Veiligheid & Opvoeding

Een hond uit het buitenland adopteren

6 Minuten

Het adopteren van een hond uit het buitenland kan een verrijkende ervaring zijn, zowel voor jou als voor de hond. Veel honden in het buitenland leven onder moeilijke omstandigheden en wachten op een kans om een liefdevol thuis te vinden. In deze blog lees je alles over het proces van een adoptie buitenlandse honden, de betrokken organisaties, en waarom deze optie een prachtige manier kan zijn om een hond een tweede kans te geven.

Dit is het adopteren van een hond uit het buitenland

Het adopteren van een hond uit het buitenland betekent het bieden van een nieuw thuis aan een hond die momenteel in een ander land woont. Dit proces wordt vaak gefaciliteerd door gespecialiseerde stichtingen en organisaties die zich richten op het redden van honden die zich in slechte omstandigheden bevinden, zoals in overvolle asiels of op straat in landen met minder dierenwelzijnswetten. Deze organisaties werken hard om zwerfhonden of honden die gevaar lopen te redden, ze medisch te verzorgen en vervolgens te transporteren naar Nederland voor adoptie.

De stichtingen voor adoptie van buitenlandse honden

Er zijn verschillende Nederlandse stichtingen die zich inzetten om buitenlandse honden een nieuw thuis te geven. Deze organisaties spelen een cruciale rol in het bieden van een tweede kans aan honden die in hun thuisland geen toekomst hebben. Hieronder worden vijf vooraanstaande stichtingen uitgelicht die actief betrokken zijn bij de adoptie van buitenlandse honden.

Stichting Wereldhonden

Deze stichting helpt zwerfhonden uit verschillende landen door ze een nieuw thuis in Nederland te bieden. Ze ondersteunen ook sterilisatieprojecten om de geboorte van nieuwe zwerfhonden te voorkomen. Stichting Wereldhonden werkt samen met lokale partners wereldwijd om de leefomstandigheden van de honden te verbeteren en ze te redden van vaak erbarmelijke situaties.

Stichting AAI (Animal Association International)

Stichting AAI is al meer dan 27 jaar actief en helpt honden uit het buitenland aan een veilig thuis in Nederland. Ze ondersteunen ook lokale organisaties in landen zoals Italië, Roemenië en Griekenland. De stichting zet zich in voor een humane behandeling van de honden en biedt onderwijs aan lokale gemeenschappen over dierenwelzijn.

Stichting Skýlos Strays

Deze stichting zet zich in voor het redden van Griekse zwerfhonden, ze een thuis in Nederland te bieden en lokale projecten te ondersteunen om de levensomstandigheden van de honden te verbeteren. Skýlos Strays werkt nauw samen met Griekse dierenbeschermingsorganisaties om te zorgen dat honden op een ethische manier worden gered en herplaatst.

Stichting GaGa Animal Care Nederland

Richt zich voornamelijk op honden van het Griekse eiland Lesbos. Deze stichting helpt hen een nieuw thuis in Nederland te vinden en is actief in het opzetten van sterilisatieprojecten voor honden en katten. Stichting GaGa Animal Care Nederland werkt aan een langdurige oplossing voor het straatdierenprobleem door te focussen op zowel adoptie als populatiecontrole.

Stichting Dogs Adoptions Nederland

Al meer dan 15 jaar ondersteunt deze stichting zwerfhonden in Roemenië, helpt bij hun adoptie in Nederland en ondersteunt sterilisatie- en vaccinatieprojecten. Stichting Dogs Adoptions Nederland streeft ernaar om het lijden van honden in Roemenië te verlichten door middel van directe actie en educatie over dierenwelzijn.

Deze stichtingen leveren niet alleen een belangrijke bijdrage aan het welzijn van honden wereldwijd, maar bieden ook Nederlandse gezinnen de kans om een liefdevolle relatie op te bouwen met een nieuwe viervoetige vriend. Door een hond uit het buitenland te adopteren via een van deze organisaties, draag je bij aan een wereldwijde beweging naar betere dierenbescherming en -welzijn.

Zo verloopt het adopteren van een buitenlandse hond!

Adopteren van een buitenlandse hond kan een prachtig avontuur zijn, maar het is belangrijk om te weten hoe dit proces verloopt. Hieronder vind je een gedetailleerd stappenplan dat je helpt om je voor te bereiden op de komst van je nieuwe viervoeter.

Oriëntatie

 • Onderzoek: Begin met het onderzoeken van verschillende stichtingen die buitenlandse zwerfhonden ter adoptie aanbieden. Het is belangrijk om te kiezen voor een stichting met een heldere missie en transparante adoptievoorwaarden. Lees ook ervaringen van anderen die via deze stichtingen hebben geadopteerd.
 • Informatie verzamelen: Ga naar de websites van de stichtingen om meer te leren over de honden die beschikbaar zijn voor adoptie. Let op details zoals leeftijd, gezondheid, en karaktereigenschappen van de honden. Overweeg of de specifieke behoeften van de hond wel passen bij jouw leefsituatie en dagelijkse routine.

Contact opnemen

 • Intakegesprek: Neem contact op met de stichting voor een intakegesprek, waarin je mogelijk een formulier moet invullen. Dit gesprek helpt de stichting om een goede inschatting te maken van welke hond goed bij jou zou passen.
 • Vragen stellen: Dit is het moment om al je vragen te stellen over het adoptieproces, de achtergrond van de hond, en wat je kunt verwachten na de adoptie.

Kennismaking

 • Bezoek: Als de hond al in Nederland is, kun je meestal een afspraak maken om elkaar te ontmoeten. Is de hond nog in het buitenland, dan zal de stichting je informeren over hoe en wanneer je de hond kunt ontmoeten.
 • Beslissing: Na de eerste kennismaking beslis je of je de hond wilt adopteren. Soms wordt aangeraden om nog een keer langs te komen om te zien hoe de interactie tussen jou en de hond zich ontwikkelt.

Adoptievoorwaarden

 • Overeenkomst: Lees de adoptieovereenkomst zorgvuldig door. Deze bevat belangrijke informatie over de rechten en plichten van zowel de adoptant als de stichting.
 • Adoptiebijdrage: Betaal de adoptiebijdrage, die over het algemeen de kosten dekt voor transport, vaccinaties en andere medische zorg voor de hond.

Voorbereiding op de komst

 • Thuis voorbereiden: Zorg ervoor dat je thuis alles gereed hebt voor de komst van de hond, zoals een eigen plekje, voerbakken, speeltjes, en een veilige omgeving.
 • Ophalen: Afhankelijk van de situatie haal je de hond op bij de stichting of op een afgesproken plaats.

Nazorg

 • Nazorg door de stichting: De meeste stichtingen bieden nazorg aan in de vorm van advies en ondersteuning na de adoptie. Ze staan klaar om te helpen met de overgang van de hond naar zijn nieuwe thuis.
 • Aanpassingsperiode: Het is belangrijk om de hond voldoende tijd te geven om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Bouw rustig een band op door middel van training, spel en geduld.

Door deze stappen te volgen, kun je de transitie voor jou en je nieuwe hond zo soepel mogelijk maken. Adoptie is een verantwoordelijke taak, maar ook een die veel voldoening kan geven, zowel voor jou als voor je nieuwe hond.

Verschil tussen buitenlandse zwerfhonden en Nederlandse honden

Bij het overwegen van het adopteren van een buitenlandse zwerfhond is het belangrijk om de verschillen tussen deze honden en de in Nederland geboren honden te begrijpen. Deze verschillen kunnen invloed hebben op de integratie van de hond in je huishouden en de manier waarop je de verzorging aanpakt.

Achtergrond en socialisatie

Buitenlandse zwerfhonden hebben vaak een heel andere achtergrond dan honden die in Nederland zijn geboren. Ze kunnen op straat hebben geleefd of zijn opgegroeid in overvolle asielen. Dit kan betekenen dat ze minder socialisatie hebben gehad met mensen en andere honden, wat kan resulteren in angstig of terughoudend gedrag. Het is belangrijk om geduldig te zijn en bereid te zijn om te investeren in sociale training en gedragstherapie indien nodig.

Gezondheidsproblemen

Zwerfhonden uit het buitenland kunnen blootgesteld zijn aan ziektes die minder voorkomen in Nederland. Ze worden vaak goed gecontroleerd en behandeld door de adoptieorganisaties voordat ze naar Nederland komen, maar het is goed om je bewust te zijn van mogelijke verborgen gezondheidsproblemen. Een goede dierenarts die ervaring heeft met buitenlandse honden kan essentieel zijn.

Wet- en regelgeving

Het importeren van een hond uit het buitenland is gebonden aan strikte regelgeving, waaronder vaccinaties, gezondheidschecks en soms een quarantaineperiode. Deze regels zijn er om zowel de gezondheid van de hond als de volksgezondheid in Nederland te beschermen.

Gedragsaanpassingen

Buitenlandse zwerfhonden kunnen speciale aandacht nodig hebben om te wennen aan het leven in een huiselijke omgeving. Ze zijn misschien niet gewend aan alledaagse geluiden en routines in een huis en kunnen tijd nodig hebben om zich aan te passen.

Culturele en klimaatverschillen

Deze honden komen vaak uit een heel ander klimaat en cultuur. Het aanpassen aan het relatief koele en natte Nederlandse klimaat kan een uitdaging zijn, evenals het wennen aan stedelijke of landelijke leefomgevingen die verschillen van hun oorspronkelijke thuis.

Loyaliteit en dankbaarheid

Hoewel de aanpassing uitdagend kan zijn, tonen veel adoptanten aan dat buitenlandse zwerfhonden enorm loyaal en dankbaar zijn wanneer ze eenmaal gewend zijn aan hun nieuwe thuis. Hun vermogen om lief te hebben en zich aan te passen kan zeer belonend zijn voor hun nieuwe eigenaren.

Advies nodig?

Het adopteren van een buitenlandse zwerfhond is een nobele daad die een leven kan veranderen. Als je meer vragen hebt of meer informatie wilt over het adoptieproces, aarzel dan niet om contact op te nemen met hondjesgids. Ons team van experts staat klaar om je te helpen met advies en ondersteuning om van jouw adoptiereis een succes te maken. We bieden gedetailleerde gidsen, persoonlijke ondersteuning en toegang tot een netwerk van diensten om jou en je nieuwe viervoeter de beste start te geven.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *