Rassen

Servische Hond: Karakter en Temperament [Foto’s]

3 Minuten

Als je op zoek bent naar een nieuwe hond voor jouw gezin, overweeg dan zeker een Servische hond. Deze hond, ook bekend als de Joegoslavische herdershond, is een geweldige toevoeging aan elk huishouden. Ze zijn niet alleen trouw en aanhankelijk, maar ook slim en vol energie.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de geschiedenis, uiterlijk, karakter, temperament en gezondheid van de Servische hond. We zullen ook de verzorging, het gedrag ten opzichte van kinderen en het vermogen om alleen te zijn bespreken, evenals enkele vergelijkbare honden en onze conclusie.

OnderwerpInformatie
RasgroepWerkhonden
Andere naamJoegoslavische Herdershond, Sarplaninac
OorsprongServië
Grootte (reu)60 – 70 cm
Grootte (teef)55 – 65 cm
Gewicht (reu)35 – 45 kg
Gewicht (teef)30 – 40 kg
KleurenWit, zwart, grijs, bruin
VachtsoortLang, dik, ruw
Gemiddelde leeftijd10 – 12 jaar

Geschiedenis van de Servische Hond

De Servische hond is een herdershond die afkomstig is uit de Balkan, specifiek uit het voormalige Joegoslavië. Dit ras werd gefokt om herders te helpen bij het hoeden van vee en het beschermen van hun kuddes tegen roofdieren. De Servische hond is een relatief nieuw ras, pas in 1924 werd de eerste standaard van dit ras vastgelegd.

Uiterlijk van de Servische Hond

De Servische hond is een grote, sterke hond met een stevige bouw. De reuen kunnen tot wel 70 cm hoog zijn, terwijl de teven iets kleiner zijn. Ze hebben een dikke vacht die voornamelijk wit is, met bruine of zwarte aftekeningen op hun oren en gezicht. De vacht is lang en dicht, wat betekent dat ze regelmatig moeten worden geborsteld om klitten te voorkomen.

Karakter van de Servische Hond

De Servische hond staat bekend om zijn trouw en aanhankelijkheid aan zijn gezin. Ze zijn slim, alert en gemakkelijk te trainen. Deze honden zijn gefokt om hard te werken en zijn daarom erg actief en vol energie. Ze zijn niet alleen geweldige herdershonden, maar ook uitstekende waakhonden. Door hun beschermende karakter zijn ze soms wat terughoudend ten opzichte van vreemden.

Temperament van de Servische Hond

De Servische hond is over het algemeen een kalme en evenwichtige hond. Ze zijn aanhankelijk en loyaal aan hun gezin, maar hebben soms wat tijd nodig om vreemden te leren kennen. Ze kunnen wat gereserveerd zijn in het begin, maar zodra ze iemand vertrouwen, zullen ze diegene beschermen en voor hen zorgen. Deze honden hebben veel beweging en stimulatie nodig om zich op hun gemak te voelen en gezond te blijven.

Gezondheid van de Servische Hond

De Servische hond is over het algemeen een gezonde hond, maar zoals bij alle rassen kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Deze kunnen zijn: heupdysplasie, elleboogdysplasie en oogproblemen. Het is daarom belangrijk om de gezondheid van je Servische hond regelmatig te laten controleren door een dierenarts en ervoor te zorgen dat ze een gezonde voeding en voldoende beweging krijgen.

Verzorging van de Servische Hond

De Servische hond heeft een dikke, lange vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten te voorkomen. Ze moeten ook af en toe worden gebaad om hun vacht schoon en gezond te houden. Het is ook belangrijk om hun nagels regelmatig te knippen en hun tanden te poetsen om tandproblemen te voorkomen. Deze honden hebben veel beweging nodig, dus zorg ervoor dat ze dagelijks voldoende lichaamsbeweging krijgen.

Kan de Servische Hond goed met kinderen?

De Servische hond is een geweldige hond voor gezinnen met kinderen. Ze zijn liefdevol en aanhankelijk en hebben een beschermend instinct, wat betekent dat ze goed voor kinderen zullen zorgen en hen beschermen. Het is wel belangrijk om kinderen te leren hoe ze met de hond moeten omgaan en hen te laten zien hoe ze de hond moeten respecteren. Zorg er ook voor dat kinderen de hond niet storen tijdens het eten of slapen, omdat dit de hond kan irriteren.

Kan de Servische Hond goed alleen zijn?

De Servische hond is een zeer sociale hond die graag bij zijn gezin is. Ze vinden het niet leuk om lang alleen te zijn en kunnen destructief worden als ze zich vervelen. Als je een Servische hond hebt en je moet hem alleen laten, zorg er dan voor dat hij voldoende speelgoed en afleiding heeft om zich bezig te houden. Het kan ook helpen om een ​​vriendelijke buur of familielid te vragen om even langs te komen om met de hond te spelen als je niet thuis bent.

Vergelijkbare honden

Er zijn enkele andere hondenrassen die vergelijkbaar zijn met de Servische hond en die ook geweldige huisdieren kunnen zijn. Enkele hiervan zijn:

Duitse herder: De Duitse herder is een slim en trouw ras dat ook is gefokt voor het hoeden van vee en het beschermen van hun gezin.

Australische herder: De Australische herder is een actieve en intelligente hond die een sterke band met zijn gezin vormt.

Golden Retriever: De Golden Retriever is een zachtaardige hond die dol is op kinderen en gemakkelijk te trainen is.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een geweldige gezinshond, overweeg dan zeker een Servische hond. Ze zijn slim, trouw, aanhankelijk en hebben een beschermend instinct. Ze hebben wel voldoende beweging en stimulatie nodig om gezond en gelukkig te blijven, en ze moeten regelmatig worden verzorgd om hun vacht en gezondheid te behouden. De Servische hond is ook geweldig met kinderen en kan een geweldige aanvulling zijn op elk gezin.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *