Rassen

Havapeke: Een Dwergkees & Havanezer kruising [Foto’s]

4 Minuten

Ben je op zoek naar een gezelschapsdier dat je zowel binnen als buiten kan houden? Dan zou de Havapeke wel eens het perfecte ras voor jou kunnen zijn! Deze schattige hondjes hebben een unieke uitstraling en zijn erg speels en aanhankelijk. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, het uiterlijk, karakter, temperament, gezondheid en verzorging van de Havapeke. Daarnaast vergelijken we ze met andere hondenrassen en geven we je handige tips voor het verzorgen van jouw Havapeke.

OnderwerpInformatie
RasgroepKruisingen
Andere naamHava-peke
OorsprongVerenigde Staten
GrootteReu: 20-28 cm – Teef: 20-25 cm
GewichtReu: 3-5 kg – Teef: 3-5 kg
KleurenVerschillende kleuren mogelijk, waaronder wit, zwart, bruin en beige
VachtsoortZacht, lang, recht of golvend haar
Gemiddelde leeftijd12-15 jaar

Geschiedenis van de Havapeke

De Havapeke is een relatief nieuw ras en ontstaan door het kruisen van de Havanezer en de Dwergkeeshond. Deze honden hebben allebei een lange geschiedenis. De Havanezer komt oorspronkelijk uit Cuba en was daar een populaire gezelschapshond. De Dwergkeeshond, ook wel bekend als de Pomeriaan, heeft zijn oorsprong in Duitsland en was een favoriet aan het hof van koningin Victoria in Engeland. De Havapeke is pas sinds de jaren 90 van de vorige eeuw een erkend ras en wordt steeds populairder vanwege zijn schattige uiterlijk en vriendelijke karakter.

Uiterlijk van de Havapeke

De Havapeke is een kleine hond met een gemiddelde hoogte van 20 tot 28 centimeter en een gewicht van 2,5 tot 7 kilogram. Ze hebben een pluizige vacht die meestal wit, crème, zwart of bruin van kleur is. Het haar kan zowel lang als kort zijn en heeft weinig onderhoud nodig.

Wat de Havapeke echt uniek maakt, is de combinatie van zijn pluizige vacht, ronde ogen en kleine, schattige neus. Ze hebben ook een geweldig loopje waarbij ze hun staart hoog dragen en hun kleine pootjes met veel energie optillen.

Karakter van de Havapeke

De Havapeke is een uitstekend gezelschapshondje en staat bekend om zijn vriendelijke en speelse karakter. Ze zijn erg aanhankelijk en vinden het heerlijk om bij hun baasje te zijn. Havapekes zijn ook zeer sociaal en kunnen goed overweg met andere honden en huisdieren.

Omdat ze erg intelligent zijn, zijn Havapekes gemakkelijk te trainen en te leren. Ze hebben echter wel een eigen willetje, dus consequente training en positieve versterking zijn belangrijk voor het opvoeden van je Havapeke.

Temperament van de Havapeke

De Havapeke staat bekend om zijn energieke en speelse karakter. Ze zijn altijd in voor een spelletje en houden ervan om hun eigenaar te vermaken. Hoewel ze erg energiek kunnen zijn, hebben ze geen groot terrein nodig om in te rennen en zijn ze ook prima geschikt voor het leven in een appartement.

Een ander aspect van het temperament van de Havapeke is hun waakzaamheid. Ondanks hun kleine formaat zijn ze uitstekende waakhonden en zullen ze zeker blaffen wanneer er iets ongewoons gebeurt in hun omgeving. Dit maakt ze een uitstekende waakhond voor gezinnen die op zoek zijn naar een kleine, maar toch beschermende hond.

Gezondheid van de Havapeke

Over het algemeen is de Havapeke een gezonde hond met een gemiddelde levensduur van 12 tot 15 jaar. Zoals bij alle hondenrassen, kunnen ze echter wel last hebben van bepaalde gezondheidsproblemen. Een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij de Havapeke is een luxerende patella, waarbij de knieschijf uit de kom kan schieten. Dit kan pijnlijk zijn voor de hond en kan in ernstige gevallen een operatie vereisen.

Andere veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij de Havapeke zijn tandheelkundige problemen, oogproblemen en allergieën. Het is belangrijk om regelmatig de gezondheid van je Havapeke te controleren en indien nodig dierenartsbezoeken te plannen.

Verzorging van de Havapeke

De Havapeke heeft een vacht die weinig onderhoud nodig heeft. Het is echter wel belangrijk om regelmatig de vacht te borstelen en te wassen om vuil en stof te verwijderen. Een wekelijkse borstelbeurt is voldoende om de vacht gezond en glanzend te houden.

De ogen en oren van de Havapeke moeten ook regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt om infecties te voorkomen. Het is belangrijk om de nagels van je Havapeke te knippen om te voorkomen dat ze te lang worden en pijnlijk worden voor de hond tijdens het lopen.

Vergelijkbare honden

Er zijn verschillende hondenrassen die vergelijkbaar zijn met de Havapeke, zowel qua uiterlijk als qua temperament. Hieronder staan enkele rassen die je zou kunnen overwegen als je geïnteresseerd bent in de Havapeke.

Mopshond: Dit is een klein ras met een vergelijkbaar schattig uiterlijk als de Havapeke. Mopshonden zijn erg aanhankelijk en sociaal, en ze zijn ook zeer intelligent en gemakkelijk te trainen.

Bichon Frisé: Dit ras heeft een vergelijkbare vacht als de Havapeke en is ook zeer aanhankelijk en sociaal. Bichon Frisés zijn erg speels en energiek en vinden het heerlijk om met hun eigenaar te spelen.

Shih Tzu: Dit ras heeft een vergelijkbaar uiterlijk als de Havapeke, met een pluizige vacht en ronde ogen. Shih Tzu’s zijn ook erg aanhankelijk en sociaal en houden van spelen en knuffelen.

Conclusie

De Havapeke is een schattig en speels ras dat uitstekend geschikt is als gezelschapshond. Ze hebben een unieke uitstraling en zijn gemakkelijk te trainen en te leren. Het is echter belangrijk om te onthouden dat ze, net als alle honden, regelmatige verzorging en dierenarts controles nodig hebben om hun gezondheid en welzijn te garanderen.

Als je overweegt om een Havapeke in huis te nemen, is het belangrijk om te overwegen of hun temperament en energieniveau passen bij jouw levensstijl. Ze zijn zeer aanhankelijk en sociaal, wat betekent dat ze graag veel tijd doorbrengen met hun eigenaar en graag deel uitmaken van het gezin. Ze hebben ook wat energie en beweging nodig om gezond te blijven, dus zorg ervoor dat je bereid bent om dagelijks met ze te wandelen of spelen.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *