Honden

Waarom verharen honden?

4 Minuten

Waarom verharen honden? Het is een vraag die veel hondenbezitters bezighoudt. Overal waar je kijkt, zie je hondenhaar. Op de bank, op je kleding, zelfs in je eten. Het lijkt alsof het nooit ophoudt. Maar waarom gebeurt dit eigenlijk? In dit artikel zullen we dieper ingaan op de redenen achter het verharen van honden en enkele tips delen om hiermee om te gaan.

Honden zijn van nature harige wezens. Ze hebben een vacht die bestaat uit een mix van dode en levende haren. De levende haren zijn actief en groeien voortdurend, terwijl de dode haren uitvallen om plaats te maken voor nieuwe haren. Dit proces staat bekend als de haarcyclus.

De haarcyclus van honden

De haarcyclus van honden kan variëren afhankelijk van het ras en andere factoren, maar over het algemeen doorlopen honden drie fasen in hun haarcyclus:

Anagene fase: De anagene fase is de groeifase van het haar. Gedurende deze fase groeien de levende haren uit de haarzakjes. De lengte van deze fase kan variëren, maar het duurt meestal enkele maanden.

Catagene fase: De catagene fase is een overgangsfase waarin het haar stopt met groeien. Dit is een kortere fase die enkele weken duurt.

Telogene fase: De telogene fase is de rustfase van het haar. Het haar blijft in de haarzakjes zitten, maar groeit niet. Na verloop van tijd valt het dode haar uit en wordt vervangen door nieuw haar dat in de anagene fase begint te groeien.

Seizoensgebonden verharing

Een veelvoorkomende reden waarom honden verharen, is seizoensgebonden verharing. Veel hondenrassen hebben een dikke wintervacht die hen beschermt tegen koude temperaturen. Wanneer de seizoenen veranderen en de temperaturen stijgen, kan de dikke vacht te warm worden. Om oververhitting te voorkomen, beginnen honden te verharen om zich aan te passen aan het warmere weer.

waarom verhaart een hond

Verharing door stress

Stress kan ook een rol spelen bij het verharen van honden. Net als mensen kunnen honden reageren op stressvolle situaties door haar te verliezen. Dit kan bijvoorbeeld optreden bij veranderingen in de omgeving, zoals verhuizen naar een nieuw huis, het introduceren van een nieuw huisdier of het ervaren van emotionele stress.

Voeding en verharing

De voeding van je hond kan ook invloed hebben op de mate van verharing. Een gebrek aan essentiële voedingsstoffen, zoals omega-3 vetzuren, kan leiden tot een doffe vacht en overmatig haarverlies. Zorg ervoor dat je hond een uitgebalanceerd dieet krijgt dat rijk is aan voedingsstoffen die essentieel zijn voor een gezonde vacht. Omega-3 vetzuren, te vinden in visolie en lijnzaad, kunnen helpen de vacht gezond te houden en haaruitval te verminderen. Daarnaast kan een gebrek aan voldoende waterinname ook leiden tot een droge huid en verhoogde haaruitval, dus zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot vers water.

Hoe kan je het beste omgaan met verharen?

Hoewel het verharen van honden een natuurlijk proces is, kan het voor veel mensen een bron van frustratie zijn. Hier zijn enkele tips om het omgaan met verharing gemakkelijker te maken:

1 Regelmatig borstelen

Een van de beste manieren om de hoeveelheid losse haren in je huis te verminderen, is door je hond regelmatig te borstelen. Dit helpt dode haren te verwijderen voordat ze zich door het huis verspreiden. Kies een borstel die geschikt is voor de vacht van je hond en maak er een plezierige ervaring van door zachtjes te borstelen en je hond te belonen met lof en traktaties.

2 Gebruik van speciale hulpmiddelen

Naast een borstel kan het gebruik van speciale hulpmiddelen, zoals een ontharingshandschoen of een rubberen borstel, helpen om losse haren van de vacht van je hond te verwijderen. Deze hulpmiddelen werken door statische elektriciteit of wrijving te creëren, waardoor de haren aan het oppervlak blijven plakken.

3 Voedingssupplementen

Als je merkt dat je hond een doffe vacht heeft en overmatig verhaart, kan het toevoegen van voedingssupplementen aan zijn dieet helpen. Praat met je dierenarts over mogelijke supplementen, zoals omega-3 vetzuren of multivitaminen, die de gezondheid van de vacht kunnen bevorderen.

Welke honden verharen veel?

Sommige hondenrassen staan bekend om hun verhoogde neiging tot verharing. Deze rassen hebben over het algemeen een dubbele vacht, bestaande uit een dichte ondervacht en een bovenvacht. Hierdoor verharen ze vaak meer dan honden met een enkele vacht. Enkele hondenrassen die bekend staan om hun verharing zijn:

Labrador Retriever: Labradors hebben een korte, dichte vacht die het hele jaar door verhaart. Regelmatig borstelen helpt om de losse haren te verwijderen.

Golden Retriever: Golden Retrievers hebben een dikke, waterafstotende vacht die constant verhaart. Ze hebben vooral een zware verharing tijdens de seizoenswisselingen.

Siberische Husky: Husky’s hebben een dikke, isolerende vacht die hen beschermt tegen extreme kou. Ze verharen sterk, vooral in het voorjaar, wanneer ze hun dikke wintervacht verliezen.

Berner Sennenhond: Deze grote, langharige honden hebben een dichte vacht die het hele jaar door verhaart. Ze hebben vooral een zware verharing in het voorjaar en het najaar.

Duitse Herder: Duitse Herders hebben een dichte, dubbele vacht die regelmatig verhaart. Ze hebben een intense verharingssessie tijdens de seizoenswisselingen.

Alaskan Malamute: Malamutes hebben een dikke, isolerende vacht die hen beschermt tegen koude temperaturen. Ze verharen intensief, vooral in het voorjaar, om zich aan te passen aan warmer weer.

Border Collie: Border Collies hebben een middellange vacht die het hele jaar door verhaart. Regelmatig borstelen helpt om het verharen onder controle te houden.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel deze rassen bekend staan om hun verharing, de mate van verharing kan variëren tussen individuele honden, zelfs binnen hetzelfde ras. Daarnaast zijn er ook andere factoren, zoals voeding, gezondheid en genetica, die van invloed kunnen zijn op de mate van verharing bij honden. Wil jij weten welke honden weinig verharen? Klik dan op de link, we hebben daar een uitgebreid artikel over geschreven!

Borstelen en kammen van honden

Het regelmatig borstelen en kammen van je hond is essentieel voor het behoud van een gezonde vacht en het verminderen van verharing. Het helpt niet alleen om losse haren te verwijderen, maar het bevordert ook een goede bloedcirculatie en verwijdert vuil en klitten. Hier zijn enkele tips voor het borstelen en kammen van je hond:

Kies de juiste borstel en kam

Er zijn verschillende soorten borstels en kammen beschikbaar, elk geschikt voor specifieke vachttypen. Kies een borstel en kam die passen bij de lengte en textuur van de vacht van je hond. Enkele veelvoorkomende borstels en kammen zijn:

Slickerborstel: ideaal voor het verwijderen van losse haren en klitten bij langharige honden.

Pinnenborstel: geschikt voor het ontwarren van de vacht en het verwijderen van losse haren bij middellange tot langharige honden.

Rubberen hondenborstel: effectief bij kortharige rassen en voor het masseren van de huid.

Ontklit kam hond: handig voor het voorzichtig verwijderen van klitten en klitten uit de vacht.

Furminator: een speciale borstel die losse ondervacht verwijdert en helpt bij het verminderen van verharing.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 2

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *