Honden

Belgische hondenrassen: 9x De trots uit België [Foto’s]

6 Minuten

Ben je benieuwd naar Belgische hondenrassen? Honden zijn niet alleen geweldige huisdieren, maar ook trouwe metgezellen die ons dagelijks leven verrijken. In België hebben we het geluk om enkele van de beste hondenrassen ter wereld te hebben. Van de kleine en speelse Bichon Frise tot de grote en imposante Mechelse Herder, de Belgische hondenrassen hebben hun unieke eigenschappen die hen onderscheiden van de rest.

In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, kenmerken en eigenschappen van de Belgische hondenrassen. We zullen ook enkele tips geven over hoe je voor deze prachtige honden kunt zorgen en hoe je een goede eigenaar kunt zijn.

Geschiedenis van de Belgische hondenrassen

België heeft een rijke geschiedenis als het gaat om hondenrassen. Sommige van de beroemdste Belgische hondenrassen werden in de 19e eeuw ontwikkeld en hebben zich sindsdien over de hele wereld verspreid. De Belgische hondenrassen staan bekend om hun veelzijdigheid en worden vaak gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals politiewerk, herderswerk en jacht.

De bekendste Belgische hondenrassen zijn de Mechelse Herder, Tervurense Herder, Laekense Herder en de Groenendaeler. Ze zijn allemaal afkomstig uit hetzelfde land, maar hebben elk hun eigen unieke kenmerken.

1 Mechelse Herder

Mechelse herder karakter

De Mechelse Herder is een van de meest populaire Belgische hondenrassen. Het ras is vernoemd naar de stad Mechelen en is een van de vier variëteiten van de Belgische Herder. De Mechelse Herder staat bekend om zijn energieke en atletische aard en wordt vaak gebruikt als politiehond of herdershond. Ze hebben een hoge intelligentie en zijn erg trouw aan hun eigenaar.

2 Tervuerense herder

Tervuerense herder

De Tervuerense herder is vernoemd naar het dorp Tervuren in België. Het ras lijkt veel op de Mechelse Herder, maar heeft een langer haar. Het is een zeer energieke hond die vaak wordt gebruikt voor herderswerk en als gezinshond. De Tervurense Herder heeft een hoge intelligentie en is zeer waakzaam.

3 Laekense Herder

Laekense herder

De Laekense Herder is vernoemd naar de stad Laeken in België. Het ras heeft een krullende vacht en een zeer energieke persoonlijkheid. Het wordt vaak gebruikt als herdershond en als gezelschapshond. De Laekense Herder is een intelligente hond die zeer loyaal is aan zijn eigenaar.

4 Groenendaeler

Groenendaeler

De Groenendaeler is vernoemd naar het Belgische dorp Groenendaal. Het ras heeft een lange, zwarte vacht en wordt vaak gebruikt als politiehond of als gezinshond. De Groenendaeler heeft een hoge intelligentie en is zeer waakzaam. Het is een zeer energieke hond die veel beweging nodig heeft.

5 Brussels Griffon

Griffon Bruxellois

De Brussels Griffon is een klein Belgisch hondenras dat bekend staat om zijn unieke uiterlijk en karakter. Dit ras wordt vaak liefkozend “Brusselaar” genoemd en is een geweldige metgezel voor iedereen die op zoek is naar een kleine en intelligente hond.

De geschiedenis van de Brussels Griffon gaat terug tot de 19e eeuw. Dit ras werd gefokt in Brussel door het kruisen van verschillende kleine rassen, waaronder de Affenpinscher, de King Charles Spaniel en de Pug. De Brussels Griffon was oorspronkelijk bedoeld als een rattenjager, maar al snel werd het ras populair bij de adel en de bourgeoisie vanwege zijn unieke uiterlijk en charmante persoonlijkheid.

De Brussels Griffon heeft een kenmerkend uiterlijk dat bestaat uit een korte snuit, ronde ogen en een baard. Het ras heeft ook een ruwe, borstelige vacht die in verschillende kleuren voorkomt, waaronder rood, zwart en beige. Het gewicht van de Brussels Griffon varieert van 3 tot 6 kg en de hoogte is meestal tussen de 20 en 28 cm.

6 Bloedhond

bloedhond

De Bloedhond, ook wel bekend als de St. Hubertushond, is een Belgisch hondenras dat bekend staat om zijn buitengewone reukvermogen en indrukwekkende grootte. Dit ras wordt vaak gebruikt als speurhond en is een geweldige metgezel voor mensen die op zoek zijn naar een loyale, vriendelijke en avontuurlijke hond.

De geschiedenis van de Bloedhond gaat terug tot de middeleeuwen in België. Dit ras werd oorspronkelijk gefokt als speurhond voor de jacht op groot wild, zoals herten en zwijnen. De Bloedhond werd al snel populair bij de adel vanwege zijn unieke reukvermogen en werd gebruikt om criminelen op te sporen en vermiste personen te vinden. Het ras werd later geëxporteerd naar andere delen van Europa en de Verenigde Staten.

De Bloedhond is een grote hond met een imposante en krachtige verschijning. Dit ras heeft een gedrongen lichaamsbouw, lange oren en een kenmerkende rimpelige huid die in plooien over het lichaam hangt. De vacht van de Bloedhond is kort en kan in verschillende kleuren voorkomen, waaronder rood, zwart en bruin. Het gewicht van de Bloedhond varieert van 36 tot 50 kg en de hoogte is meestal tussen de 58 en 69 cm.

7 Bouvier des Flandres

bouvier des flandres

De Bouvier des Flandres, ook wel bekend als de Vlaamse Koehond, is een Belgisch hondenras dat bekend staat om zijn werkvermogen en beschermende aard. Dit ras is een geweldige metgezel voor mensen die op zoek zijn naar een loyale, intelligente en waakzame hond.

De Bouvier des Flandres heeft zijn oorsprong in België en werd oorspronkelijk gefokt als veedrijver en waakhond op boerderijen in de Vlaamse regio van het land. Later werd het ras gebruikt als politiehond en militaire hond tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tegenwoordig wordt de Bouvier des Flandres nog steeds gebruikt als werkhond en gezelschapshond.

De Bouvier des Flandres is een grote en gespierde hond met een robuuste en stoere uitstraling. Het ras heeft een dichte en ruwe vacht die vaak zwart, grijs of gestroomd van kleur is. De vacht van de Bouvier des Flandres moet regelmatig worden geborsteld en verzorgd om klitten te voorkomen. Dit ras heeft een hoogte van 59 tot 70 cm en een gewicht van 27 tot 41 kg.

8 Schipperke

Schipperke

De Schipperke is een klein Belgisch hondenras dat bekend staat om zijn levendige persoonlijkheid en grote persoonlijkheid. Dit ras is een geweldige metgezel voor mensen die op zoek zijn naar een actieve en vrolijke hond.

De Schipperke heeft zijn oorsprong in België en werd oorspronkelijk gefokt als ratten- en muizenvanger op binnenvaartschepen. Het ras werd al snel populair bij de Belgische bevolking vanwege zijn kleine formaat en waakzame karakter. Het Schipperke werd ook gebruikt als waakhond op boerderijen en in huizen. Tegenwoordig is het Schipperke vooral een geweldige gezelschapshond.

Het Schipperke is een kleine hond met een compact en vierkant lichaam. Dit ras heeft een dikke vacht die meestal zwart van kleur is en een staart die over de rug krult. Het Schipperke heeft kleine, puntige oren en donkere, expressieve ogen. Dit ras heeft een hoogte van 25 tot 33 cm en een gewicht van 3 tot 9 kg.

9 Vlinderhondje

vlinderhondje

Het Vlinderhondje, ook wel bekend als de Papillion, is een klein Belgisch hondenras dat bekend staat om zijn elegante verschijning en vriendelijke persoonlijkheid. Dit ras is een geweldige metgezel voor mensen die op zoek zijn naar een gezelschapshond die graag knuffelt en speelt.

Het Vlinderhondje heeft zijn oorsprong in België en werd oorspronkelijk gefokt als gezelschapshond voor de aristocratie. Het ras was populair bij adellijke vrouwen vanwege zijn elegante uiterlijk en lieve persoonlijkheid. Het Vlinderhondje is nauw verwant aan het Phalène-hondenras, dat ook uit België komt. Tegenwoordig wordt het Vlinderhondje nog steeds gefokt als gezelschapshond.

Het Vlinderhondje is een kleine hond met een fijne botstructuur en een slanke lichaamsbouw. Dit ras heeft een lange, zijdeachtige vacht die vaak wit van kleur is met aftekeningen in zwart, rood of een combinatie van deze kleuren. Het Vlinderhondje heeft grote, expressieve oren die langs de zijkanten van zijn hoofd hangen en een schattig, alert gezicht met grote, ronde ogen. Dit ras heeft een hoogte van 20 tot 28 cm en een gewicht van 2 tot 5 kg.

Tips voor het verzorgen van Belgische hondenrassen

Belgische hondenrassen zijn erg actieve honden die veel beweging nodig hebben. Als eigenaar moet je ervoor zorgen dat je hond voldoende beweging krijgt om zijn energie kwijt te kunnen. Dit kan door dagelijkse wandelingen, spelen in de tuin of zelfs door deel te nemen aan hondensporten.

Naast voldoende beweging hebben Belgische hondenrassen ook een goede voeding nodig. Het is belangrijk om je hond hoogwaardige hondenvoeding te geven die specifiek is afgestemd op zijn ras en leeftijd. Hierdoor krijgt je hond alle voedingsstoffen die hij nodig heeft om gezond te blijven.

Belgische hondenrassen hebben ook een goede training nodig. Als eigenaar moet je je hond leren om gehoorzaam te zijn en basiscommando’s te volgen. Dit kan door middel van een gehoorzaamheidstraining of door een professionele hondentrainer in te schakelen. Een goed getrainde hond is niet alleen een plezier om mee te leven, maar ook veiliger voor de hond zelf en zijn omgeving.

Het is ook belangrijk om de gezondheid van je hond in de gaten te houden. Belgische hondenrassen hebben soms last van bepaalde gezondheidsproblemen, zoals heupdysplasie en oogaandoeningen. Het is daarom belangrijk om regelmatig naar de dierenarts te gaan voor gezondheidscontroles en vaccinaties.

Tot slot is het belangrijk om je hond veel liefde en aandacht te geven. Belgische hondenrassen zijn erg loyaal aan hun eigenaar en hebben veel behoefte aan interactie en genegenheid. Door je hond veel liefde en aandacht te geven, zal hij zich veilig en gelukkig voelen.

Conclusie

Belgische hondenrassen zijn trots uit België en hebben hun unieke kenmerken en eigenschappen. Van de energieke Mechelse Herder tot de krullende Laekense Herder, elk Belgisch hondenras heeft zijn eigen persoonlijkheid en temperament. Als eigenaar is het belangrijk om je hond voldoende beweging, goede voeding, training en gezondheidszorg te geven. Door je hond veel liefde en aandacht te geven, zal hij zich veilig en gelukkig voelen en een trouwe metgezel voor het leven zijn.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *