Rassen

Grote Zwitserse Sennenhond: Karakter en Uiterlijk [Foto’s]

3 Minuten

Als je op zoek bent naar een trouwe en loyale viervoeter die ook nog eens goed met kinderen overweg kan, dan is de Grote Zwitserse Sennenhond misschien wel de perfecte keuze voor jou. Deze grote, sterke hond is niet alleen een geweldige metgezel, maar ook een uitstekende waakhond en werkhond.

In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, uiterlijk, karakter, temperament, gezondheid en verzorging van de Grote Zwitserse Sennenhond. Daarnaast beantwoorden we enkele veelgestelde vragen, zoals of de Grote Zwitserse Sennenhond goed met kinderen en alleen kan zijn.

OnderwerpInformatie
RasgroepWerkhonden
Andere naamGrosser Schweizer Sennenhund
OorsprongZwitserland
Grootte (reu en teef in cm)65-72 (reu) en 60-68 (teef)
Gewicht (reu en teef in kg)60-70 (reu) en 50-60 (teef)
KleurenZwart met witte aftekeningen op borst, poten en snuit
VachtsoortKorthaar met dichte, glanzende en gladde vacht
Gemiddelde leeftijd10-12 jaar

Geschiedenis van de Grote Zwitserse Sennenhond

De Grote Zwitserse Sennenhond, ook wel bekend als de Grosser Schweizer Sennenhund, is een van de vier Sennenhond-rassen die oorspronkelijk uit Zwitserland komen. Deze honden werden oorspronkelijk gefokt voor boerderijwerk, zoals het hoeden van vee, het trekken van karren en het beschermen van de boerderij en het gezin. Tegenwoordig zijn ze voornamelijk gezelschapshonden en waakhonden.

Uiterlijk van de Grote Zwitserse Sennenhond

De Grote Zwitserse Sennenhond is een grote, krachtige hond met een stevig lichaam en een robuuste bouw. Ze hebben een diepe borst en een brede, gespierde rug. Hun hoofd is groot en krachtig, met een brede schedel en sterke kaken. Hun ogen zijn donkerbruin en hun oren zijn middelgroot, driehoekig van vorm en hangen langs hun gezicht. Hun vacht is kort en dicht, met een zwarte basis en witte en roestbruine markeringen.

Grote Zwitserse Sennenhond karakter

Karakter

De Grote Zwitserse Sennenhond is een vriendelijke en aanhankelijke hond die goed overweg kan met kinderen en andere huisdieren. Ze zijn loyaal en beschermend ten opzichte van hun gezin en hebben een hoog energieniveau, waardoor ze graag spelen en bewegen. Hoewel ze van nature waaks zijn, zijn ze over het algemeen niet agressief of territoriaal, waardoor ze goede waakhonden zijn zonder dat ze hun gezin of gasten intimideren.

Temperament

De Grote Zwitserse Sennenhond heeft een evenwichtig temperament en is zelden agressief of nerveus. Ze zijn echter wel sterk en kunnen soms wat koppig zijn, wat betekent dat een consequente training belangrijk is. Ze hebben ook een hoog energieniveau, dus het is belangrijk om ze voldoende beweging te geven om ze te helpen zich te ontspannen en zich goed te gedragen.

Gezondheid

Net als alle hondenrassen kunnen Grote Zwitserse Sennehonden ook bepaalde gezondheidsproblemen hebben. Enkele veelvoorkomende problemen bij dit ras zijn heupdysplasie, elleboogdysplasie en maagtorsie. Het is belangrijk om regelmatig de gezondheid van je hond te laten controleren door een dierenarts en om ervoor te zorgen dat ze een uitgebalanceerd dieet krijgen en voldoende beweging hebben om gezond te blijven.

Verzorging van de Grote Zwitserse Sennenhond

De vacht van de Grote Zwitserse Sennenhond is kort en dicht en heeft weinig verzorging nodig. Het is belangrijk om ze regelmatig te borstelen om dode haren en vuil te verwijderen en om hun huid en vacht gezond te houden. Hun nagels moeten ook regelmatig worden geknipt om te voorkomen dat ze te lang worden en ongemak veroorzaken.

Kan de Grote Zwitserse Sennenhond goed met kinderen overweg?

Ja, de Grote Zwitserse Sennenhond is over het algemeen een uitstekende keuze voor gezinnen met kinderen. Ze hebben een vriendelijk en speels karakter en zijn meestal geduldig en tolerant ten opzichte van kinderen. Het is echter belangrijk om kinderen te leren hoe ze op de juiste manier met honden om moeten gaan en om altijd toezicht te houden wanneer kinderen en honden samen zijn.

Kan de Grote Zwitserse Sennenhond goed alleen zijn?

Hoewel de Grote Zwitserse Sennenhond graag tijd doorbrengt met hun gezin, kunnen ze ook goed alleen zijn als dat nodig is. Het is echter belangrijk om ze te trainen om alleen te zijn van jongs af aan en om ervoor te zorgen dat ze voldoende beweging en mentale stimulatie hebben wanneer ze alleen zijn om verveling en destructief gedrag te voorkomen.

Vergelijkbare honden

Enkele hondenrassen die vergelijkbaar zijn met de Grote Zwitserse Sennenhond zijn de Berner Sennenhond, de Appenzeller Sennenhond en de Entlebucher Sennenhond. Deze rassen hebben allemaal vergelijkbare oorsprong en kenmerken en zijn ook geschikt als gezinshonden.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een loyale en aanhankelijke hond die ook nog eens goed met kinderen overweg kan, dan is de Grote Zwitserse Sennenhond een uitstekende keuze. Dit ras heeft een vriendelijk karakter en is zowel een goede waakhond als een goede metgezel. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende beweging, regelmatige gezondheidscontroles en voldoende training en socialisatie om ervoor te zorgen dat je Grote Zwitserse Sennenhond gezond en gelukkig blijft.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *