Rassen

Engelse Setter: Een prachtig Engels hondenras [Foto’s]

3 Minuten

Welkom bij dit artikel over de Engelse Setter! Als je op zoek bent naar een trouwe, energieke en liefdevolle viervoeter, dan is de Engelse Setter zeker een ras om te overwegen. In dit artikel zullen we alles bespreken wat je moet weten over dit ras, inclusief hun geschiedenis, uiterlijk, karakter, temperament, gezondheid, verzorging en vergelijkbare honden.

OnderwerpInformatie
RasgroepSport- en jachthonden
Andere naamGeen
OorsprongEngeland
Grootte (reu en teef in cm)61 – 68 (reu) – 56 – 64 (teef)
Gewicht (reu en teef in kg)25 – 36 (reu) – 20 – 32 (teef)
KleurenBlauw belton, oranje belton, lemon belton, tricolor
VachtsoortLang, zijdeachtig en licht golvend
Gemiddelde leeftijd10-12 jaar

Geschiedenis van de Engelse Setter

De Engelse Setter is een ras dat al eeuwen bestaat. Het wordt verondersteld te zijn ontstaan in Groot-Brittannië, waar het werd gefokt als jachthond om te helpen bij het opsporen van vogels. De oorsprong van de Engelse Setter is niet helemaal duidelijk, maar het ras lijkt te zijn ontstaan uit een combinatie van Spaanse pointers, Franse spaniels en de Britse waterhond. Het ras werd voor het eerst tentoongesteld in 1859 en werd al snel populair bij jagers en liefhebbers van gezelschapshonden.

Uiterlijk van de Engelse Setter

De Engelse Setter is een elegante en atletische hond met een slank en gespierd lichaam. Ze hebben een prachtige vacht die lang en zijdeachtig is en komt in verschillende kleuren, zoals wit met zwarte vlekken, citroen en oranje. Ze hebben een lange staart die naar beneden hangt en een hoofd dat vrij lang is met donkere, expressieve ogen en hangende oren. Mannetjes kunnen ongeveer 65 centimeter groot worden en vrouwtjes ongeveer 61 centimeter.

Karakter van de Engelse Setter

De Engelse Setter staat bekend om hun vriendelijke en zachtaardige karakter. Ze zijn zeer sociaal en houden ervan om bij mensen te zijn, vooral bij hun eigenaren. Ze zijn erg aanhankelijk en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren. De Engelse Setter is ook erg slim en leergierig, wat betekent dat ze zeer gemakkelijk te trainen zijn. Ze hebben wel voldoende beweging nodig, dus een actief baasje dat graag wandelt en rent is zeker een pluspunt.

Temperament van de Engelse Setter

De Engelse Setter is een echte jachthond en heeft van nature een sterke prooidrift. Dit kan soms leiden tot wat koppigheid en een neiging om weg te rennen als ze iets interessants ruiken. Het is daarom belangrijk om ze op jonge leeftijd te trainen en te socialiseren om dit gedrag onder controle te houden. Als ze echter voldoende beweging en stimulatie krijgen, zijn Engelse Setters geweldige huisdieren die zich aanpassen aan verschillende levensstijlen.

Gezondheid van de Engelse Setter

Zoals bij elk ras zijn er bepaalde gezondheidsproblemen waar je op moet letten bij de Engelse Setter. Deze omvatten heupdysplasie, elleboogdysplasie, oogproblemen en doofheid. Het is belangrijk om te zoeken naar een gerenommeerde fokker die verantwoordelijk fokt en de ouderhonden test op deze aandoeningen. Een goede fokker zal ook in staat zijn om u te voorzien van de juiste informatie over hoe u uw Engelse Setter gezond kunt houden en welke voeding het beste is voor uw hond.

Verzorging van de Engelse Setter

De Engelse Setter heeft een lange en zijdeachtige vacht die regelmatig moet worden geborsteld om klitten te voorkomen. Een goede verzorging van de vacht is belangrijk om huidproblemen te voorkomen. Ze hebben ook regelmatige lichaamsbeweging nodig om gezond te blijven en fit te blijven. Engelse Setters zijn ook gevoelig voor oorinfecties, dus het is belangrijk om hun oren schoon en droog te houden.

Vergelijkbare honden

Als u op zoek bent naar een hond met vergelijkbare kenmerken als de Engelse Setter, zijn er verschillende andere rassen om te overwegen. Enkele van de meest populaire rassen die vergelijkbaar zijn met de Engelse Setter zijn de Ierse Setter, Gordon Setter, Engelse Springer Spaniel en de Engelse Cocker Spaniel. Elk van deze rassen heeft zijn eigen unieke kenmerken en eigenschappen, dus het is belangrijk om ze goed te onderzoeken voordat u besluit welk ras het beste bij u past.

Conclusie

De Engelse Setter is een geweldige keuze voor gezinnen die op zoek zijn naar een liefdevolle, actieve en slimme hond. Met hun zachte karakter, atletische bouw en zijdeachtige vacht zijn Engelse Setters zeer aantrekkelijk voor veel hondenliefhebbers. Maar zoals bij elk ras is het belangrijk om te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging, gezonde voeding en regelmatige veterinaire controle om ervoor te zorgen dat uw Engelse Setter een lang en gezond leven leidt. Als u op zoek bent naar een nieuwe viervoeter, is de Engelse Setter zeker een ras om te overwegen.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *