Rassen

Havashire: Een Havanezer & Yorkshire kruising [Foto’s]

4 Minuten

Als je op zoek bent naar een trouwe en gezellig hondje voor het hele gezin, is de Havashire een geweldige optie om te overwegen. Deze kleine hond is een kruising tussen een Havanezer en een Yorkshire Terrier en heeft een charmant uiterlijk en een liefdevol karakter

In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis van de Havashire, zijn uiterlijk, karakter, temperament en gezondheid. Daarnaast bespreken we ook de verzorging, of de Havashire goed kan omgaan met kinderen en alleen zijn, vergelijkbare honden en sluiten we af met een conclusie.

OnderwerpInformatie
RasgroepKruisingen
Andere naamHavashire Terrier
OorsprongVerenigd Koninkrijk
Grootte (reu en teef in cm)20 – 28 (reu) en 18 – 26 (teef)
Gewicht (reu en teef in kg)4 – 7 (reu) en 3 – 6 (teef)
KleurenZwart, bruin, beige, wit, zilver, crème
VachtsoortLang, zijdeachtig haar
Gemiddelde leeftijd12 – 16 jaar

Geschiedenis

De Havashire is een relatief nieuwe hondenras dat in de afgelopen decennia is ontstaan door het kruisen van een Havanezer en een Yorkshire Terrier. Het doel was om een kleine hond te creëren met de kenmerken van beide rassen, waaronder hun charme, energie en intelligentie. Hoewel het ras nog steeds niet erkend is door de Raad van beheer, wint de Havashire snel aan populariteit als gezelschapshond.

Uiterlijk

De Havashire is een kleine hond die ongeveer 20-25 cm hoog kan worden en 3-6 kg kan wegen. Ze hebben een zachte, lange vacht die meestal recht of licht golvend is en in verschillende kleuren kan voorkomen, waaronder zwart, bruin, wit en grijs. Hun ogen zijn groot en expressief en hebben meestal een donkere kleur. Het is belangrijk om de vacht van de Havashire regelmatig te borstelen om klitten te voorkomen en hun vacht er gezond en glanzend uit te laten zien.

Karakter

De Havashire staat bekend om zijn liefdevolle en speelse karakter. Ze zijn zeer toegewijd aan hun gezin en vinden het heerlijk om tijd met hen door te brengen. Ze hebben een hoog energieniveau en houden ervan om te spelen en te wandelen, maar ze zijn ook tevreden met knuffelen op de bank. Door hun intelligentie zijn ze ook zeer trainbaar en genieten ze van het leren van nieuwe trucjes en commando’s.

Temperament

De Havashire heeft over het algemeen een vriendelijk en sociaal temperament. Ze kunnen goed overweg met andere huisdieren en vinden het heerlijk om met kinderen te spelen. Omdat ze van nature aanhankelijk zijn, hebben ze veel menselijke interactie nodig en voelen ze zich het meest comfortabel als ze in de buurt zijn van hun eigenaar. Het is belangrijk om de Havashire te socialiseren en te trainen om ongewenst gedrag te voorkomen.

Gezondheid

Over het algemeen is de Havashire een gezonde hond. Net als alle rassen kunnen ze echter vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, waaronder patella luxatie, oogproblemen en epilepsie. Het is belangrijk om de gezondheid van uw Havashire goed in de gaten te houden en regelmatig een dierenarts te raadplegen om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen.

Verzorging

De Havashire heeft weinig onderhoud nodig, maar het is belangrijk om de vacht regelmatig te borstelen en te kammen om klitten te voorkomen. Het is ook belangrijk om hun nagels te knippen en hun tanden te poetsen om tandvleesaandoeningen te voorkomen. Omdat de Havashire een kleine hond is, hebben ze minder beweging nodig dan grotere hondenrassen, maar het is nog steeds belangrijk om ze voldoende beweging te geven en hen te laten spelen om hun energie kwijt te raken.

Kan de Havashire goed met kinderen?

Ja, de Havashire kan goed overweg met kinderen. Ze zijn speels en aanhankelijk en houden ervan om met kinderen te spelen. Het is echter belangrijk om kinderen te leren hoe ze de Havashire op de juiste manier moeten benaderen en behandelen om te voorkomen dat ze per ongeluk gebeten of gekwetst worden. Toezicht is ook belangrijk, vooral bij jongere kinderen die nog niet hebben geleerd hoe ze zich moeten gedragen rond honden.

Kan de Havashire goed alleen zijn?

Hoewel de Havashire aanhankelijk is en graag bij mensen is, kunnen ze goed alleen zijn als ze daarvoor zijn getraind. Het is belangrijk om ze te leren om alleen thuis te zijn en hen te voorzien van speelgoed en snacks om hen bezig te houden terwijl u weg bent. Over het algemeen is het echter beter om de tijd die u weg bent te beperken en een oppas of hondenuitlaatservice in te huren als u voor langere tijd weg moet.

Vergelijkbare honden

Er zijn een aantal hondenrassen die vergelijkbaar zijn met de Havashire, ofwel omdat ze een vergelijkbaar uiterlijk hebben of omdat ze dezelfde ouder- of kruisingsrassen delen. Enkele van de rassen die op de Havashire lijken zijn:

Havanezer: de Havanezer is een van de ouder-rassen van de Havashire en de twee delen veel overeenkomsten in uiterlijk en karakter. Ze zijn beide kleine, zachte en aanhankelijke honden met een liefdevolle persoonlijkheid.

Yorkshire Terrier: de andere ouder-ras van de Havashire is de Yorkshire Terrier, en de twee rassen delen enkele uiterlijke kenmerken, zoals de lange vacht en kleine gestalte.

Maltipoo: de Maltipoo is een kruising tussen een Maltezer en een Toy Poedel en heeft daardoor een vergelijkbaar uiterlijk en karakter als de Havashire. Ze zijn beide kleine, speelse en aanhankelijke honden die goed passen bij gezinnen.

Yorki poo: net als de Maltipoo is de Yorkipoo een kruising tussen een Yorkshire Terrier en een Toy Poedel en heeft daardoor ook een vergelijkbaar uiterlijk en karakter als de Havashire.

Bichon Frise: de Bichon Frise is een kleine, witte hond met een zachte, krullende vacht en heeft een vergelijkbaar formaat en temperament als de Havashire.

Het is echter belangrijk op te merken dat elk ras uniek is en zijn eigen persoonlijkheid en temperament heeft, dus zelfs als een hond op de Havashire lijkt, kunnen er verschillen zijn in gedrag en behoeften.

Conclusie

De Havashire is een charmante en liefdevolle metgezel die goed past bij gezinnen die op zoek zijn naar een kleine hond. Ze hebben een speels en aanhankelijk karakter en zijn zeer toegewijd aan hun eigenaren. Hoewel ze weinig onderhoud nodig hebben, is het belangrijk om hun vacht regelmatig te borstelen en hen voldoende beweging te geven.

De Havashire kan goed overweg met kinderen en kan alleen zijn als ze daarvoor zijn getraind. Als u op zoek bent naar een gezellige en trouwe metgezel, is de Havashire zeker een ras om te overwegen.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *