbezitters die op zoek zijn naar een hond die veel beweging nodig heeft en hen beschermt. Het is belangrijk om te onthouden dat deze hond een sterk karakter heeft en veel aandacht en beweging nodig heeft om gelukkig en gezond te blijven.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *