Rassen

Entlebucher Sennenhond: Een intelligente en speelse hond [Foto’s]

3 Minuten

Als je op zoek bent naar een hond die veelzijdig, intelligent en speels is, dan is de Entlebucher Sennenhond misschien wel de perfecte keuze voor jou. Dit ras is niet alleen een geweldige metgezel, maar ook een trouwe werkhond die geschikt is voor verschillende taken. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, uiterlijk, karakter, temperament, gezondheid en verzorging van de Entlebucher Sennenhond, en vergelijken we dit ras met andere honden.

OnderwerpInformatie
RasgroepWerkhonden
Andere naamEntlebucher Mountain Dog, Entlebucher Cattle Dog
OorsprongZwitserland
GrootteReu: 44 – 50 cm – Teef: 42 – 48 cm
GewichtReu: 25 – 30 kg – Teef: 20 – 25 kg
KleurenZwart met witte aftekeningen
VachtsoortKorte, dikke vacht met een dichte ondervacht
Gemiddelde leeftijd11 – 13 jaar

Geschiedenis van de Entlebucher Sennenhond

De Entlebucher Sennenhond is een van de vier Sennenhondenrassen die oorspronkelijk uit Zwitserland komen. Het ras is vernoemd naar het Entlebuch-district in de kanton Luzern, waar het ras ontstaan is. Het ras werd oorspronkelijk gefokt als een veelzijdige boerderijhond die gebruikt werd voor het hoeden van vee, het bewaken van het erf en het trekken van karren. De Entlebucher Sennenhond is het kleinste van de vier Sennenhondenrassen en heeft een typisch zwart, wit en bruin driekleurig patroon op zijn vacht.

Uiterlijk van de Entlebucher Sennenhond

De Entlebucher Sennenhond is een middelgrote hond met een atletisch en gespierd lichaam. Mannetjes zijn ongeveer 44 tot 52 cm hoog en wegen tussen de 23 en 30 kg, terwijl vrouwtjes ongeveer 42 tot 50 cm hoog zijn en tussen de 18 en 25 kg wegen. Het ras heeft een korte, dichte vacht die meestal zwart is met witte aftekeningen op de borst, voeten en staartpunt. Het bruine patroon op de vacht is meestal te vinden op de wangen, over de ogen en op de benen.

Karakter van de Entlebucher Sennenhond

De Entlebucher Sennenhond heeft een uitgesproken karakter en is een echte werkhond. Hij is intelligent, energiek en alert en heeft een sterke wil. Dit ras is loyaal en aanhankelijk aan zijn gezin en zal hen beschermen tegen bedreigingen. De Entlebucher Sennenhond is een geweldige metgezel voor gezinnen met kinderen en andere huisdieren, maar heeft wel een goede socialisatie en training nodig om zich goed te kunnen aanpassen aan de situatie. Dit ras heeft ook een sterke prooidrift en kan het beste worden gehouden in een omheinde tuin om te voorkomen dat hij achter kleine dieren aan gaat.

Temperament van de Entlebucher Sennenhond

De Entlebucher Sennenhond heeft een energiek temperament en houdt van spelen en rennen. Hij heeft veel beweging nodig en moet dagelijks worden uitgelaten om gezond en gelukkig te blijven. Dit ras is ook geschikt voor verschillende sporten zoals behendigheid, gehoorzaamheidstraining en flyball. De Entlebucher Sennenhond is een actieve hond die een uitlaatklep nodig heeft voor zijn energie en mentale stimulatie. Het is belangrijk om dit ras mentaal uit te dagen met speelgoed en spellen om te voorkomen dat hij zich gaat vervelen en destructief gedrag gaat vertonen.

Gezondheid van de Entlebucher Sennenhond

Over het algemeen is de Entlebucher Sennenhond een gezond ras, maar zoals bij alle hondenrassen zijn er enkele gezondheidsproblemen waar ze vatbaar voor kunnen zijn. Een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij dit ras is heupdysplasie, wat kan leiden tot artritis en kreupelheid. Andere gezondheidsproblemen zijn onder meer elleboogdysplasie, oogaandoeningen en allergieën. Het is belangrijk om regelmatig de dierenarts te bezoeken en het ras te fokken met gezonde ouders om de kans op deze gezondheidsproblemen te verkleinen.

Verzorging van de Entlebucher Sennenhond

De Entlebucher Sennenhond heeft een korte, dichte vacht die weinig verzorging nodig heeft. Het is voldoende om hem eens per week te borstelen om losse haren te verwijderen en zijn vacht glanzend te houden. Dit ras heeft ook regelmatig lichaamsbeweging nodig om in vorm te blijven en zijn geest te stimuleren. Het is ook belangrijk om zijn nagels regelmatig te knippen om overmatige slijtage te voorkomen en zijn tanden te poetsen om tandvleesaandoeningen te voorkomen.

Vergelijkbare honden

Als je op zoek bent naar een hond die lijkt op de Entlebucher Sennenhond, zijn er enkele andere rassen die je misschien ook leuk vindt. De Berner Sennenhond, de Appenzeller Sennenhond en de Grote Zwitserse Sennenhond zijn allemaal nauw verwant aan de Entlebucher Sennenhond en hebben vergelijkbare kenmerken en eigenschappen.

De Berner Sennenhond is bijvoorbeeld ook een grote en krachtige hond die geschikt is voor het werk op de boerderij, terwijl de Appenzeller Sennenhond ook een veelzijdige werkhond is die graag bezig is en actief blijft. De Grote Zwitserse Sennenhond is ook een energieke hond die veel beweging nodig heeft en graag speelt.

Conclusie

De Entlebucher Sennenhond is een veelzijdige, intelligente en speelse metgezel die geschikt is voor verschillende taken. Dit ras is loyaal, aanhankelijk en beschermend en heeft een sterke prooidrift. De Entlebucher Sennenhond heeft dagelijks veel beweging nodig en moet mentaal worden gestimuleerd om verveling te voorkomen. Dit ras heeft ook regelmatige lichaamsbeweging nodig en moet worden gefokt met gezonde ouders om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 2

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *