Rassen

Berner Sennenhond: Verzorging en Uiterlijk [Foto’s]

3 Minuten

In deze blogpost gaan we het hebben over de Berner Sennenhond, een prachtige viervoeter die van oorsprong uit Zwitserland komt. Deze hond heeft een vriendelijk en lief karakter en kan prima overweg met kinderen. In dit artikel zal ik je alles vertellen over de geschiedenis, uiterlijk, karakter, gezondheid en verzorging van deze hond. Ook zal ik vergelijkbare honden bespreken en antwoord geven op de vraag of de Berner Sennenhond goed alleen kan zijn.

OnderwerpInformatie
RasgroepWerkhonden
Andere naamBerner Sennenhund, Bernese Mountain Dog
OorsprongZwitserland
Grootte (reu en teef in cm)Reu: 64 – 70 cm – Teef: 58 – 66 cm
Gewicht (reu en teef in kg)Reu: 38 – 50 kg – Teef: 30 – 44 kg
KleurenZwart, wit en roestbruin
VachtsoortLang, zacht en golvend
Gemiddelde leeftijd7 – 9 jaar

Geschiedenis van de Berner Sennenhond

De Berner Sennenhond komt oorspronkelijk uit de Zwitserse Alpen, waar hij werd gefokt om als boerderijhond te dienen. Het was zijn taak om de boerderij te bewaken en te beschermen, de kudde te hoeden en als trek- en lastdier te dienen. De Berner Sennenhond werd voor het eerst beschreven in 1902 en sindsdien is zijn populariteit alleen maar toegenomen.

Uiterlijk

De Berner Sennenhond is een grote hond met een krachtige bouw. Hij heeft een dikke, golvende vacht die meestal zwart is met witte en bruine aftekeningen op zijn borst, poten en gezicht. Zijn oren zijn driehoekig van vorm en hangen naar beneden. Zijn ogen zijn amandelvormig en donkerbruin van kleur. Een volwassen Berner Sennenhond kan tussen de 50 en 70 kilogram wegen en een hoogte bereiken van 58 tot 70 centimeter.

Berner Sennenhond karakter

Karakter

De Berner Sennenhond is een vriendelijke en aanhankelijke hond die veel liefde en aandacht nodig heeft. Hij is erg loyaal aan zijn familie en kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Omdat hij van oorsprong een werkende hond is, heeft hij veel beweging en mentale stimulatie nodig om gezond en gelukkig te blijven. De Berner Sennenhond is ook intelligent en leergierig, waardoor hij goed te trainen is.

Temperament van de Berner Sennenhond

Het temperament van de Berner Sennenhond wordt vaak omschreven als rustig en evenwichtig. Hij is niet snel opgewonden en heeft een relatief laag energieniveau. Hij is echter wel alert en waakzaam, waardoor hij een goede waakhond is. De Berner Sennenhond heeft over het algemeen geen agressief karakter en zal niet snel bijten of blaffen zonder reden.

Gezondheid

Zoals bij veel grote hondenrassen, is de Berner Sennenhond gevoelig voor bepaalde gezondheidsproblemen. Een van de meest voorkomende aandoeningen is heupdysplasie, wat kan leiden tot pijn en kreupelheid. Ook maagkanteling komt regelmatig voor bij de Berner Sennenhond. Het is belangrijk om de voeding en beweging van je hond in de gaten te houden om deze problemen te voorkomen. Daarnaast kunnen Berner Sennenhonden ook gevoelig zijn voor andere aandoeningen zoals elleboogdysplasie, oogproblemen en kanker. Het is daarom belangrijk om regelmatig de gezondheid van je hond te laten controleren door een dierenarts.

Verzorging van de Berner Sennenhond

De Berner Sennenhond heeft een dikke vacht die regelmatig moet worden geborsteld om klitten en verharing te voorkomen. Het is ook belangrijk om de nagels van je hond regelmatig te knippen om te voorkomen dat ze te lang worden. Omdat de Berner Sennenhond gevoelig is voor overgewicht, is het belangrijk om hem voldoende lichaamsbeweging te geven en zijn dieet in de gaten te houden.

Kan de Berner Sennenhond goed met kinderen?

Ja, de Berner Sennenhond is over het algemeen een goede gezinshond en kan goed overweg met kinderen. Hij is zachtaardig en geduldig en zal niet snel agressief reageren op kinderen. Wel is het belangrijk om kinderen te leren hoe ze op de juiste manier met de hond om moeten gaan, zodat de hond niet per ongeluk pijn wordt gedaan.

Kan de Berner Sennenhond goed alleen zijn?

Nee, de Berner Sennenhond is geen hond die goed alleen kan zijn. Hij heeft veel aandacht en gezelschap nodig en kan angstig en destructief worden als hij te lang alleen wordt gelaten. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat er altijd iemand thuis is om op je hond te letten of om hem naar een hondenoppas of -dagopvang te brengen als je weg bent.

Vergelijkbare honden

Andere hondenrassen die qua uiterlijk en karakteristieken vergelijkbaar zijn met de Berner Sennenhond zijn de Appenzeller Sennenhond, de Entlebucher Sennenhond en de Grote Zwitserse Sennenhond. Deze honden hebben allemaal een vergelijkbaar uiterlijk en temperament en zijn ook afkomstig uit Zwitserland. Ze zijn allemaal gefokt als boerderijhonden en hebben veel beweging en mentale stimulatie nodig om gezond en gelukkig te blijven.

Conclusie

De Berner Sennenhond is een geweldige hond voor gezinnen die op zoek zijn naar een grote, vriendelijke en aanhankelijke viervoeter. Hij is zachtaardig en geduldig met kinderen en heeft veel liefde en aandacht nodig van zijn eigenaren. Het is belangrijk om de gezondheid en het welzijn van je hond in de gaten te houden en hem voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie te geven om gezond en gelukkig te blijven. En onthoud, als je een Berner Sennenhond hebt, zul je altijd een trouwe vriend hebben die klaarstaat om je te beschermen en je te vergezellen op al je avonturen!

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 2

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *