Honden

Zweedse Hondenrassen: 12x Honden uit Zweden [Foto’s]

4 Minuten

Ben jij op zoek naar de leukste Zweedse hondenrassen? Als hondenliefhebber ben je vast wel bekend met de verschillende rassen die er zijn. Van de kleine en schattige Chihuahua tot de grote en stoere Rottweiler, er is voor ieder wat wils.

Maar heb je wel eens gehoord van de Zweedse hondenrassen? Deze rassen zijn misschien minder bekend, maar minstens zo bijzonder. In dit artikel zullen we je kennis laten maken met een aantal van deze prachtige en unieke Zweedse hondenrassen.

1 Zweedse Vallhund

zweedse vallhund

Laten we beginnen met de Zweedse Vallhund. Deze kleine herdershond staat bekend om zijn energieke en speelse karakter. Met zijn korte pootjes en lange, wigvormige kop is hij een opvallende verschijning. De Zweedse Vallhund is een uitstekende waakhond en is ook geschikt als gezinshond. Hij heeft wel de nodige beweging en uitdaging nodig om zich goed te voelen.

2 Zweedse Lappenhond

Zweedse Lappenhond

Een ander Zweeds ras is de Zweedse Lappenhond. Dit is een middelgrote hond met een zachte en aanhankelijke persoonlijkheid. Hij is erg sociaal en houdt ervan om bij zijn baasje te zijn. De Zweedse Lappenhond is ook geschikt als waakhond en kan goed overweg met kinderen. Hij heeft wel een consequente opvoeding nodig, anders kan hij eigenwijs zijn.

3 Jämthund

Jamthund

De Jämthund is een grote en indrukwekkende hond. Hij wordt vaak gebruikt als jachthond en is geschikt voor de jacht op groot wild, zoals elanden. Maar ook als gezelschapshond doet hij het goed. De Zweedse Jämthund heeft een rustig en evenwichtig karakter en is erg loyaal aan zijn baasje.

4 Hamiltonstövare

Hamiltonstovare

Een ander Zweeds ras dat geschikt is als jachthond is de Hamiltonstövare. Deze middelgrote hond heeft een uitstekende neus en is geschikt voor de jacht op klein wild, zoals hazen en konijnen. Hij is erg energiek en heeft veel beweging nodig. De Zweedse Stövare is ook een goede gezinshond en kan goed overweg met kinderen.

5 Zweedse Witte Elandhond

zweedse witte elandhond

De Zweedse Witte Elandhond is een zeldzaam Zweeds ras. Deze middelgrote hond heeft een elegante uitstraling en is erg vriendelijk en aanhankelijk. Hij is geschikt als gezinshond en kan goed overweg met kinderen. De Zweedse Witte Elandhond heeft wel de nodige beweging nodig en heeft een consequente opvoeding nodig.

6 Drever

drever

De Drever is een energieke en nieuwsgierige hond. Hij wordt vaak gebruikt als jachthond en heeft daarom een uitstekende neus. De Drever is ook geschikt als gezinshond, maar heeft wel de nodige beweging en uitdaging nodig. Hij is erg nieuwsgierig en leergierig en houdt ervan om nieuwe dingen te ontdekken.

7 Zwitserse witte Herder

zwitserse witte herder

De Zwitserse witte Herder is een intelligente en gehoorzame hond. Hij wordt vaak gebruikt als herdershond en heeft daarom een uitstekend werkvermogen. De Zwitserse witte Herdershond is ook geschikt als gezinshond en kan goed overweg met kinderen. Hij heeft wel de nodige beweging nodig en heeft een consequente opvoeding nodig.

8 Deens-Zweedse Boerderijhond

Deens-Zweedse Boerderijhond

De Deens-Zweedse Boerderijhond is een relatief nieuw ras dat in de jaren 1980 werd ontwikkeld door kruisingen tussen verschillende Zweedse en Deense rassen, waaronder de Zweedse Witte Elandhond, de Zweedse Lappenhond en de Deense-Svensk Gårdshund (Deens-Zweedse Boerderijhond). Het ras is ontwikkeld als een veelzijdige werkhond voor boerderijen en landelijke gemeenschappen in Zweden en Denemarken.

De Deens-Zweedse Boerderijhond is een middelgrote hond met een robuust en compact lichaam. Hij heeft een korte en dikke vacht die in verschillende kleuren kan voorkomen, waaronder zwart, wit, bruin en rood. De hond heeft een ronde kop met donkere, amandelvormige ogen en hangende oren. De staart is middellang en wordt meestal in een boogvorm gedragen.

9 Schillerstovare

Schillerstovare

De Schillerstovare is een Zweeds hondenras dat afkomstig is uit de provincie Värmland in het westen van Zweden. Het ras is ontstaan uit kruisingen tussen verschillende Zweedse jachthondenrassen en werd in de jaren 1800 ontwikkeld als een jachthond voor de jacht op elanden en herten.

De Schillerstovare is een middelgrote hond met een atletisch en gespierd lichaam. Hij heeft een dikke, kortharige vacht die meestal zwart met bruin is. De hond heeft een ronde kop met donkere, amandelvormige ogen en hangende oren. De staart is middellang en wordt meestal naar beneden gedragen.

10 Smalandstovare

Smalandstovare

De Smalandstovare is een Zweeds hondenras dat afkomstig is uit de provincie Småland in het zuiden van Zweden. Het ras is ontstaan uit kruisingen tussen verschillende Zweedse jachthondenrassen en werd oorspronkelijk gebruikt voor de jacht op klein wild, zoals konijnen en vossen.

De Smalandstovare is een middelgrote hond met een atletisch en gespierd lichaam. Hij heeft een korte, dichte vacht die meestal zwart met bruin is, maar er komen ook andere kleuren voor zoals rood en wit. De hond heeft een smalle, elegante kop met donkere, amandelvormige ogen en hangende oren. De staart is middellang en wordt meestal omhoog gedragen.

11 Norrbottenspets

Norrbottenspets

De Norrbottenspets, ook wel de Noord-Botnische speurhond genoemd, is een Zweeds hondenras dat afkomstig is uit de regio Norrbotten in het noorden van Zweden. Het ras is ontstaan uit kruisingen tussen verschillende Zweedse en Finse jachthondenrassen en werd oorspronkelijk gebruikt voor de jacht op klein wild, zoals eekhoorns en vogels.

De Norrbottenspets is een kleine, compacte hond met een atletisch en gespierd lichaam. Hij heeft een dikke, korte vacht die meestal wit is met rode of gele vlekken op het hoofd, de oren en de staart. De hond heeft een smalle, wigvormige kop met donkere, amandelvormige ogen en rechtopstaande oren. De staart is middellang en wordt meestal omhoog gedragen.

12 Hygenhund

Hygenhund

De Hygenhund is een Zweeds hondenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit Noorwegen. Het ras is vernoemd naar zijn ontwikkelaar, de Noorse jager en hondenfokker, Hygen. De Hygenhund is een jachthond die speciaal is gefokt voor de jacht op elanden en herten in de Noorse bossen. De Hygenhund is een middelgrote hond met een krachtig en gespierd lichaam. Hij heeft een dikke, dichte vacht die meestal zwart en bruin van kleur is. De hond heeft een brede, krachtige kop met donkere, amandelvormige ogen en hangende oren.

Conclusie

Zweedse hondenrassen zijn een divers en interessant gezelschap. Elk ras heeft zijn eigen unieke kenmerken en eigenschappen. Of je nu op zoek bent naar een energieke jachthond of een gezellige gezinshond, er is altijd wel een Zweeds ras dat bij je past. Het is belangrijk om je goed te verdiepen in het ras dat je aanspreekt en om te zorgen voor een goede opvoeding en voldoende beweging. Zo kun je samen genieten van een lang en gelukkig leven met je trouwe viervoeter.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *