Rassen

Picardische herdershond: Een bijzondere hond [Foto’s]

4 Minuten

Als je op zoek bent naar een trouwe viervoeter die je gezin beschermt en een actieve levensstijl heeft, dan is de Picardische herdershond misschien wel de juiste keuze voor jou. Deze middelgrote hond is bekend om zijn intelligente, waakzame en onafhankelijke karakter, en hij is een geweldige metgezel voor actieve families die op zoek zijn naar een hond die graag op ontdekking gaat en zich graag nuttig maakt.

OnderwerpInformatie
RasgroepHerdershonden en veedrijvers
Andere naamBerger Picard
OorsprongFrankrijk
Grootte (reu en teef)60 – 65 cm (reu) – 55 – 60 cm (teef)
Gewicht (reu en teef)23 – 32 kg (reu) – 20 – 27 kg (teef)
KleurenGrijs, blauwachtig, zwart, brindle en beige
VachtsoortHarde, ruwe en rechte vacht met ondervacht
Gemiddelde leeftijd12 – 14 jaar

Geschiedenis van de Picardische herdershond

De Picardische herdershond is een oud ras dat zijn oorsprong vindt in Frankrijk, waar hij werd gefokt als een herdershond die vee hoedde en beschermde. De hond is vernoemd naar de regio Picardië in Noord-Frankrijk, waar het ras oorspronkelijk werd gefokt. Hoewel de exacte oorsprong van de Picardische herdershond onbekend is, wordt aangenomen dat het ras afstamt van de oude Europese honden die werden gebruikt door de Kelten en de Romeinen.

Uiterlijk van de Picardische herdershond

De Picardische herdershond is een middelgrote hond die tussen de 55 en 65 centimeter hoog kan zijn en tussen de 20 en 30 kilogram kan wegen. Het ras heeft een ruige, dichte vacht die meestal in de kleuren grijs, grijsachtig zwart of fauve (roodbruin) voorkomt. De vacht heeft een harde textuur en vereist regelmatig onderhoud om hem schoon en gezond te houden.

Karakter van de Picardische herdershond

De Picardische herdershond staat bekend om zijn intelligentie, zelfverzekerdheid en onafhankelijke karakter. Deze honden hebben een sterk instinct om te beschermen en zijn vaak terughoudend tegenover vreemden. Ze hebben echter een loyaal en aanhankelijk karakter tegenover hun eigenaren en zijn geweldige metgezellen voor actieve families die op zoek zijn naar een hond die graag bij hen is.

Temperament van de Picardische herdershond

De Picardische herdershond is een actieve hond die veel beweging nodig heeft om gezond en gelukkig te blijven. Deze honden hebben een hoog energieniveau en genieten van lange wandelingen, joggen en spelen in de buitenlucht. Het ras heeft ook een sterk verlangen om te werken en te leren, en het is belangrijk om hen voldoende mentale stimulatie te geven om verveling en destructief gedrag te voorkomen.

Gezondheid van de Picardische herdershond

Over het algemeen is de Picardische herdershond een gezond ras met een gemiddelde levensverwachting van 12 tot 14 jaar. Zoals bij alle rassen zijn er echter enkele gezondheidsproblemen waar eigenaren op moeten letten. Enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij de Picardische herdershond zijn heupdysplasie, elleboogdysplasie en oogproblemen zoals progressieve retina-atrofie (PRA). Het is belangrijk om bij de aanschaf van een Picardische herdershond te controleren of de fokker gezonde honden fokt en de benodigde gezondheidstesten heeft uitgevoerd.

Verzorging van de Picardische herdershond

De Picardische herdershond heeft een dikke, ruige vacht die regelmatig onderhoud vereist. Het is belangrijk om de vacht wekelijks te borstelen om klitten en vuil te verwijderen. Het ras heeft ook regelmatige trimbeurten nodig om de vacht in goede conditie te houden en overmatige verharing te verminderen.

Naast de vachtverzorging is het belangrijk om de oren van de Picardische herdershond schoon te houden om infecties te voorkomen. De nagels moeten ook regelmatig worden geknipt om overmatige groei en problemen met lopen te voorkomen.

Kan de Picardische herdershond goed met kinderen?

Ja, de Picardische herdershond kan goed met kinderen omgaan. Deze honden zijn loyaal en beschermend tegenover hun gezin, inclusief kinderen, en kunnen goed overweg met kinderen van alle leeftijden. Het is echter belangrijk om kinderen te leren hoe ze de hond moeten benaderen en respecteren, en om altijd toezicht te houden wanneer kinderen en honden samen zijn.

Kan de Picardische herdershond goed alleen zijn?

Nee, de Picardische herdershond is geen ras dat goed alleen kan zijn. Deze honden hebben een sterk verlangen naar menselijk gezelschap en kunnen angstig en destructief worden als ze lange tijd alleen worden gelaten. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende interactie en stimulatie voor deze honden, en om een ​​oplossing te vinden voor de momenten waarop ze alleen moeten zijn.

Vergelijkbare honden

Als je geïnteresseerd bent in de Picardische herdershond, zijn er enkele vergelijkbare hondenrassen die je misschien ook leuk vindt:

Beauceron: een groot ras dat oorspronkelijk uit Frankrijk komt en werd gefokt als een herdershond. Beaucerons hebben een vergelijkbaar uiterlijk en karakter als de Picardische herdershond, en hebben ook veel beweging en mentale stimulatie nodig.

Briard: een groot ras dat ook uit Frankrijk komt en een dikke, ruige vacht heeft. Briards zijn intelligente en loyale honden die een vergelijkbaar karakter hebben als de Picardische herdershond.

Border Collie: een middelgroot ras dat afkomstig is uit Groot-Brittannië en oorspronkelijk werd gefokt als een herdershond. Border Collies hebben een vergelijkbaar energieniveau en verlangen naar werk en stimulatie als de Picardische herdershond.

Conclusie

De Picardische herdershond is een geweldige metgezel voor actieve gezinnen die op zoek zijn naar een loyale, beschermende en intelligente hond. Dit ras heeft een uniek uiterlijk en karakter dat veel hondenliefhebbers aanspreekt, maar het is belangrijk om te overwegen of deze hond past bij je levensstijl en behoeften voordat je er een aanschaft.

Het ras vereist veel beweging en mentale stimulatie, evenals regelmatige vachtverzorging en aandacht voor gezondheidsproblemen. Deze honden kunnen goed overweg met kinderen en zijn loyaal en beschermend tegenover hun gezin, maar kunnen angstig en destructief worden als ze lange tijd alleen worden gelaten.

Als je geïnteresseerd bent in de Picardische herdershond, is het belangrijk om een ​​verantwoordelijke fokker te vinden die gezonde honden fokt en de nodige gezondheidstesten heeft uitgevoerd. Overweeg ook andere vergelijkbare rassen, zoals de Beauceron, Briard en Border Collie, om te zien welke het beste bij jou en je gezin past. Met de juiste zorg, training en aandacht kan de Picardische herdershond een fantastische metgezel zijn voor jarenlang plezier en avontuur.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *