Rassen

Markiesje: Gezondheid en Uiterlijk [Foto’s]

3 Minuten

Ben je op zoek naar een hond die zowel lief als slim is en perfect past bij jouw gezin? Zoek dan niet verder en overweeg een Markiesje. Deze kleine en charmante hond is een geweldige aanvulling op elk huishouden en zal zeker een lach op je gezicht toveren. In dit artikel bespreken we de geschiedenis, het uiterlijk, karakter, temperament, gezondheid en verzorging van de Markiesje. Ook bekijken we of deze hond goed met kinderen kan omgaan en of hij goed alleen kan zijn.

OnderwerpInformatie
RasgroepGezelschapshonden
Andere naamGeen
OorsprongNederland
Grootte (reu/teef)Reu 35-36 – Teef 33-34 cm
Gewicht (reu/teef)Reu 6-8 – Teef 4-6,5 kg
KleurenZwart met witte aftekeningen
VachtsoortLang, zacht
Gemiddelde leeftijd12-14 jaar

Geschiedenis

Het Markiesje is een kleine hond van Nederlandse afkomst en stamt af van de continentale toypoedel. Het ras werd oorspronkelijk gefokt als gezelschapshond voor de Nederlandse aristocratie in de 17e en 18e eeuw. De hond werd voornamelijk gefokt om te dienen als metgezel van de vrouw des huizes. De Markiesjes zijn pas in de 20e eeuw officieel als ras erkend en hebben sindsdien een gestage populariteit genoten.

Uiterlijk

Markiesjes zijn kleine honden met een schofthoogte tussen de 25 en 35 centimeter. Hun gewicht ligt tussen de 3,5 en 6 kilogram. Het zijn compacte honden met een donkere, glanzende vacht. Het haar is zacht en golvend en kan variëren van kort tot medium lengte. De kleur van de vacht is meestal zwart met witte aftekeningen, maar er zijn ook Markiesjes met een volledig zwarte of bruine vacht.

markiesje hondenras

Karakter

Markiesjes hebben een lief, aanhankelijk en zachtaardig karakter. Ze zijn erg loyaal aan hun eigenaar en vinden het heerlijk om bij hun baasje te zijn. De honden zijn ook intelligent en leergierig, waardoor ze gemakkelijk te trainen zijn. Ze zijn echter wel gevoelig voor kritiek en hebben positieve bekrachtiging nodig om optimaal te presteren.

Temperament

Markiesjes zijn een rustige hond en hebben niet veel beweging nodig. Ze zijn geschikt voor mensen die in een appartement wonen, maar moeten wel elke dag een wandeling maken. De honden zijn ook vriendelijk tegenover andere dieren en mensen en zijn daarom perfect voor gezinnen met kinderen.

Gezondheid

Markiesjes zijn over het algemeen gezonde honden met een lange levensduur. Ze hebben echter wel gevoelige ogen en kunnen last hebben van verschillende oogproblemen. Het is daarom belangrijk om regelmatig de ogen van je Markiesje te controleren en indien nodig een dierenarts te raadplegen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond een uitgebalanceerd dieet krijgt en voldoende beweging krijgt om overgewicht te voorkomen.

markiesje hond

Verzorging

Markiesjes hebben een eenvoudige verzorging nodig en zijn gemakkelijk te onderhouden. Ze moeten regelmatig worden geborsteld om hun vacht in goede conditie te houden. Ook moeten hun oren regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt om infecties te voorkomen. Daarnaast moet je hun tanden regelmatig poetsen en hun nagels knippen om hun gezondheid te behouden.

Kan de Markiesje goed met kinderen?

Ja, de Markiesje is een geweldige hond voor gezinnen met kinderen. Ze zijn vriendelijk, aanhankelijk en geduldig met kinderen en zullen hen graag vergezellen in verschillende activiteiten. Ze zijn ook van nature beschermend en zullen hun kinderen beschermen als ze zich bedreigd voelen.

Kan de Markiesje goed alleen zijn?

Markiesjes zijn echte gezelschapshonden en kunnen zich eenzaam en verlaten voelen als ze te lang alleen worden gelaten. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond voldoende aandacht en interactie krijgt, anders kan hij last krijgen van verlatingsangst en destructief gedrag vertonen.

Vergelijkbare honden

Als je op zoek bent naar een hond die vergelijkbaar is met een Markiesje, zijn hier enkele hondenrassen die je kunt overwegen:

Dwergpoedel: Dit is een speelse, slimme en aanhankelijke hond die gemakkelijk te trainen is. Net als de Markiesje is de dwergpoedel een geweldige gezelschapshond en kan hij goed omgaan met kinderen.

Cavalier King Charles spaniël: Dit is een lief, aanhankelijk en zachtaardig ras dat perfect is voor gezinnen met kinderen. Ze zijn ook gemakkelijk te trainen en hebben niet veel beweging nodig.

Bichon Frisé: Dit is een kleine, energieke hond die graag speelt en aandacht krijgt. Ze zijn vriendelijk en aanhankelijk en zijn perfect voor mensen die op zoek zijn naar een gezelschapshond.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een lieve en slimme hond die perfect past bij jouw gezin, dan is een Markiesje een geweldige optie. Deze charmante honden zijn lief, aanhankelijk en geduldig met kinderen. Ze zijn ook gemakkelijk te verzorgen en hebben niet veel beweging nodig. Zorg er wel voor dat je voldoende tijd en aandacht besteedt aan je hond om ervoor te zorgen dat hij gezond en gelukkig blijft. Kortom, als je op zoek bent naar een trouwe vriend voor het leven, dan is een Markiesje de juiste keuze!

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *