Rassen

Maltipom: Een Pomeriaan & Maltezer kruising [Foto’s]

4 Minuten

Ben je op zoek naar een kleine hond die perfect is voor het gezin? Dan is de Maltipom wellicht de hond voor jou! De Maltipom is een kruising tussen een Maltezer en een Pomeriaan. Het is een kleine en lieve hond die goed past in elk gezin. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, uiterlijk, karakter, temperament, gezondheid en verzorging van de Maltipom. Ook bekijken we of de Maltipom goed met kinderen en alleen kan zijn. Ten slotte vergelijken we de Maltipom met vergelijkbare honden en geven we onze conclusie.

OnderwerpInformatie
RasgroepKruisingen
Andere naamPomaltezer
OorsprongVerenigde Staten van Amerika
Grootte (reu en teef in cm)20 – 28 cm schofthoogte
Gewicht (reu en teef in kg)2 – 5 kg
KleurenWit, crème, bruin, zwart, grijs en combinaties daarvan
VachtsoortLang, zacht, golvend of recht haar met een dichte ondervacht
Gemiddelde leeftijd12 – 15 jaar

Geschiedenis

De Maltipom is een relatief nieuwe kruising en de geschiedenis ervan is niet heel goed gedocumenteerd. Het is echter bekend dat de Maltezer en de Pomeriaan beiden afkomstig zijn uit Europa en dat deze kruisingen waarschijnlijk zijn ontstaan in de Verenigde Staten. Het doel was om een ​​lieve en gezellige hond te creëren die klein genoeg was om in een appartement te passen en geschikt was als gezelschapshond.

Uiterlijk

De Maltipom is een kleine hond, meestal tussen de 20 en 25 centimeter hoog en tussen de 2 en 4 kilogram zwaar. Ze hebben een dichte en zachte vacht die kan variëren van wit tot crème, beige of bruin. Hun oren zijn klein en puntig en staan ​​meestal rechtop. Ze hebben een schattig gezicht met grote ronde ogen en een korte snuit.

maltipom hond

Karakter

De Maltipom is een liefdevolle en aanhankelijke hond die graag bij zijn eigenaar is. Ze zijn intelligent en kunnen snel leren, maar ze kunnen soms koppig zijn. Ze zijn ook speels en houden van spelen met hun baasje en speelgoed. De Maltipom is over het algemeen een goede waakhond en zal blaffen als hij iets ongewoons opmerkt. Ze zijn echter niet erg agressief en zullen waarschijnlijk niet bijten.

Temperament

De Maltipom is over het algemeen een vriendelijke en sociale hond die goed kan opschieten met andere huisdieren en mensen. Ze zijn echter niet altijd goed met kinderen en kunnen wat terughoudend zijn als ze met onbekenden worden geconfronteerd. Het is belangrijk om uw Maltipom te socialiseren en te trainen om goed met kinderen om te gaan.

Gezondheid

Zoals bij alle honden, kan de gezondheid van de Maltipom variëren. Omdat het een kruising is, kan het een aantal gezondheidsproblemen hebben die van invloed kunnen zijn op de levensduur. Enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij de Maltipom zijn:

Oogproblemen, zoals cataracten en glaucoom

Gebitsproblemen, zoals tandvleesaandoeningen en tandverlies

Allergieën, zoals huidallergieën en voedselallergieën

Verzorging

De Maltipom heeft een zachte en dichte vacht die regelmatig moet worden geborsteld om klitten en matten te voorkomen. Een wekelijkse poetsbeurt is voldoende om de vacht schoon en gezond te houden. Het is ook belangrijk om de oren en tanden van de Maltipom schoon te houden om infecties te voorkomen. Zorg ervoor dat u de nagels van uw hond regelmatig knipt om te voorkomen dat ze te lang worden en problemen veroorzaken bij het lopen.

Kan de Maltipom goed met kinderen?

De Maltipom kan goed met kinderen opschieten als ze op jonge leeftijd aan kinderen worden blootgesteld en goed worden gesocialiseerd. Ze kunnen een beetje verlegen en terughoudend zijn bij de eerste ontmoeting met kinderen, maar als ze eenmaal vertrouwd zijn, zijn ze speels en aanhankelijk.

Het is belangrijk om kinderen te leren hoe ze goed met honden moeten omgaan en hen te leren respectvol te zijn voor de hond. Laat kinderen nooit alleen met de hond en zorg ervoor dat ze de hond niet storen terwijl hij slaapt of eet. Over het algemeen kan de Maltipom goed overweg met kinderen, maar het is belangrijk om altijd voorzichtig te zijn en de interactie tussen hond en kind te begeleiden.

Kan de Maltipom goed alleen zijn?

De Maltipom is een gezelschapshond en kan zich eenzaam voelen als hij voor langere tijd alleen wordt gelaten. Ze zijn echter wel in staat om alleen te zijn voor korte periodes als ze hieraan gewend zijn geraakt en de juiste training hebben gehad. Het is belangrijk om de hond te leren dat alleen zijn geen reden is om bang of gestrest te zijn. Dit kan worden bereikt door de hond te leren dat alleen zijn geen teken is dat hij in gevaar is en door de hond te belonen als hij goed gedrag vertoont tijdens het alleen zijn.

Vergelijkbare honden

Als je geïnteresseerd bent in de Maltipom, dan zijn er nog enkele andere kleine hondenrassen die je misschien wilt overwegen. Hieronder vind je een paar vergelijkbare honden:

Maltezer: De Maltezer is de voorouder van de Maltipom en heeft een vergelijkbare persoonlijkheid en uiterlijk. Het is ook een kleine gezelschapshond die goed past bij gezinnen met kinderen.

Pomeriaan: De Pomeriaan is de andere ouder van de Maltipom en is een kleine, pluizige hond die ook geschikt is als gezelschapshond.

Yorkshire Terriër: De Yorkshire Terriër is ook een kleine gezelschapshond die over het algemeen goed met kinderen kan opschieten. Het heeft een vergelijkbare grootte en temperament als de Maltipom.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een kleine hond die geschikt is als gezelschapshond en goed past in elk gezin, dan is de Maltipom misschien wel de perfecte hond voor jou. Het is een schattige kruising van Maltezer en Pomeriaan, die bekend staat om zijn zachte en pluizige vacht, vriendelijke karakter en aanhankelijke persoonlijkheid. De Maltipom heeft niet alleen een schattig uiterlijk, maar is ook een geweldige metgezel die graag bij zijn baasje is en bereid is om overal mee naartoe te gaan.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke hond zijn eigen persoonlijkheid heeft en dat de verzorging en training van de hond cruciaal zijn voor zijn welzijn en gedrag. Als je overweegt om een Maltipom te adopteren, zorg er dan voor dat je je goed informeert over het ras en ervoor zorgt dat je de hond de aandacht en zorg geeft die hij nodig heeft.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *