Rassen

Portugese Podengo: Karakter en Gezondheid [Foto’s]

3 Minuten

Als je op zoek bent naar een gezelschapshond die energiek, slim en vol karakter is, dan is de Portugese Podengo misschien wel de perfecte keuze voor jou. Dit ras, afkomstig uit Portugal, heeft een lange geschiedenis van jagen en heeft zich ontwikkeld tot een loyale metgezel voor veel families over de hele wereld.

In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, het uiterlijk, karakter, temperament, gezondheid en verzorging van de Portugese Podengo. Bovendien zullen we kijken of dit ras goed overweg kan met kinderen en alleen kan zijn, en we vergelijken het met vergelijkbare hondenrassen.

OnderwerpInformatie
RasgroepWindhonden
Andere naamPodengo Português
OorsprongPortugal
Grootte (reu en teef in cm)40-55 (reu) en 35-50 (teef)
Gewicht (reu en teef in kg)16-20 (reu) en 12-16 (teef)
KleurenGeel, fawn, zwart, gestroomd, wit met aftekeningen
VachtsoortGlad, draadhaar en langharig
Gemiddelde leeftijd12-14 jaar

Geschiedenis van de Portugese Podengo

De Portugese Podengo is een van de oudste hondenrassen ter wereld, met een geschiedenis die teruggaat tot het oude Egypte en het Iberisch Schiereiland. Het ras werd in de 5e eeuw voor Christus door de Feniciërs naar Portugal gebracht, waar het zich ontwikkelde tot een jachthond die werd gebruikt voor de jacht op konijnen en ander klein wild. De Portugese Podengo was vooral populair in het noorden van Portugal en is sinds de jaren 1950 erkend als een officieel ras.

Uiterlijk

De Portugese Podengo heeft drie verschillende variëteiten: de Pequeno, de Medio en de Grande. De Pequeno is de kleinste variëteit en weegt tussen de 4 en 6 kg. De Medio is middelgroot en weegt tussen de 16 en 20 kg, terwijl de Grande de grootste variëteit is en tussen de 25 en 35 kg weegt. Alle drie de variëteiten hebben een atletisch en gespierd lichaam met een korte, gladde vacht die meestal rood, geel of beige van kleur is. De oren zijn groot en driehoekig van vorm en staan rechtop.

Karakter en temperament

De Portugese Podengo is een energieke en nieuwsgierige hond die graag actief bezig is. Dit ras heeft veel beweging nodig en doet het goed bij een eigenaar die bereid is om veel tijd te besteden aan wandelen, spelen en trainen. De Portugese Podengo is slim en heeft een sterke wil, dus het is belangrijk om op een positieve manier te trainen en consequent te zijn. Dit ras is ook zeer loyaal en aanhankelijk en zal zich snel hechten aan zijn eigenaar en gezin. Ondanks zijn kleine formaat heeft de Pequeno een grote persoonlijkheid en zal hij zichzelf beschermen als dat nodig is.

Gezondheid

Over het algemeen is de Portugese Podengo een gezond ras dat weinig gezondheidsproblemen heeft. Net als alle honden moeten ze echter regelmatig naar de dierenarts voor controles en vaccinaties. Het is belangrijk om te weten dat sommige Portugese Podengo’s gevoelig kunnen zijn voor oorproblemen en dat het belangrijk is om hun oren schoon te houden. Daarnaast is het van belang om hun tanden te poetsen om tandproblemen te voorkomen. Een gezonde levensstijl met voldoende beweging en goede voeding kan bijdragen aan een lang en gezond leven van je Portugese Podengo.

Verzorging

De Portugese Podengo heeft weinig vachtverzorging nodig. Een regelmatige borstelbeurt om losse haren te verwijderen is voldoende om de vacht in goede conditie te houden. Het is belangrijk om hun oren regelmatig schoon te maken om infecties te voorkomen en om hun tanden te poetsen om tandproblemen te voorkomen. De Portugese Podengo houdt van activiteit en uitdaging, dus het is belangrijk om voldoende speeltijd en wandelingen in te plannen.

Kan de Portugese Podengo goed met kinderen?

De Portugese Podengo is een speelse en energieke hond die goed kan overweg met kinderen. Dit ras is heel tolerant en zal vaak actief meedoen in spelletjes. Wel is het belangrijk om kinderen te leren hoe ze de hond op een respectvolle manier kunnen benaderen en om de hond altijd te superviseren tijdens interactie met kinderen. Net als bij elke hond is het belangrijk om het kind-hond contact te begeleiden en te zorgen dat de hond niet overprikkeld raakt.

Kan de Portugese Podengo goed alleen zijn?

De Portugese Podengo heeft de neiging om zeer gehecht te raken aan zijn eigenaar en gezin, en kan daarom moeite hebben met alleen zijn. Het is belangrijk om de hond te leren wennen aan alleen zijn en dit langzaam op te bouwen. Dit kan gedaan worden door de hond eerst kort alleen te laten en dit steeds op te bouwen tot langere periodes. Het is ook mogelijk om een ​​andere hond te hebben als gezelschap voor de Portugese Podengo als hij alleen thuis is.

Vergelijkbare honden

Andere hondenrassen die vergelijkbaar zijn met de Portugese Podengo zijn onder meer de Podenco Ibicenco, de Cirneco dell’Etna en de Faraohond. Deze rassen zijn ook afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en werden gebruikt voor de jacht op klein wild. Ze hebben allemaal een energieke en speelse persoonlijkheid en hebben veel beweging nodig. Net als de Portugese Podengo zijn ze slim en hebben ze een sterke wil, dus ze hebben een positieve, consistente training nodig.

Conclusie

De Portugese Podengo is een levendige en loyale gezelschapshond die uitstekend geschikt is voor actieve eigenaren en gezinnen met kinderen. Dit ras heeft een rijke geschiedenis van jagen en is ontwikkeld tot een geweldige metgezel voor mensen over de hele wereld. De Portugese Podengo heeft weinig verzorging nodig, is over het algemeen gezond en heeft een speelse en energieke persoonlijkheid.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *