Rassen

Epagneul Bleu De Picardie: Karakter en Gezondheid [Foto’s]

3 Minuten

In deze blogpost gaan we het hebben over de Epagneul Bleu De Picardie, ook wel bekend als de Blauwe Picardische Spaniel. Deze hond is een fantastische metgezel voor liefhebbers van jacht- en gezinshonden. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, het uiterlijk, het karakter, de gezondheid en de verzorging van deze bijzondere hond.

We zullen ook bespreken of de Epagneul Bleu De Picardie geschikt is voor kinderen en of hij goed alleen kan zijn. Tot slot zullen we enkele vergelijkbare honden bespreken en een conclusie trekken over deze prachtige en loyale viervoeter. We beginnen met een aantal uiterlijke kenmerken van deze hond!

OnderwerpInformatie
RasgroepJachthonden
Andere naamBlue Picardy Spaniel
OorsprongFrankrijk
Grootte (reu)55 – 62 cm
Grootte (teef)53 – 60 cm
Gewicht (reu)25 – 30 kg
Gewicht (teef)20 – 25 kg
KleurenZwart, wit en blauwachtig grijs
VachtsoortHalflange, waterafstotende en golvende vacht
Gemiddelde leeftijd12 – 14 jaar

Geschiedenis

De Epagneul Bleu De Picardie is ontstaan in de regio Picardië in Frankrijk en is een van de oudste spaniël rassen ter wereld. Het ras is ontstaan uit kruisingen tussen de oude Franse spaniëls en de Engelse Pointer en Setter. De Epagneul Bleu De Picardie werd oorspronkelijk gefokt als jachthond, vooral voor het jagen op patrijzen en fazanten. Tegenwoordig is hij een veelzijdige hond die ook geschikt is als gezinshond.

Uiterlijk

De Epagneul Bleu De Picardie is een middelgrote hond die tussen de 55 en 62 cm groot kan worden en tussen de 20 en 25 kg weegt. Het is een gespierde hond met een stevige bouw en een elegante uitstraling. Hij heeft een mooie blauwgrijze vacht met zwarte vlekken en soms wat witte aftekeningen. Zijn vacht is dicht en glanzend en heeft regelmatig verzorging nodig. Zijn oren zijn lang en hangen naar beneden en zijn ogen zijn donkerbruin en expressief.

Epagneul Bleu De Picardie hond

Karakter

De Epagneul Bleu De Picardie is een vriendelijke en sociale hond die graag bij zijn gezin is. Hij is intelligent en leergierig en kan goed getraind worden. Hij is ook zeer loyaal en beschermend naar zijn baasjes toe. Door zijn jachtinstinct heeft hij wel de neiging om achter wild aan te gaan en kan hij soms wat eigenwijs zijn. Daarom is het belangrijk om hem goed te trainen en voldoende beweging en uitdaging te geven.

Temperament

De Epagneul Bleu De Picardie heeft een zachtmoedig en evenwichtig temperament en is over het algemeen rustig en geduldig. Hij kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren, maar hij heeft wel de neiging om jachtinstinct te vertonen. Het is dus belangrijk om hem voldoende beweging te geven en hem goed te trainen.

Gezondheid

Over het algemeen is de Epagneul Bleu De Picardie een gezonde hond met een gemiddelde levensverwachting van 12 tot 14 jaar. Zoals bij alle hondenrassen kunnen er wel gezondheidsproblemen voorkomen, zoals heupdysplasie, oogproblemen en epilepsie. Het is daarom belangrijk om een fokker te kiezen die zich richt op het fokken van gezonde honden en om regelmatig een dierenarts te bezoeken voor controles en vaccinaties.

Verzorging

De Epagneul Bleu De Picardie heeft een dikke, dichte vacht die regelmatig moet worden geborsteld om klitten en knopen te voorkomen. Hij moet ook regelmatig worden gebaad om zijn vacht in goede conditie te houden. Zijn oren moeten ook regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt om infecties te voorkomen. Daarnaast heeft hij veel beweging en mentale uitdaging nodig om gezond en gelukkig te blijven.

Kan de Epagneul Bleu De Picardie goed met kinderen?

Ja, de Epagneul Bleu De Picardie kan goed overweg met kinderen. Hij heeft een zachtmoedig temperament en is geduldig en speels. Hij kan echter wel wat onstuimig zijn tijdens het spelen, dus het is belangrijk om toezicht te houden en kinderen te leren hoe ze op de juiste manier met hem moeten omgaan.

Kan de Epagneul Bleu De Picardie goed alleen zijn?

De Epagneul Bleu De Picardie is een sociale hond die graag bij zijn gezin is. Hij kan echter wel wat verlatingsangst vertonen als hij te lang alleen wordt gelaten. Het is belangrijk om hem te trainen om alleen te zijn en om hem voldoende beweging en mentale stimulatie te geven voordat je hem alleen laat.

Vergelijkbare honden

Enkele vergelijkbare hondenrassen zijn de Engelse Springer Spaniel, de Welsh Springer Spaniel en de Amerikaanse Cocker Spaniel. Deze rassen hebben allemaal een vergelijkbaar uiterlijk en temperament als de Epagneul Bleu De Picardie en zijn ook geschikt als gezinshonden en jachthonden.

Conclusie

De Epagneul Bleu De Picardie is een fantastische hond voor liefhebbers van jachthonden en gezinshonden. Hij is vriendelijk, intelligent, loyaal en beschermend naar zijn baasjes toe. Hij kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren, maar heeft wel voldoende beweging en mentale uitdaging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Als je overweegt om een Epagneul Bleu De Picardie in huis te nemen, zorg er dan voor dat je je goed voorbereidt en een fokker kiest die zich richt op het fokken van gezonde honden.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 2

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *