Rassen

Cava Tzu: Een Shih Tzu & Cavalier kruising [Foto’s]

3 Minuten

Hallo daar, welkom bij dit artikel over de Cava Tzu! Als je op zoek bent naar informatie over deze hondensoort, dan ben je hier aan het juiste adres. In deze uitgebreide gids gaan we dieper in op de geschiedenis, het uiterlijk, het karakter, het temperament, de gezondheid en de verzorging van de Cava Tzu. Bovendien zullen we ook kijken naar vergelijkbare hondenrassen en sluiten we af met een conclusie.

De Cava Tzu is een kruising tussen de Cavalier King Charles Spaniel en de Shih Tzu. Deze hond is een populaire keuze bij gezinnen en alleenstaanden die op zoek zijn naar een schattige en aanhankelijke huisgenoot. Het is een kleine hond met een hoog knuffelgehalte en een geweldige persoonlijkheid.

OnderwerpInformatie
RasgroepGezelschapshonden
Andere naamCavatzu
OorsprongVerenigde Staten
Grootte (reu en teef in cm)20 – 28 cm (beide geslachten)
Gewicht (reu en teef in kg)3 – 6 kg (beide geslachten)
KleurenZwart, wit, bruin, rood, crème
VachtsoortLang, zacht en zijdeachtig
Gemiddelde leeftijd12 – 15 jaar

Geschiedenis van de Cava Tzu

Hoewel de Cava Tzu als ras nog vrij nieuw is, is de geschiedenis van de twee rassen waaruit hij is ontstaan lang en rijk. De Cavalier King Charles Spaniel is een oud ras dat zijn oorsprong vindt in Engeland. Deze hond was vooral populair bij de aristocratie en werd gefokt als gezelschapshond. De Shih Tzu, daarentegen, komt oorspronkelijk uit Tibet en werd gefokt als metgezel voor boeddhistische monniken. Het ras werd in de jaren ’30 van de vorige eeuw geïntroduceerd in het Verenigd Koninkrijk en is sindsdien een populaire keuze als gezelschapshond.

De Cava Tzu is een relatief nieuw ras en is ontstaan ​​uit de wens om de beste eigenschappen van beide rassen te combineren. Het doel was om een ​​hond te fokken die zowel aanhankelijk als intelligent was en die geschikt was als huisdier voor gezinnen en alleenstaanden.

Uiterlijk van de Cava Tzu

De Cava Tzu is een kleine hond die ongeveer 25-30 cm hoog wordt en tussen de 3 en 7 kg weegt. Deze hond heeft een zachte, pluizige vacht die in verschillende kleuren kan voorkomen, zoals wit, bruin, zwart en grijs. De vacht heeft meestal lange, zachte haren en vereist regelmatig borstelen en verzorging.

De ogen van de Cava Tzu zijn groot en rond en zijn meestal donker van kleur. De oren zijn ook lang en zacht en hangen langs de zijkanten van het hoofd. De staart is meestal kort en gebogen en wordt omhoog gedragen als de hond opgewonden is.

Karakter van de Cava Tzu

De Cava Tzu is een vrolijke en aanhankelijke hond die dol is op knuffelen en spelen. Deze hond is erg sociaal en is goed met kinderen en andere huisdieren. De Cava Tzu is intelligent en gemakkelijk te trainen, wat hem tot een geweldige metgezel maakt voor eigenaren die graag tijd doorbrengen met hun huisdieren.

Temperament van de Cava Tzu

De Cava Tzu heeft een lief en zachtaardig temperament. Deze hond is erg aanhankelijk en kan soms wat verlegen zijn, vooral in nieuwe situaties. Ze zijn vaak het gelukkigst als ze bij hun eigenaar zijn en kunnen last hebben van verlatingsangst als ze te lang alleen worden gelaten.

Ondanks hun kleine formaat zijn Cava Tzu’s vaak waakzaam en alert en kunnen ze blaffen als ze denken dat er gevaar dreigt. Het is belangrijk om ze te socialiseren vanaf jonge leeftijd om te voorkomen dat ze te beschermend of te agressief worden.

Gezondheid van de Cava Tzu

De Cava Tzu is over het algemeen een gezonde hond met een levensverwachting van ongeveer 12-15 jaar. Zoals bij veel kleine hondenrassen kunnen ze echter gevoelig zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, zoals oogproblemen, allergieën en gebitsproblemen.

Het is belangrijk om de Cava Tzu regelmatig naar de dierenarts te brengen voor controle en onderhoud. Regelmatige controle kan helpen bij het identificeren van eventuele gezondheidsproblemen voordat ze ernstiger worden.

Verzorging van de Cava Tzu

De Cava Tzu heeft een dikke, pluizige vacht die regelmatig verzorging vereist. Dit betekent dat het belangrijk is om hun vacht minstens twee keer per week te borstelen om klitten te voorkomen. Het is ook belangrijk om hun vacht regelmatig te knippen om hun uiterlijk te behouden.

De Cava Tzu heeft regelmatig lichaamsbeweging nodig en is goed geschikt voor korte wandelingen en speeltijd in huis. Het is belangrijk om hun beweging in de gaten te houden, omdat ze gevoelig zijn voor overgewicht.

Vergelijkbare honden

Als je de Cava Tzu leuk vindt, zijn er nog een aantal andere hondenrassen die je misschien ook leuk vindt:

Cavachon: een kruising tussen de Cavalier King Charles Spaniel en de Bichon Frise.

Maltipoo: een kruising tussen de Maltezer en de Poedel.

Shihpoo: een kruising tussen de Shih Tzu en de Poedel.

Conclusie

De Cava Tzu is een schattige en aanhankelijke hond die een geweldige huisgenoot kan zijn voor gezinnen en alleenstaanden. Het is een relatief nieuw ras dat is ontstaan uit de wens om de beste eigenschappen van de Cavalier King Charles Spaniel en de Shih Tzu te combineren.

Hoewel de Cava Tzu over het algemeen gezond is, zijn er een aantal gezondheidsproblemen waar eigenaren op moeten letten. Het is belangrijk om hun vacht regelmatig te verzorgen en hun lichaamsbeweging in de gaten te houden. Als je op zoek bent naar een schattige en aanhankelijke huisgenoot, is de Cava Tzu zeker het overwegen waard.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *