Rassen

Mexicaanse Naakthond: Uiterlijk en Karakter [Foto’s]

4 Minuten

Als je op zoek bent naar een hond met een uniek uiterlijk en een prachtig karakter, dan is de Mexicaanse Naakthond misschien wel de perfecte keuze voor jou. Deze bijzondere hond is sinds de oudheid een trouwe metgezel van de mens en heeft in de afgelopen jaren steeds meer aan populariteit gewonnen.

In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, uiterlijk, karakter, temperament, gezondheid en verzorging van de Mexicaanse Naakthond. Ook zullen we bespreken of deze hond goed kan omgaan met kinderen en alleen zijn, en vergelijkbare honden bekijken.

OnderwerpInformatie
RasgroepNiet-sportieve hondenrassen
Andere naamGeen
OorsprongMexico
Grootte (reu en teef)Reu: 46-61 cm – Teef: 40-56 cm
Gewicht (reu en teef)Reu: 11-18 kg – Teef: 9-14 kg
KleurenZwart, brons, rood, lever, beige en haarloze variëteiten
VachtsoortKort en glad, of haarloos met enkele plukjes haar
Gemiddelde leeftijd12-14 jaar

Geschiedenis

De Mexicaanse Naakthond, ook wel bekend als de Xoloitzcuintli, is een van de oudste rassen ter wereld. Het is zelfs mogelijk dat deze hond al zo’n 3000 jaar geleden in Midden-Amerika werd gefokt. De oude Azteken beschouwden de Mexicaanse Naakthond als een heilige hond en geloofden dat hij geneeskrachtige krachten had. De honden werden gebruikt voor de jacht, maar ook als waakhond en als metgezel.

In de jaren 1950 begon de Mexicaanse regering het ras te promoten en te fokken, waardoor de hond langzaamaan bekender werd buiten Mexico. Inmiddels zijn er ook in Europa en Amerika fokkers te vinden die deze bijzondere hond in hun kennels hebben.

Uiterlijk

De Mexicaanse Naakthond is een middelgrote hond die elegantie en gratie uitstraalt. Het meest opvallende aan deze hond is natuurlijk het ontbreken van een vacht. De huid van de Mexicaanse Naakthond voelt zacht aan en kan verschillende kleuren hebben, van zwart en bruin tot grijs en rood. Soms heeft de hond ook een klein beetje haar op zijn hoofd, staart en poten.

De Mexicaanse Naakthond heeft een slank en atletisch lichaam met lange, slanke poten en een lange staart. De hond heeft een typische dolichocefale schedel met een lange snuit en grote, rechtopstaande oren. De ogen van de Mexicaanse Naakthond zijn donker en expressief en stralen intelligentie uit.

Karakter

De Mexicaanse Naakthond staat bekend om zijn trouwe en toegewijde karakter. Deze hond is erg gehecht aan zijn baasje en kan soms zelfs een beetje jaloers zijn op andere huisdieren of mensen die te veel aandacht krijgen. De Mexicaanse Naakthond is ook erg waakzaam en zal zijn territorium goed verdedigen.

Hoewel de Mexicaanse Naakthond soms een beetje terughoudend kan zijn tegenover vreemden, is hij over het algemeen erg vriendelijk en sociaal. Deze hond is dan ook goed geschikt voor gezinnen met kinderen, mits de kinderen de hond met respect behandelen.

Temperament

De Mexicaanse Naakthond heeft een vrij rustig temperament en is niet erg actief in huis. Deze hond heeft wel regelmatig beweging nodig, maar is niet zo speels als sommige andere rassen. De Mexicaanse Naakthond is dan ook geschikt voor mensen die geen behoefte hebben aan een hond die de hele dag achter een bal aanrent.

Het is wel belangrijk om de Mexicaanse Naakthond goed te socialiseren en te trainen. Deze hond heeft namelijk een sterk eigen willetje en kan soms een beetje koppig zijn. Met de juiste opvoeding zal de Mexicaanse Naakthond echter een gehoorzame en trouwe metgezel zijn.

Gezondheid

Over het algemeen is de Mexicaanse Naakthond een gezond ras met weinig erfelijke aandoeningen. Wel kan deze hond gevoelig zijn voor huidproblemen, zoals zonnebrand en huidinfecties. Het is dan ook belangrijk om de Mexicaanse Naakthond goed te beschermen tegen de zon en zijn huid regelmatig te inspecteren op eventuele problemen.

Daarnaast kan de Mexicaanse Naakthond gevoelig zijn voor bepaalde voedingsstoffen en allergieën. Het is dan ook belangrijk om een goede kwaliteit hondenvoer te geven en de hond regelmatig te laten controleren door een dierenarts.

Verzorging

Hoewel de Mexicaanse Naakthond geen vacht heeft, heeft hij wel regelmatige verzorging nodig. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de huid van de hond regelmatig te inspecteren en te wassen om problemen te voorkomen. Ook heeft de Mexicaanse Naakthond regelmatig nagelverzorging nodig, omdat zijn nagels snel kunnen groeien en scherp kunnen worden.

Daarnaast is het belangrijk om de tanden van de Mexicaanse Naakthond regelmatig te poetsen om tandproblemen te voorkomen. Het is ook aan te raden om de oren van de hond regelmatig te inspecteren en schoon te maken om infecties te voorkomen.

Kan de Mexicaanse Naakthond goed met kinderen?

Ja, de Mexicaanse Naakthond kan over het algemeen goed met kinderen omgaan. Het is wel belangrijk om de hond goed te socialiseren en te trainen en kinderen te leren hoe ze de hond moeten benaderen en behandelen.

Kan de Mexicaanse Naakthond goed alleen zijn?

De Mexicaanse Naakthond is geen hond die graag langdurig alleen is. Deze hond hecht sterk aan zijn baasje en heeft veel aandacht en gezelschap nodig. Als je veel van huis bent, is de Mexicaanse Naakthond dan ook niet de beste keuze voor jou.

Vergelijkbare honden

Er zijn een aantal hondenrassen die qua uiterlijk en karakter overeenkomen met de Mexicaanse Naakthond. Een voorbeeld hiervan is de Peruaanse Naakthond, die net als de Mexicaanse Naakthond geen vacht heeft. Ook de Chinese Naakthond lijkt qua uiterlijk en karakter op de Mexicaanse Naakthond. Beide rassen zijn over het algemeen rustig en aanhankelijk, maar hebben wel een consequente opvoeding nodig.

Een ander vergelijkbaar ras is de Italiaanse Windhond, die qua grootte en temperament vergelijkbaar is met de Mexicaanse Naakthond. De Italiaanse Windhond heeft wel een vacht en vergt dus meer verzorging dan de Mexicaanse Naakthond.

Conclusie

De Mexicaanse Naakthond is een bijzonder en uniek hondenras met een interessante geschiedenis en een eigenzinnig karakter. Hoewel deze hond niet voor iedereen geschikt is, kan hij voor de juiste eigenaar een geweldige metgezel zijn. Het is wel belangrijk om de Mexicaanse Naakthond goed te socialiseren en te trainen en hem de aandacht en verzorging te geven die hij nodig heeft.

Als je op zoek bent naar een hond die niet veel vachtverzorging nodig heeft en niet de hele dag actief is, kan de Mexicaanse Naakthond een goede keuze zijn. Houd er wel rekening mee dat deze hond graag bij zijn baasje is en niet graag langdurig alleen is.

Als je interesse hebt in dit ras, is het altijd verstandig om je goed te informeren en eventueel contact op te nemen met een fokker of een rasvereniging. Zo kun je ervoor zorgen dat je de beste keuze maakt voor jou en je nieuwe huisdier.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *