Rassen

Tibetaanse Terrier: Karakter en Gezondheid [Foto’s]

4 Minuten

De Tibetaanse Terrier is een kleine, langharige hond met een lange geschiedenis en een unieke persoonlijkheid. Oorspronkelijk gefokt in Tibet als waakhond en metgezel, is de Tibetaanse Terrier nu een populaire gezelschapshond over de hele wereld. De geschiedenis van de Tibetaanse Terrier gaat terug tot het oude Tibet, waar hij werd gefokt als metgezel en waakhond van de boeddhistische monniken.

Hoewel de Tibetaanse Terrier geen echte terrier is, kreeg hij deze naam vanwege zijn grootte en werk als ratten- en muizenjager in de tempels. Het fokken van de Tibetaanse Terrier was een zorgvuldig bewaard geheim en werd alleen doorgegeven aan enkele families in Tibet. In de jaren 1920 en 1930 begonnen de eerste Tibetaanse Terriers naar het westen te worden gebracht door toeristen en zendelingen. In 1956 werd de eerste Tibetaanse Terrier geregistreerd in Engeland en sindsdien is de populariteit van deze hond gestaag gegroeid.

OnderwerpInformatie
RasgroepGezelschapshonden
Andere naamDhokhi Apso
OorsprongTibet
Grootte (reu en teef)36 – 41 cm (reu) en 34 – 39 cm (teef)
Gewicht (reu en teef)8 – 14 kg (reu) en 8 – 12 kg (teef)
KleurenWit, zwart, bruin, grijs, goud, zilver
VachtsoortLang, dubbel dek, zijdeachtig
Gemiddelde leeftijd12 – 15 jaar

Geschiedenis

De Tibetaanse Terrier is een oud ras dat al meer dan 2.000 jaar bestaat. Het ras komt oorspronkelijk uit Tibet, waar ze werden gefokt om kloosters te bewaken en om herders te helpen bij het hoeden van vee. Dit ras is niet echt een “terriër” zoals we dat gewoonlijk denken, maar is in plaats daarvan een herdershond. Tibetaanse monniken hielden de honden als gezelschap en als bewakers van de kloosters. Ze werden ook gezien als gelukbrengers en beschermers van de families die ze bezaten.

Uiterlijk

De Tibetaanse Terrier is een middelgrote hond die eruitziet als een soort mix tussen een terriër en een poedel. Ze hebben een lange, zijdeachtige vacht die in verschillende kleuren kan voorkomen, zoals zwart, wit, bruin en grijs. Het ras heeft een kenmerkende staart die krullend over de rug ligt en een kop die eruitziet als die van een kleine leeuw.

Karakter

De Tibetaanse Terrier is een zeer aanhankelijke en loyale hond die dol is op zijn gezin. Dit ras is ook intelligent en alert, waardoor ze goed zijn in het bewaken van hun huis en gezin. Tibetaanse Terriërs zijn graag bij mensen en kunnen soms zelfs een beetje verlatingsangst hebben als ze te lang alleen worden gelaten.

Temperament

Het temperament van de Tibetaanse Terrier is speels en vol energie. Deze honden zijn levendig en vinden het heerlijk om met hun baasjes te spelen en te wandelen. Dit ras is echter niet overmatig luidruchtig en zal niet snel gaan blaffen zonder reden. Het is belangrijk om te weten dat dit ras gevoelig is voor harde geluiden en ruwe behandeling, dus het is belangrijk om ze met liefde en respect te behandelen.

Gezondheid

Over het algemeen zijn Tibetaanse Terriërs over het algemeen gezonde honden, maar zoals bij alle rassen zijn er enkele gezondheidsproblemen waar ze vatbaar voor zijn. Een veel voorkomende aandoening bij dit ras is heupdysplasie, wat kan leiden tot pijn en artritis. Ook kunnen ze last hebben van oogaandoeningen en allergieën. Zorg ervoor dat je bij het zoeken naar een Tibetaanse Terrier pup een fokker kiest die test op deze aandoeningen en die gezonde pups fokt.

Verzorging

De lange, zijdeachtige vacht van de Tibetaanse Terrier heeft veel verzorging nodig om klitten en klonten te voorkomen. Ze moeten regelmatig worden geborsteld en gekamd om hun vacht in goede conditie te houden. Het is ook belangrijk om hun oren schoon te houden om oorontstekingen te voorkomen. Het is aan te raden om regelmatig hun nagels te knippen om te voorkomen dat ze te lang worden en in hun voetzolen groeien.

Kan de Tibetaanse Terrier goed met kinderen?

Ja, de Tibetaanse Terrier kan over het algemeen goed overweg met kinderen. Ze zijn speels en energiek en zullen graag met kinderen spelen. Het is echter belangrijk om op te merken dat dit ras vanwege hun gevoelige aard niet goed reageert op ruwe behandeling en harde geluiden. Het is belangrijk om kinderen te leren hoe ze met deze honden moeten omgaan en om altijd toezicht te houden wanneer kinderen en honden samen zijn.

Kan de Tibetaanse Terrier goed alleen zijn?

Tibetaanse Terriërs hechten zich sterk aan hun gezin en kunnen soms verlatingsangst hebben als ze te lang alleen worden gelaten. Het is aan te raden om ze niet langer dan 4-5 uur per dag alleen te laten. Als je gedurende de dag weg bent, overweeg dan om een hondenuitlaatservice of hondenoppas in te huren om ervoor te zorgen dat je hond gezelschap heeft en goed wordt verzorgd.

Vergelijkbare honden

Als je geïnteresseerd bent in de Tibetaanse Terrier, zijn er nog enkele andere hondenrassen die vergelijkbaar zijn in uiterlijk en temperament. Enkele voorbeelden zijn:

Lhasa Apso: Ook afkomstig uit Tibet, lijkt de Lhasa Apso qua uiterlijk sterk op de Tibetaanse Terrier en heeft een vergelijkbaar temperament.

Shih Tzu: Dit ras is ook afkomstig uit Tibet en heeft een soortgelijk uiterlijk en temperament als de Tibetaanse Terrier.

Pumi: Dit Hongaarse ras heeft een soortgelijk uiterlijk en temperament als de Tibetaanse Terrier, maar heeft korter haar.

Conclusie

Al met al is de Tibetaanse Terrier een geweldige keuze voor iedereen die op zoek is naar een loyale, aanhankelijke en intelligente hond. Met hun speelse temperament en prachtige uiterlijk zijn ze een favoriet bij veel hondenliefhebbers. Zorg er wel voor dat je je goed voorbereidt op hun verzorging en dat je weet hoe je met dit gevoelige ras om moet gaan. Met de juiste zorg en aandacht zal de Tibetaanse Terrier een trouwe metgezel zijn voor vele jaren!

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *