Blog

Planten en hondenurine: Welke planten kunnen tegen hondenurine?

7 Minuten

Veel mensen die een tuin hebben en een hond als huisdier, zijn bekend met het probleem van de gele plekken op het gras en de bloemen door de urine van de hond. Het kan frustrerend zijn om te zien hoe uw mooie tuin verandert in een vlekkenparade, maar gelukkig zijn er planten die beter bestand zijn tegen hondenurine dan andere.

In dit artikel zullen we een aantal van deze planten bespreken en hoe u ze het beste kunt verzorgen. Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen waarom hondenurine schade kan veroorzaken aan planten. De urine van honden bevat hoge niveaus van stikstof, wat op zichzelf niet schadelijk is, maar in hoge concentraties kan het wel schade veroorzaken. Het is vergelijkbaar met het gebruik van kunstmest, maar dan in veel hogere doses.

Wanneer de stikstof in de urine in contact komt met de grond, wordt het omgezet in ammoniak, wat de pH-waarde van de grond verhoogt en de bodem kan verzuren. Dit kan leiden tot een tekort aan voedingsstoffen voor de planten, wat kan resulteren in gele plekken en verdorde bladeren.

De planten kunnen tegen hondenurine

Gelukkig zijn er planten die beter bestand zijn tegen deze effecten. Hier zijn een aantal planten die geschikt zijn voor tuinen waar honden rondlopen:

Kornoelje (Cornus)

Kornoelje is een struik die goed gedijt in verschillende soorten grond en heeft mooie, kleurrijke bladeren. Het is een sterke plant die goed tegen hondenurine kan en ook goed bestand is tegen droogte.

Jeneverbes (Juniperus)

Jeneverbes is een plant die goed bestand is tegen droogte en goed groeit op verschillende grondsoorten. Het heeft prachtige blauw-groene naalden en kan tot wel 10 meter hoog worden. Deze plant is ideaal voor een grotere tuin waarin uw hond vrij kan rondlopen.

Vuurdoorn (Pyracantha)

Vuurdoorn is een sterke struik die goed groeit in verschillende soorten grond en goed bestand is tegen droogte. Het heeft mooie, glanzende groene bladeren en bloeit in de lente met mooie witte bloemen.

Lavendel (Lavandula)

Lavendel is een plant die bekend staat om zijn prachtige paarse bloemen en zijn heerlijke geur. Het is een sterke plant die goed gedijt in verschillende soorten grond en goed bestand is tegen droogte. Het is ook een plant die van nature insecten afstoot, wat goed is voor uw tuin.

Klimop (Hedera)

Klimop is een plant die goed bestand is tegen hondenurine en goed groeit in verschillende soorten grond. Het is een plant die zowel kan klimmen als hangen en is daarom ideaal voor het bedekken van een muur of schutting.

Kattestaart (Acalypha hispida)

Kattestaart is een plant die goed groeit in verschillende soorten grond en goed bestand is tegen droogte en hondenurine. Het heeft mooie, zachte bloempluimen die lijken op kattenstaarten en komt in verschillende kleuren, zoals rood, roze en wit. Het is een sierplant die vaak wordt gebruikt in tuinen en kan ook binnenshuis worden gehouden.

Rozemarijn (Rosmarinus officinalis)

Rozemarijn is een kruid dat niet alleen bekend staat om zijn aromatische geur en smaak, maar ook om zijn schoonheid. Het heeft kleine, groenblijvende naaldachtige bladeren en kan goed groeien in verschillende soorten grond. Het is ook een plant die van nature insecten afstoot en kan worden gebruikt in gerechten als smaakmaker.

Valse jasmijn (Trachelospermum jasminoides)

Valse jasmijn, ook wel sterjasmijn genoemd, is een plant die goed groeit in verschillende soorten grond en goed bestand is tegen hondenurine. Het heeft prachtige witte bloemen die lijken op jasmijn en een zoete geur hebben. Het is een klimplant die kan worden gebruikt om een ​​muur of schutting te bedekken.

Zeepkruid (Saponaria)

Zeepkruid is een plant die goed groeit in verschillende soorten grond en goed bestand is tegen droogte en hondenurine. Het heeft mooie, roze bloemen die lijken op anjers en een zoete geur hebben. Het is een sierplant die vaak wordt gebruikt in tuinen en kan ook binnenshuis worden gehouden.

Hondsdraf (Glechoma hederacea)

Hondsdraf, ook wel kruipend zenegroen genoemd, is een plant die goed groeit in verschillende soorten grond en goed bestand is tegen hondenurine. Het heeft kleine, paarse bloemen en een zachte geur. Het is een bodembedekker die vaak wordt gebruikt in tuinen om de grond te bedekken en onkruid te voorkomen.

kunnen planten tegen hondenurine

Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond niet meer in de tuin plast?

Als u wilt voorkomen dat uw hond in de tuin plast, zijn er verschillende dingen die u kunt proberen:

Neem uw hond regelmatig uit voor een wandeling – Als uw hond voldoende lichaamsbeweging krijgt en regelmatig wordt uitgelaten, zal hij minder geneigd zijn om in de tuin te plassen. Zorg ervoor dat u uw hond minstens 2 keer per dag uitlaat en dat u lange wandelingen maakt om hem moe en voldaan te houden.

Maak gebruik van een buitenren of uitloop – Een buitenren of uitloop is een omheinde ruimte waar uw hond kan spelen en zijn behoeften kan doen zonder dat hij in de tuin hoeft te plassen. Zorg ervoor dat de ren groot genoeg is voor uw hond en dat er voldoende speelgoed en water beschikbaar zijn.

Beloon gewenst gedrag – Als uw hond buiten plast op de juiste plek, beloon hem dan met een traktatie en lof. Dit zal hem aanmoedigen om zijn behoeften te doen op de plaats waar u het wilt.

Maak de tuin minder aantrekkelijk voor uw hond – Er zijn verschillende manieren om de tuin minder aantrekkelijk te maken voor uw hond. Bijvoorbeeld, plaats citronella kaarsen, wierook of andere geuren die honden niet prettig vinden. Daarnaast kan u bepaalde planten neerzetten, zoals bijvoorbeeld citroengras, waar honden van weg blijven. Er zijn ook verschillende sprays verkrijgbaar om dit gedrag af te leren. Opties genoeg dus!

Stop spray tegen plassen van honden

27,37
as of 5 mei 2024 20:46

Verzorging van planten

Nu u een aantal planten kent die goed bestand zijn tegen hondenurine, is het belangrijk om te weten hoe u ze het beste kunt verzorgen. Hier zijn enkele tips:

Geef uw planten voldoende water. Hoewel sommige van deze planten goed bestand zijn tegen droogte, hebben ze nog steeds voldoende water nodig om gezond te blijven. Zorg ervoor dat u ze regelmatig water geeft, vooral tijdens droge periodes.

Voeg compost toe aan de grond. Compost is een goede manier om voedingsstoffen aan de grond toe te voegen en de pH-waarde te verlagen. Dit kan helpen om de schade door hondenurine te verminderen en uw planten gezond te houden.

Vermijd overbemesting. Hoewel planten stikstof nodig hebben om te groeien, kan overbemesting leiden tot een teveel aan stikstof in de grond, wat kan leiden tot schade aan de planten. Gebruik daarom alleen de aanbevolen hoeveelheid meststof.

Bescherm uw planten. Als u een hond heeft die graag in de tuin speelt, kan het verstandig zijn om uw planten te beschermen. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van een hek of door het aanbrengen van mulch of grind rondom de planten.

Verwijder dode bladeren en bloemen. Het verwijderen van dode bladeren en bloemen kan helpen om de groei van de plant te bevorderen en de schade door hondenurine te verminderen.

Snoei uw planten op de juiste manier. Snoei uw planten op het juiste moment en op de juiste manier om de groei te bevorderen en de schade door hondenurine te verminderen.

Kies de juiste planten voor uw tuin. Het is belangrijk om planten te kiezen die geschikt zijn voor uw tuin. Kies planten die goed groeien in de grondsoort en de omstandigheden van uw tuin.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat het niet altijd mogelijk is om uw planten volledig te beschermen tegen hondenurine. Sommige honden hebben nu eenmaal de neiging om overal te plassen en kunnen zelfs de meest robuuste planten beschadigen. Het is daarom belangrijk om te blijven monitoren hoe uw planten groeien en indien nodig maatregelen te nemen om ze te beschermen.

hond plast in tuin afleren

Conclusie

In dit artikel hebben we gekeken naar welke planten goed bestand zijn tegen hondenurine. We hebben gezien dat er verschillende soorten planten zijn die goed groeien in verschillende soorten grond en goed bestand zijn tegen hondenurine. Enkele van deze planten zijn bijvoorbeeld de kattenstaart, de lavendel en de valse jasmijn.

Hoewel het niet altijd mogelijk is om uw planten volledig te beschermen tegen hondenurine, zijn er verschillende maatregelen die u kunt nemen om ze te beschermen en gezond te houden. Door uw planten voldoende water te geven, compost aan de grond toe te voegen en uw planten op de juiste manier te snoeien, kunt u ervoor zorgen dat ze goed groeien en de schade door hondenurine verminderen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het kiezen van de juiste planten voor uw tuin essentieel is. Kies planten die goed groeien in de grondsoort en de omstandigheden van uw tuin, en die goed bestand zijn tegen hondenurine. Door deze tips in gedachten te houden, kunt u ervoor zorgen dat uw tuin mooi en gezond blijft, zelfs als u een hond heeft die graag in de tuin speelt.

Veelgestelde vragen

Kunnen alle platen tegen hondenplas?

Nee, niet alle planten zijn bestand tegen hondenurine. Sommige planten zijn gevoelig voor de hoge concentraties stikstof en zout die in de urine van honden kunnen voorkomen. Deze stoffen kunnen de planten beschadigen en ervoor zorgen dat ze bruin worden of zelfs afsterven.

Daarom is het belangrijk om bij het kiezen van planten voor uw tuin rekening te houden met de potentieel schadelijke effecten van hondenurine. Het is verstandig om planten te kiezen die beter bestand zijn tegen deze stoffen, zodat uw tuin mooi en gezond blijft, zelfs als uw hond regelmatig in de tuin speelt.

Waarom plassen honden in de tuin?

Er zijn verschillende redenen waarom honden in de tuin plassen. Een van de belangrijkste redenen is om hun territorium te markeren. Honden hebben een zeer goed ontwikkelde reukzin en zijn instinctief geneigd om hun geur achter te laten op plaatsen waar andere honden kunnen komen. Door te plassen in de tuin markeren ze hun territorium en laten ze andere honden weten dat dit hun gebied is.

Een andere reden waarom honden in de tuin plassen, is om hun blaas te legen. Honden moeten regelmatig plassen om hun afvalstoffen kwijt te raken en een gezonde urinewegfunctie te behouden. Als ze de hele dag binnen zijn geweest, kunnen ze zichzelf niet ophouden en moeten ze hun behoefte doen zodra ze naar buiten gaan, zoals in de tuin.

Soms kunnen honden ook plassen in de tuin uit verveling of als teken van frustratie. Als ze bijvoorbeeld te weinig lichaamsbeweging krijgen of te lang alleen worden gelaten, kunnen ze zich gaan vervelen en als gevolg daarvan in de tuin gaan plassen.

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel en we hopen dat je er iets aan hebt gehad. Als je op basis van dit artikel nog vragen hebt dan horen wij dat graag in de reacties hieronder!

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 2

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *