Rassen

Shar Pei: Uiterlijk en Gezondheid [Foto’s]

4 Minuten

Als je op zoek bent naar een unieke, loyale hond met een rijke geschiedenis, dan is de Shar Pei een uitstekende keuze. Met hun karakteristieke rimpelige huid en bijna leeuwachtige uitstraling, zijn deze honden zeker opvallend. Maar wat zijn de belangrijkste kenmerken en eigenschappen van de Shar Pei? En hoe verzorg je deze hond het beste? In dit artikel zullen we deze en andere vragen beantwoorden.

OnderwerpInformatie
RasgroepMolossers en Mastiffs
Andere naamChinese Shar-Pei
OorsprongChina
GrootteReu: 48-51 cm – Teef: 46-48 cm
GewichtReu: 18-25 kg – Teef: 16-20 kg
KleurenZwart, blauw, crème, fawn, rood, sable
VachtsoortKort, stug, borstelig
Gemiddelde leeftijd8-10 jaar

Geschiedenis van de Shar Pei

De Shar Pei heeft een fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de Han-dynastie in China, meer dan 2000 jaar geleden. Deze honden werden oorspronkelijk gefokt als werkhonden en bewakers, en hun rimpelige huid was een manier om te voorkomen dat tegenstanders hen konden vastgrijpen tijdens gevechten.

In de jaren ’40 van de vorige eeuw was de Shar Pei bijna uitgestorven, maar een handvol fokkers in Hong Kong en Taiwan hebben het ras gered en nieuw leven ingeblazen. Tegenwoordig zijn Shar Pei’s geliefde huisdieren en zien we ze regelmatig terug in films en tv-shows.

Uiterlijk van de Shar Pei

Het meest opvallende kenmerk van de Shar Pei is natuurlijk hun rimpelige huid. Het is belangrijk om te weten dat Shar Pei-puppy’s niet meteen rimpels hebben; ze ontwikkelen zich pas naarmate de hond ouder wordt. Shar Pei’s hebben een brede kop, kleine oren en een korte, krullende staart. Ze hebben een vrij compact lichaam en staan ​​op korte, stevige poten. Hun vacht is kort en stug.

shar pei pup

Karakter en temperament

Shar Pei’s staan bekend om hun onafhankelijke karakter en kunnen soms eigenwijs zijn. Ze hebben vaak de reputatie van koppigheid, maar met de juiste training en socialisatie kunnen ze zeer gehoorzaam zijn. Shar Pei’s zijn ook beschermend en waakzaam, waardoor ze uitstekende bewakers zijn. Ze zijn van nature rustig en hebben niet veel beweging nodig, maar ze genieten wel van wandelingen en speeltijd met hun eigenaren.

Gezondheid van de Shar Pei

Net als bij veel rashonden, zijn er enkele gezondheidsproblemen waar eigenaren van Shar Pei’s zich bewust van moeten zijn. Een van de meest voorkomende problemen is entropion, waarbij de oogleden naar binnen rollen en irritatie of schade aan het hoornvlies veroorzaken. Andere gezondheidsproblemen die bij Shar Pei’s kunnen voorkomen zijn onder meer heupdysplasie, huidinfecties en allergieën.

Beweging en activiteiten

Beweging en activiteiten zijn belangrijke aspecten van de zorg voor een Shar Pei. Hoewel deze honden bekend staan ​​om hun relatief lage energieniveau, hebben ze nog steeds regelmatige lichaamsbeweging nodig om fit en gezond te blijven. Dit kan bestaan ​​uit dagelijkse wandelingen, tijd doorbrengen in de tuin of spelen met speelgoed in huis.

Het is belangrijk om de Shar Pei niet te veel te laten bewegen, vooral als ze nog jong zijn. Overmatige beweging kan leiden tot gewrichtsproblemen, zoals heupdysplasie, die pijnlijk en moeilijk te behandelen kunnen zijn.

Naast lichaamsbeweging hebben Shar Pei’s ook mentale stimulatie nodig. Dit kan worden bereikt door middel van training, speeltijd met de eigenaar of het geven van interactief speelgoed dat hun geest uitdaagt. Het geven van mentale stimulatie is vooral belangrijk voor Shar Pei’s die vaak alleen worden gelaten, omdat ze anders kunnen vervelen en destructief gedrag kunnen ontwikkelen.

Verzorging van de Shar Pei

Ondanks hun rimpelige uiterlijk zijn Shar Pei’s verrassend gemakkelijk te verzorgen. Hun korte vacht heeft niet veel verzorging nodig en hoeft slechts af en toe geborsteld te worden. Het is echter belangrijk om de rimpels van de Shar Pei regelmatig schoon te maken om huidinfecties te voorkomen. Dit kan worden gedaan met een vochtige doek of speciale verzorgingsproducten die specifiek zijn ontworpen voor Shar Pei’s.

Een ander belangrijk aspect van de verzorging van de Shar Pei is hun voeding. Deze honden hebben de neiging om gewicht te winnen, dus het is belangrijk om hun calorie-inname te beperken en ze te voeden met voedsel van hoge kwaliteit dat specifiek is samengesteld voor hun leeftijd en gewicht.

Kan de Shar Pei goed met kinderen?

Of de Shar Pei goed met kinderen kan opschieten, hangt af van verschillende factoren, waaronder de opvoeding en socialisatie van de hond en het gedrag van de kinderen. Over het algemeen staan ​​Shar Pei’s bekend als goede familiehonden en kunnen ze goed overweg met kinderen, zolang ze van jongs af aan goed worden gesocialiseerd en getraind. Het is belangrijk om kinderen te leren hoe ze op een respectvolle en veilige manier met honden moeten omgaan om ongelukken te voorkomen.

Kan de Shar Pei goed alleen zijn?

Shar Pei’s zijn van nature zelfstandig en kunnen het goed doen als ze alleen worden gelaten, maar het is belangrijk om ze niet te lang alleen te laten en ervoor te zorgen dat ze voldoende stimulatie en beweging krijgen. Als Shar Pei’s te lang alleen worden gelaten, kunnen ze destructief gedrag ontwikkelen, zoals blaffen of kauwen op meubels. Het is belangrijk om een ​​goede balans te vinden tussen alleen tijd en quality time met de eigenaar.

Vergelijkbare honden

Als je geïnteresseerd bent in de Shar Pei, zijn er verschillende andere hondenrassen die vergelijkbaar zijn in uiterlijk of persoonlijkheid. Enkele van de meest vergelijkbare rassen zijn de Chow Chow, de Akita Inu en de Bulldog. Net als de Shar Pei hebben deze rassen hun eigen unieke kenmerken en eigenschappen die ze tot geweldige huisdieren maken.

Conclusie

Al met al is de Shar Pei een unieke en fascinerende hond met een rijke geschiedenis en vele unieke eigenschappen. Met de juiste opvoeding en verzorging kan de Shar Pei een geweldige metgezel zijn voor gezinnen en individuen die op zoek zijn naar een loyale en rustige hond. Hoewel er enkele gezondheidsproblemen zijn die specifiek zijn voor dit ras, zijn de meeste gemakkelijk te behandelen of te voorkomen met de juiste zorg en aandacht. Als je op zoek bent naar een ongewone, maar toch charmante hond, is de Shar Pei zeker de moeite van het overwegen waard.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *