Rassen

Tervuerense herder: Karakter en Gezondheid [Foto’s]

4 Minuten

Ben je op zoek naar een trouwe, energieke en intelligente metgezel? Dan is de Tervuerense herder wellicht de hond voor jou! Deze prachtige hond heeft een rijke geschiedenis en een opvallend uiterlijk, maar heeft ook een geweldig karakter en temperament dat hem tot een fantastische metgezel maakt.

In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, uiterlijk, karakter, temperament, gezondheid en verzorging van de Tervuerense herder. We zullen ook enkele veelgestelde vragen beantwoorden en een aantal vergelijkbare honden bespreken. Laten we beginnen met de meest opvallende uiterlijke kenmerken!

OnderwerpInformatie
RasgroepHerdershonden
Andere naamTervurense herder, Belgische herder (Tervuren)
OorsprongBelgië
Grootte (reu en teef in cm)61-66 (reu) – 56-61 (teef)
Gewicht (reu en teef in kg)25-30 (reu) – 20-25 (teef)
KleurenZwart met bruin, grijs of roestkleurige accenten
VachtsoortLang, dik en recht haar
Gemiddelde leeftijd10-12 jaar

Geschiedenis van de Tervuerense herder

De Tervuerense herder is een van de vier Belgische herdershonden en is genoemd naar het dorp Tervuren, dat vlakbij Brussel ligt. De Tervuerense herder werd oorspronkelijk gefokt voor het hoeden van schapen, maar werd later ook gebruikt als politie- en legerhond en als hond voor de reddingsbrigade.

De Tervuerense herder is ontstaan uit kruisingen tussen verschillende herdershonden uit België. In de 19e eeuw werden deze honden steeds populairder, omdat ze zo veelzijdig waren en goed getraind konden worden. De Tervuerense herder werd in 1901 officieel erkend als ras en is sindsdien uitgegroeid tot een geliefd gezelschapsdier.

Uiterlijk

De Tervuerense herder is een middelgrote hond met een elegant, atletisch lichaam. Hij heeft een dikke, dichte vacht die meestal roodbruin van kleur is, met zwarte haren aan de uiteinden. Hij heeft ook een zwarte masker op zijn gezicht en zwarte oren. Zijn ogen zijn meestal donkerbruin van kleur en hebben een alerte, intelligente uitdrukking.

De Tervuerense herder heeft een gemiddelde hoogte van ongeveer 60-65 cm en weegt tussen de 20-30 kg. Hij heeft lange, slanke benen en een lange, pluizige staart die in rust naar beneden hangt en omhoog krult als hij opgewonden is.

Tervuerense herder hond

Karakter

De Tervuerense herder is een hond met een sterk karakter en een groot hart. Hij is energiek, intelligent en trouw aan zijn baasje. Hij houdt van spelen en bewegen en heeft veel lichaamsbeweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Hij is ook waakzaam en beschermend tegenover zijn gezin en kan soms wat gereserveerd zijn tegenover vreemden.

Temperament van de Tervuerense herder

De Tervuerense herder is een vriendelijke en sociale hond die goed overweg kan met andere honden en huisdieren. Hij is echter het gelukkigst als hij dicht bij zijn gezin kan zijn en kan soms verlatingsangst ontwikkelen als hij te lang alleen wordt gelaten. Het is belangrijk om hem op jonge leeftijd te socialiseren en te trainen, zodat hij leert om alleen te zijn en zich op zijn gemak voelt bij verschillende mensen en situaties.

Beweging en activiteiten

Het is belangrijk om te onthouden dat de Tervuerense herder veel beweging en activiteiten nodig heeft om gelukkig en gezond te blijven. Als je van plan bent om een Tervuerense herder te adopteren, zorg er dan voor dat je voldoende tijd en energie hebt om hem te voorzien van de beweging en activiteiten die hij nodig heeft.

Een dagelijkse wandeling of hardlopen van minimaal een uur is essentieel voor een Tervuerense herder. Het is ook belangrijk om hem voldoende tijd buiten te geven om te spelen en te rennen. Een Tervuerense herder heeft een actieve geest en houdt van uitdagingen, dus zorg ervoor dat je hem voorziet van voldoende mentale stimulatie, zoals speelgoed en puzzels.

Je kunt ook overwegen om je Tervuerense herder te betrekken bij hondensporten, zoals behendigheid, flyball of gehoorzaamheidstraining. Dit zal hem niet alleen fysiek uitdagen, maar zal ook zijn mentale vaardigheden en gehoorzaamheid verbeteren. Het is belangrijk om te onthouden dat een Tervuerense herder een slimme hond is die graag wil leren en werken, dus zorg ervoor dat je hem uitdaagt en beloont voor goed gedrag.

Gezondheid

Over het algemeen is de Tervuerense herder een gezonde hond met een gemiddelde levensverwachting van 10-12 jaar. Net als bij andere hondenrassen kunnen er echter wel gezondheidsproblemen voorkomen, zoals heupdysplasie, epilepsie en oogproblemen. Het is belangrijk om een Tervuerense herder alleen te kopen bij een gerenommeerde fokker die de ouders heeft getest op gezondheidsproblemen.

Verzorging van de Tervuerense herder

De Tervuerense herder heeft een dikke, dubbele vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten en klonten te voorkomen. Het is ook belangrijk om zijn vacht schoon en droog te houden om huidproblemen te voorkomen. De Tervuerense herder heeft veel lichaamsbeweging nodig en moet regelmatig worden uitgelaten en gespeeld.

Kan de Tervuerense herder goed met kinderen?

Ja, de Tervuerense herder kan goed overweg met kinderen, maar het is wel belangrijk om ze altijd onder toezicht te houden wanneer ze samen zijn. De Tervuerense herder is een speelse en energieke hond die graag met kinderen speelt, maar hij kan soms wat lomp zijn en per ongeluk kinderen omverlopen. Het is belangrijk om kinderen te leren hoe ze met de hond moeten omgaan en hem te laten zien dat hij een belangrijk lid van het gezin is.

Kan de Tervuerense herder goed alleen zijn?

De Tervuerense herder is een sociale hond die niet goed alleen kan zijn. Hij houdt ervan om bij zijn gezin te zijn en kan zich verlaten voelen als hij te lang alleen wordt gelaten. Als je van plan bent om een Tervuerense herder te adopteren, zorg er dan voor dat je genoeg tijd hebt om hem te trainen en te socialiseren, zodat hij zich op zijn gemak voelt als hij alleen is.

Vergelijkbare honden

De Tervuerense herder is een van de vier Belgische herdershonden, waaronder de Mechelse herder, de Groenendaeler en de Laekense herder. Deze honden hebben allemaal vergelijkbare eigenschappen en kenmerken, maar hebben elk hun eigen unieke persoonlijkheid en temperament. Andere vergelijkbare hondenrassen zijn de Duitse herder, de Australische herder en de Border collie.

Conclusie

De Tervuerense herder is een fantastische hond voor mensen die op zoek zijn naar een trouwe, energieke en intelligente metgezel. Hij heeft een rijke geschiedenis en een opvallend uiterlijk, maar het is vooral zijn karakter en temperament dat hem zo bijzonder maakt. Het is belangrijk om te onthouden dat de Tervuerense herder veel beweging en aandacht nodig heeft en niet goed alleen kan zijn.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *