Rassen

Gordon Setter: Karakter en Temperament [Foto’s]

5 Minuten

Als je op zoek bent naar een trouwe, actieve en gezinsvriendelijke hond, dan is de Gordon Setter misschien wel de perfecte match voor jou. Deze prachtige hond is bekend om zijn energieke persoonlijkheid en zijn unieke uiterlijk. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, het uiterlijk, het karakter, de gezondheid en de verzorging van deze geweldige hond.

We zullen ook kijken of de Gordon Setter goed met kinderen kan omgaan en of hij goed alleen kan zijn. Laten we beginnen met de meest opvallende uiterlijke kenmerken van deze honden!

OnderwerpInformatie
RasgroepPointer
Andere naamSchotse setter
OorsprongSchotland, 17e eeuw
Grootte (reu)66 – 70 cm
Grootte (teef)62 – 66 cm
Gewicht (reu)29 – 36 kg
Gewicht (teef)20 – 27 kg
KleurenZwart, bruin en tan
VachtsoortLang, glad en zijdeachtig
Gemiddelde leeftijd10 – 12 jaar

Geschiedenis van de Gordon Setter

De Gordon Setter is een van de oudste Schotse jachthondenrassen. De oorsprong van de Gordon Setter gaat terug tot de 17e eeuw, toen het ras werd gefokt voor de jacht op wilde vogels, zoals patrijzen en fazanten. De naam van de hond is afgeleid van de hertog van Gordon, die het ras populair maakte in de jaren 1820. De Gordon Setter is een afstammeling van de Black and Tan Setter, de Bloedhond en de Highland Collie.

In de 19e eeuw werd de Gordon Setter populair bij de Engelse adel, die de hond gebruikte voor de jacht op fazanten. In die tijd werd het ras verder ontwikkeld en verbeterd, en het duurde niet lang voordat de Gordon Setter ook populair werd als huisdier. Tegenwoordig is de Gordon Setter een geweldige gezinshond en wordt hij nog steeds gebruikt als jachthond.

Uiterlijk

De Gordon Setter is een prachtige hond met een opvallend uiterlijk. Deze hond heeft een stevig en gespierd lichaam, een lange staart en lange oren. Het meest opvallende aan de Gordon Setter is zijn dikke, glanzende zwarte vacht met donkerrode aftekeningen op zijn poten, borst, snuit en wenkbrauwen. Het gewicht van een volwassen Gordon Setter ligt tussen de 25 en 35 kilogram, en zijn schofthoogte is ongeveer 60 tot 70 centimeter.

gordon setter pup

Karakter

De Gordon Setter staat bekend om zijn vriendelijke, trouwe en speelse karakter. Deze hond is een echte gezelschapshond en houdt ervan om bij zijn baasje te zijn. De Gordon Setter is ook erg intelligent en leert snel, waardoor hij een goede hond is om mee te trainen. Hij heeft wel een eigen willetje, dus een consequente opvoeding is belangrijk.

De Gordon Setter heeft veel energie en heeft dagelijks veel beweging nodig. Hij houdt van lange wandelingen en het liefst heeft hij een grote tuin waar hij vrij kan rondrennen. Omdat de Gordon Setter van nature een jachthond is, heeft hij een sterke neus en kan hij geïnteresseerd raken in geuren. Het is daarom belangrijk om de Gordon Setter altijd aan de lijn te houden tijdens het uitlaten.

Beweging en activiteit

Een gezonde levensstijl is van essentieel belang voor een Gordon Setter. Deze honden hebben regelmatige lichaamsbeweging nodig om fit en gezond te blijven. Ze zijn gefokt om te jagen, dus hebben ze veel beweging nodig om zich goed te voelen. Dagelijkse wandelingen en speeltijd zijn belangrijk om verveling te voorkomen en om de hond te helpen overtollige energie te verbranden.

Een gebrek aan beweging kan leiden tot obesitas en gedragsproblemen, zoals destructief gedrag en overmatig blaffen. De Gordon Setter heeft behoefte aan minstens 60 minuten lichaamsbeweging per dag. Dit kan worden verdeeld over meerdere wandelingen en speelsessies.

Ze zijn ook goed geschikt voor activiteiten zoals agility, gehoorzaamheid, rally-o en flyball. Deze activiteiten kunnen helpen om de geest en het lichaam van de hond bezig te houden en kunnen bijdragen aan het versterken van de band tussen hond en eigenaar.

Het is belangrijk om te onthouden dat de Gordon Setter een jachthond is, dus het is cruciaal om hem aan te lijnen als hij niet in een veilige omgeving is. Dit zal helpen om hem te beschermen tegen gevaren zoals auto’s en andere dieren.

Temperament van de Gordon Setter

De Gordon Setter heeft een zacht en liefdevol karakter en is erg sociaal. Hij is erg toegewijd aan zijn gezin en houdt ervan om tijd met hen door te brengen. De Gordon Setter kan het goed vinden met kinderen en andere huisdieren, mits hij op de juiste manier is gesocialiseerd en getraind.

Een ander kenmerkend aspect van het temperament van de Gordon Setter is zijn neiging om aanhankelijk te zijn. Deze hond heeft een grote behoefte aan genegenheid en heeft graag veel interactie met zijn baasje. Hij kan zelfs aanhankelijk zijn tegenover vreemden, wat hem een goede waakhond maakt, maar ook betekent dat hij niet erg geschikt is als waakhond.

Gezondheid van de Gordon Setter

Over het algemeen is de Gordon Setter een gezonde hond, maar zoals bij alle hondenrassen zijn er bepaalde gezondheidsproblemen waar ze vatbaar voor zijn. De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij de Gordon Setter zijn heup- en elleboogdysplasie, oogproblemen en schildklierproblemen.

Het is belangrijk om regelmatig controles bij de dierenarts te laten uitvoeren om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig te ontdekken. Het is ook belangrijk om de Gordon Setter een uitgebalanceerd dieet te geven en regelmatig te laten bewegen om hem in goede gezondheid te houden.

gordon setter hond

Verzorging van de Gordon Setter

De dikke vacht van de Gordon Setter heeft regelmatige verzorging nodig om klitten te voorkomen en de vacht glanzend en gezond te houden. Het wordt aanbevolen om de vacht minstens één keer per week te borstelen en te kammen. Tijdens de ruiperiode moet de vacht vaker worden geborsteld om losse haren te verwijderen.

De Gordon Setter heeft ook regelmatig beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Het is belangrijk om hem minstens één keer per dag uit te laten voor een lange wandeling of speeltijd in de tuin. Het is ook belangrijk om hem voldoende mentale stimulatie te bieden, zoals speelgoed en trainingssessies.

Kan de Gordon Setter goed met kinderen?

Ja, de Gordon Setter kan goed met kinderen omgaan. Hij is erg speels en houdt ervan om actief te zijn, wat hem een geweldige speelkameraad maakt voor kinderen. Het is wel belangrijk om kinderen te leren hoe ze op de juiste manier met de hond moeten omgaan en altijd toezicht te houden wanneer kinderen en honden samen zijn.

Kan de Gordon Setter goed alleen zijn?

De Gordon Setter is een sociale hond en houdt ervan om bij zijn gezin te zijn. Als hij te lang alleen wordt gelaten, kan hij zich gaan vervelen en ongewenst gedrag gaan vertonen, zoals blaffen, kauwen of graven. Het is daarom belangrijk om de Gordon Setter niet te lang alleen te laten en hem voldoende mentale stimulatie te bieden wanneer hij alleen is.

Vergelijkbare honden

Als je geïnteresseerd bent in de Gordon Setter, zijn er ook andere hondenrassen die vergelijkbaar zijn in uiterlijk en temperament. Hieronder volgen enkele vergelijkbare hondenrassen:

Engelse Setter: net als de Gordon Setter is de Engelse Setter een middelgrote hond met een dikke vacht. Ze hebben een vergelijkbaar temperament en zijn zeer intelligent en aanhankelijk.

Ierse Setter: de Ierse Setter is iets groter dan de Gordon Setter en heeft een lange, zijdeachtige vacht. Ze zijn ook zeer energiek en speels, waardoor ze een goede keuze zijn voor actieve gezinnen.

Welsh Springer Spaniel: de Welsh Springer Spaniel is een middelgrote hond met een dikke vacht. Ze zijn zeer aanhankelijk en intelligent en houden van gezelschap.

Field Spaniel: de Field Spaniel is een middelgrote hond met een krullende vacht. Ze zijn zeer vriendelijk en sociaal en houden van spelen en actief zijn.

Conclusie

De Gordon Setter is een middelgrote hond met een prachtige zwarte, bruine en tan vacht. Hij heeft een lief en aanhankelijk temperament en houdt ervan om tijd door te brengen met zijn gezin. Hoewel hij een relatief gezonde hond is, moet de Gordon Setter wel regelmatig worden gecontroleerd door de dierenarts en hebben ze een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging nodig.

Als je op zoek bent naar een energieke en aanhankelijke hond die goed kan omgaan met kinderen en andere huisdieren, dan is de Gordon Setter zeker het overwegen waard. Zorg er wel voor dat je voldoende tijd en toewijding kunt geven aan deze lieve hond om hem gezond en gelukkig te houden.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *