Blog

Vuurwerkangst bij honden

7 Minuten

Oud en Nieuw. Dit betekent vuurwerk met vaak enorme knallen. Deze ellende begint vaak al vroeg in december; ook al is dit verboden. Er zijn veel huisdieren, die doodsangsten uitstaan voor dit knallen. Sommige raken compleet in de stress, slaan op hol of rennen in blinde paniek drukke verkeerswegen over. Levensgevaarlijk! Andere kruipen diep weg in een hoek of onder een bed of kast.

Al vroeg in december begint men al met het afsteken van vuurwerk en hebben deze bange dieren vaak een aantal weken geen leven. Niemand denkt hier aan of houdt hier rekening mee. Zelfs sommige eigenaren knallen er zelf flink op los.

Op oudejaarsavond hebben veel huisdieren een pilletje nodig om rustig te worden. Deze medicijnen zijn echter niet geschikt om wekenlang iedere dag te geven. Gelukkig zijn er alternatieve op homeopathische basis. Deze hebben geen bijwerkingen en zijn dus een stuk veiliger. In een aantal gevallen zijn de homeopathische middelen echter onvoldoende effectief. Men maakt dan gebruik van de wat ‘zwaardere’ reguliere middelen. Zeker als tijdens de jaarwisseling het kabaal zo overweldigend is.

Deze tranquillizers voor dieren zijn eigenlijk niet geschikt, voor gebruik bij vuurwerkangst. Er zit een bepaalde stof in, waardoor het gehoor van de hond sterker wordt. De hond wordt suf, maar hoort beter. Tevens hebben deze middelen invloed op de bloedcirculatie, waardoor de hond onderkoelt kan raken.

Het komt dan ook vaak voor dat de honden pas rustig gaan slapen als het geknal is afgelopen, dan begint de tranquillizer pas te werken. Als u overweegt om op deze reguliere middelen over te gaan, koop deze dan niet in de dierenspeciaalzaak, maar raadpleeg altijd uw dierenarts of dit middel wel geschikt is voor uw dier.

Troosten mag, steunen moet

Al jaren houdt men vast aan het principe dat als een hond ergens van schrikt en angstgedrag vertoont, men de hond moet negeren. De hond moet het zelf maar uitzoeken. Dit is eigenlijk heel jammer, omdat wetenschappelijk onderzoek uitwijst dat wij daar eigenlijk anders mee moeten omgaan. Het troosten is niet datgene dat de hond als beloning ervaart, maar het ophouden of het weggaan van de dreiging is de beloning. Als we de hond zijn eigen gang laten gaan kan hij alle soorten van gedrag ontwikkelen om die dreiging te laten verdwijnen.

Zo kan hij blaffen en uitvallen naar een brommer die toch doorrijdt, waarbij de hond kan leren dat uitvallen werkt. De hond kan vluchten voor enge objecten, mensen of dieren, waarmee hij leert dat hij sneller is en dat als hij vlucht de dreiging verdwijnt. Dit is toch niet wat wij willen. Als de hond schrikt van een rotje en u ook, ga dan niet met veel bombarie schelden op die kinderen die veel te vroeg beginnen met het afsteken van vuurwerk. Blijf rustig, onderdruk uw boosheid en laat uw hond merken dat u snel van de schrik hersteld. Het kan zijn dat uw hond naar u kijkt om uw reactie te peilen.

Als u rustig doorloopt is dit uitstekend. Uw hond is nu in staat uw reactie in te schatten op een wijze van; “oké, ik hoef me hier niet druk om te maken”. Komt uw hond echter steun bij u zoeken geef hem die steun dan ook.Honden mogen best steun hebben. U bent in zijn ogen de (roedel)leider. Een roedelleider zorgt voor de bescherming van zijn roedel en helpt zijn roedel in moeilijke tijden. Honden raken vaak in paniek van vuurwerk of onweer.

Een kennis van mij heeft zijn hond altijd genegeerd en het hem zelf laten uitzoeken. Dit resulteerde uiteindelijk dat de hond wegvluchtte voor het onweer in plaats van naar zijn baas toe te rennen om bij hem steun te zoeken. Het heeft hem een dag gekost om zijn hond weer terug te vinden.

Wat is steunen en wat is troosten?

Er is door dr M.B.H.Schilder van de Universiteit Utrecht onderzoek gedaan wat voor invloed troosten op het angstgevoel van de hond heeft. Hier het resultaat:

Moet de hond het alleen uitzoeken, dan duurt het heel lang voordat de hond hiervan hersteld.

Steunt de eigenaar de hond door dicht tegen de hond aan te gaan staan of bij de hond te gaan zitten (zie foto) of als de hond tegen de eigenaar aan gaat liggen, dan werkt dit angst/stress-reducerend.

Gaat de eigenaar de hond aanhalen en toespreken, dus troosten, dan neemt het angstgevoel van de hond nog sneller af. Het nadeel hiervan kan zijn dat de hond geen angst heeft, maar het angstgedrag gaat vertonen om de prettige aandacht van het aanhalen te krijgen.

Als de hond steun komt zoeken, geef hem die steun dan ook en zorg dat de angst/stress vermindert. Als uw hond bij vuurwerk naar u toekomt, al hijgend en bibberend, kalmeer hem dan en leer hem vervolgens dat hij bij u de steun vindt, die hij nodig heeft en dat hij bij u minder stress hoeft te vertonen. Als u dit doet zal de hond in plaats van weg te vluchten, naar u toekomen, want u bent de baas waar hij op kan rekenen. En dit is toch wat wij willen.

Praktische tips

Het beste is om dieren te wennen aan geluid. Een CD met geluiden kan daar bij helpen. Debby Rijnders, Tinley gedragsdeskundige, heeft een CD uitgebracht met onweer en vuurwerk geluiden. Ook via Youtube zijn verschillende filmpjes met vuurwerkgeluiden. Sommige hondenscholen geven speciaal rond deze tijd van het jaar een cursus waar u uw dieren aan allerlei herrie kunt leren wennen. Informeer naar de mogelijkheden bij de hondenschool in uw buurt.

Ga in ieder geval naar een hondenschool waar ze de intensiteit van het geluid opbouwen en waar ze extreem bange honden van het veld halen en in een ruimte zetten waar het geluid minder is. Het is ook niet verstandig om met honden die al extreme angst hebben voor vuurwerk, een vuurwerktraining te gaan doen. Ze komen er slechter vandaan, het is verstandiger om ze eerst via een CD met vuurwerk aan het geluid te laten wennen.

Laat uw dier nooit alleen

Laat uw dier met Oud en Nieuw nooit alleen. Zet de radio hard aan, zodat hij de herrie van buiten zo min mogelijk hoort en doe de gordijnen dicht, zodat er zo min mogelijk invloeden van buitenaf op uw dier in kunnen werken.

Uit logeren

Een alternatief is, dat u uw hond brengt naar een plek waar niet of nauwelijks aan vuurwerk wordt gedaan. Bij familie of kennissen op het platteland bijvoorbeeld of in een pension dat in de afgelegen ligt.

Telizen

Telizen is van de firma VIRBAC. Telizen is de eerste aanpak bij angstige honden en is te verkrijgen in twee verpakkingen Telizen S voor katten en voor honden tot 10 kg en Telizen M & L voor honden boven de 10 kg. Al sinds mensenheugenis drinkt men thee ter ontspanning. De stof uit de theeplant die zorgt voor de ontspanning heet L-theanine. Telizen bevat L-theanine en heeft de volgende eigenschappen:

Het zwakt de reactie door abnormale angst af
Het werkt rustgevend voor de hond
Het verhoogt de leercapiciteit

Het is belangrijk dat u de behandeling gedurende 2 maanden volhoudt. Telizen wordt 2-maal daags toegediend volgens de tabel in de bijsluiter. De hond zal het als een beloning ervaren, want Telizen is zeer smakelijk. Telizen is bovendien zeer veilig.

L-Theanine van het merk NOW

L-Theanine van NOW heeft dezelfde hoeveelheid L-theanine als in Telizen M/L, namelijk 100 mg. Het heeft dezelfde werking als Telizen M/L alleen is veel goedkoper. Heb je voor rond de 30 euro 30 tabletten Telizen, daar heb je 90 tabletten L-theanine van NOW voor.

L-theanine is een afgeleide van een aminozuur uit de groene theeplant (Camellia sinensis). Gedroogde groene thee bevat ongeveer 1-2% aan theanine. Het wordt kunstmatig gehaald uit de bladeren, en is goed voor ongeveer 50% van het totaal aan aminozuren in thee.

Geurverdampers / Feromonentherapie

Feromonen zijn ruikbare stoffen die van nature door dieren worden uitgescheiden, waardoor andere dieren ruiken hoe het met je is; ben je bang, vrolijk of misschien wel loops of krols? In Feliway (voor katten) en DAP (voor honden) verdampers zitten feromonen die het dier een rustig, vertrouwd gevoel geven.

Deze stoffen worden door mensen niet geroken en hebben ook geen effect op mensen. De verdampers worden in het stopcontact geplaatst en werken in een beperkte ruimte. Is de ruimte erg groot, dan kunnen twee verdampers noodzakelijk zijn. Feromoontherapie heeft zeker 1-2 weken de tijd nodig om goed effect te hebben.

Bach Bloesem Rescue remedy

De Bach Bloesem therapie biedt ook een effectief middel: Rescue remedy. Het middel heeft bij vele diersoorten, zoals hond, kat en paard, maar ook bij de mens zijn werking ‘bewezen’ bij psychische en fysieke overbelasting.

Je doet vier druppels rescue in de waterbak van de hond en als je het water ververst dan doe je ook weer de 4 druppels rescue in het verse water. Het is van belang om een paar dagen voor het grote vuurwerkgeweld begint, te starten met deze druppels en door te gaan tot en met nieuwjaarsdag.

Daarnaast kan het geven van mimules (2 druppels in combinatie met 4 druppels rescue) een extra steuntje zijn voor de angstige hond. Op 31 december kun je kijken hoe de hond zich houdt. Als je merkt dat de hond nog veel last heeft van het vuurwerk, kun je de dosis op die dag opvoeren. Voor zeer angstige honden kun je ieder uur 4 druppels rescue op een stukje brood of worst geven.

Homeopathie

Er zijn in de homeopathie goede alternatieve te verkrijgen. Atjo Westerhuis is een bekende homeopathisch dierenarts die het boek heeft geschreven “Hond & Homeopathie” en heeft een eigen website http://www.whgdierenartsen.nl/, waar je de volgende middelen kan vinden. Heb je advies nodig kun je contact opnemen met zijn praktijk.

MacSamuel® Schrikken (alternatief: Prodier Nervositeit) Honden en katten, die schrikken van plotselinge harde geluiden worden vaak een stuk rustiger op het homeopathische middel MacSamuel® Schrikken, 3 x daags 10 – 20 druppels verdund met wat water ingeven.

Op tijd beginnen, bijvoorbeeld vanaf 1 december, de juiste dosering aanhouden en ononderbroken geven tot na Oud en Nieuw zijn voorwaarden voor een goede werking. Het middel heeft geen bijwerkingen en maakt niet suf. Het is samengesteld uit 2 homeopathische middelen: Borax veneta en Rhododendron chrysanthum, alsmede 2 kruiden: Avena sativa en Passiflora incarnata.

Voor honden of katten die verschrikkelijk bang zijn en niet reageren op MacSamuel® Schrikken is het verstandig om een keer een afspraak met ons te maken om te bekijken of het best passende, individuele middel voor uw hond of kat gevonden kan worden. Het heeft geen zin om middelen als Aconitum napellus, Opium, Nux vomica e.d. te geven als je niet zeker weet, dat het middel ook past bij de betreffende hond of kat. Als het middel niet precies past werkt het niet. Wat betekent dat nou: passend bij het individuele dier? We geven enkele voorbeelden

Aconitum napellus

Als er sprake is van vluchten, in hevige blinde paniek, na plotselinge schrik, niet meer bereikbaar voor de commando’s van het baasje, dan past Aconitum napellus D200, 1 x per week 2 granules.

Hyoscyamus niger

Een hond of kat, die hysterisch wegkruipt, bijt of krabt als men het dier wil benaderen, de plas en soms de ontlasting laat lopen van angst, zich verstopt onder de kast of het bed, zou bij Hyoscyamus niger D30, 1 x daags 2 granules, kunnen passen.

Ignatia amara

De ogenschijnlijk rustige hond of kat die zonder dat je het in de gaten hebt zich stilletjes verstopt, de plas en de ontlasting eindeloos ophoudt van angst, past meer bij Ignatia amara D30, 1 x daags 2 granules.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 2

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *