Rassen

Schipperke: Een actieve hond [Foto’s]

3 Minuten

Ben je op zoek naar een leuke, actieve hond die perfect is voor jou en je gezin? Dan zou je zeker eens moeten overwegen om een Schipperke in huis te nemen! In dit artikel gaan we dieper in op deze kleine, energieke hond en alles wat je moet weten voordat je er een aanschaft.

De Schipperke is een klein hondenras dat zijn oorsprong vindt in België. Het is een intelligent, actief ras dat dol is op zijn baasje en erg aanhankelijk kan zijn. Het Schipperke is ook een uitstekende waakhond en is zeer alert op alles wat er in zijn omgeving gebeurt.

OnderwerpInformatie
RasgroepGezelschapshonden
Andere naamGeen
OorsprongBelgië
Grootte25-32 cm (reu en teef)
Gewicht3-9 kg (reu en teef)
KleurenZwart
VachtsoortDicht, ruw en kort
Gemiddelde leeftijd13-15 jaar

Geschiedenis

De geschiedenis van het Schipperke gaat terug tot de 16e eeuw. Het ras werd oorspronkelijk gefokt in België om te dienen als waakhond en rattenverdelger op schepen en binnenvaartschepen. Later werd het ras ook populair als huishond vanwege zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter.

Uiterlijk

Het Schipperke is een kleine hond die meestal tussen de 25 en 30 centimeter hoog is. Het ras heeft een zwarte, dichte vacht die glanzend en waterbestendig is. Het Schipperke heeft een korte, puntige snuit en een staart die vaak gecoupeerd wordt. Het is een zeer levendige en energieke hond, en heeft een atletisch postuur dat past bij zijn actieve levensstijl.

Schipperke hond

Karakter

Het Schipperke staat bekend om zijn aanhankelijke en vriendelijke karakter. Het ras is zeer intelligent en leergierig, en kan gemakkelijk getraind worden. Het Schipperke is ook een zeer actieve hond en heeft veel beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Het is een uitstekende waakhond en zal zijn baasje en huisgenoten altijd beschermen.

Temperament

Het temperament van het Schipperke is zeer levendig en energiek. Het ras heeft veel beweging nodig en houdt van rennen, spelen en wandelen. Het Schipperke is ook een zeer sociaal ras en zal genieten van gezelschap en interactie met zijn baasje en andere huisdieren. Het is belangrijk om te onthouden dat het Schipperke, zoals alle honden, getraind moet worden om gehoorzaam te zijn en te weten wat wel en niet acceptabel gedrag is.

Gezondheid

Het Schipperke is over het algemeen een gezond ras, maar er zijn een paar aandoeningen waar het ras gevoelig voor kan zijn. De belangrijkste gezondheidsproblemen zijn heupdysplasie, oogproblemen en epilepsie. Het is belangrijk om een Schipperke te kopen van een gerenommeerde fokker en regelmatig naar de dierenarts te gaan om ervoor te zorgen dat uw hond gezond blijft.

Verzorging

De verzorging van het Schipperke is relatief eenvoudig. Het ras heeft een dikke, zwarte vacht die wekelijks geborststeld moet worden om dode haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Het is belangrijk om de nagels van het Schipperke regelmatig te knippen en de oren schoon te maken om infecties te voorkomen. Het Schipperke heeft ook veel beweging nodig, dus zorg ervoor dat u uw hond dagelijks uitlaat en hem genoeg speeltijd geeft.

Kan de Schipperke goed met kinderen?

Het Schipperke is over het algemeen een zeer vriendelijke hond die goed kan omgaan met kinderen. Het ras is zeer actief en zal genieten van spelen en rennen met kinderen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het Schipperke een kleine hond is en dat kinderen altijd toezicht moeten hebben tijdens interactie met de hond om ongelukken te voorkomen. Daarnaast moet de Schipperke ook worden getraind om gehoorzaam te zijn en geen ongewenst gedrag te vertonen.

Kan de Schipperke goed alleen zijn?

Het Schipperke is een zeer aanhankelijke hond en zal niet graag lang alleen gelaten worden. Als uw Schipperke alleen thuis moet blijven, zorg er dan voor dat hij genoeg speelgoed en activiteiten heeft om zich bezig te houden. Het is ook belangrijk om te trainen dat de hond alleen thuis blijft. Bouw dit rustig op en beloon goed gedrag.

Vergelijkbare honden

Als je op zoek bent naar een hond die vergelijkbaar is met het Schipperke, dan zijn er een paar rassen om te overwegen. De Belgische Herdershond is een energiek ras dat ook zeer intelligent en waaks is. De Shetland Sheepdog is ook een klein ras met een dikke vacht en een vriendelijke persoonlijkheid. Ten slotte is de Jack Russell Terrier een levendig ras dat ook goed kan omgaan met kinderen en andere huisdieren.

Conclusie

Al met al is het Schipperke een fantastische hond voor gezinnen die op zoek zijn naar een actieve, aanhankelijke en intelligente huisgenoot. Het ras heeft veel beweging nodig en is zeer waaks en beschermend, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw Schipperke voldoende aandacht en training krijgt. Met de juiste zorg en aandacht zal uw Schipperke een trouwe en liefdevolle metgezel zijn voor vele jaren. Bedankt voor het lezen en veel plezier met uw nieuwe huisdier!

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *